Current Affairs Quiz: July 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-33)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for July 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This July assist you to understand and check your knowledge about the July 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of July 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.Who has become the first from the minority community to contest assembly elections in Pakistan?

[A] Sunita Parmar
[B] Bishnu Chattopadhyay
[C] Bhawani Shankar Chowdhry
[D] Mukesh Kumar Chawla

Answer: A [Sunita Parmar]

Q2.Who has been sworn in as new Chief Justice of the Hyderabad High Court for the states of Telangana and Andhra Pradesh?

[A] T G Lingappa
[B] R Nagendra Rao
[C] Thottathil B Radhakrishnan
[D] K E Krishna Murthy

Answer: C [Thottathil B Radhakrishnan]

Q3.Who has been appointed the new chairperson of the National Green Tribunal (NGT)?

[A] Umesh Dattatraya Salvi
[B] Adarsh Kumar Goel
[C] Jawad Rahim
[D] Lokeshwar Singh Panta

Answer: B [Adarsh Kumar Goel]

Q4.The Civil Aviation Research Organisation (CARO) will be set up at which airport by the Airports Authority of India (AAI)?

[A] Lal Bahadur Shastri Airport
[B] Birsa Munda Airport
[C] Begumpet Airport
[D] Raja Bhoj Airport

Answer: C [Begumpet Airport]

Q5.Who has been appointed as new member of the Broadcasting Content Complaints Council (BCCC)?

[A] Arundhati Nag
[B] Mahir Sen
[C] Uday K Varma
[D] Vikramajit Sen

Answer: C [Uday K Varma]

Q6.Who has become the 3rd Indian cricketer to reach the coveted milestone of playing 500 international matches?

[A] M S Dhoni
[B] Virat Kohli
[C] Rohit Sharma
[D] Ravichandran Ashwin

Answer: A [M S Dhoni]

Q7.The Union Government has declared the area around Mudumalai Tiger Reserve (MTR) as an Eco-Sensitive Zone (ESZ). The MTR is located in which state?

[A] Kerala
[B] Tamil Nadu
[C] Andhra Pradesh
[D] Karnataka

Answer: B [Tamil Nadu]

Q8.Which city is hosting the International Round Table Conference on “Data for New India”?

[A] Hyderabad
[B] Guwahati
[C] Pune
[D] New Delhi

Answer: D [New Delhi ]

Q9.J N Sadhu, the Veteran journalist has passed away. He was associated with which newspaper?

[A] The Indian Express
[B] The Hindu
[C] Danik Bhaskar
[D] Times of India

Answer: A [The Indian Express]

Q10.Kabutari Devi, the famous folk singer has passed away. She belonged to which state?

[A] Himachal Pradesh
[B] Sikkim
[C] Assam
[D] Uttarakhand

Answer: D [Uttarakhand]

Q11.Which Indian gymnast has clinched a gold in the vault event of FIG Artistic Gymnastics World Challenge Cup 2019 in Turkey?

[A] Ankita Kumari
[B] Aruna Reddy
[C] Dipa Karmakar
[D] Deepa Malik

Answer: C [Dipa Karmakar]

Q12.Which country is hosting the 17th World Sanskrit Conference (WSC-2019)?

[A] India
[B] Brazil
[C] Australia
[D] Canada

Answer: D [Canada]

Q13.Mundakkal Mathew Jacob, who passed away recently, was associated with which political party?

[A] Indian National Congress
[B] Bharatiya Janata Party
[C] Nationalist Congress Party
[D] Communist Party of India

Answer: A [Indian National Congress]

Q14.Recently, the term of K Kasturirangan Committee was extended by the Government of India (GoI). The committee was constituted for which purpose?

[A] To draft new education policy
[B] To draft new income-tax policy
[C] To draft new FDI policy
[D] To draft new forest policy

Answer: A [To draft new education policy]

Q15.What is the theme of the 2019 International Day of Cooperative (IDC)?

[A] Co-operatives ensure no one is left behind
[B] Peace-building through Co-operatives
[C] Choose co-operatives, choose equality
[D] Sustainable societies through cooperation

Answer: D [Sustainable societies through cooperation]

Q16.Who authored the book “Winning Like Sourav: Think & Succeed Like Ganguly”?

[A] Mihir Bose
[B] Sundeep Misra
[C] Abhirup Bhattacharya
[D] Nirad C. Chaudhuri

Answer: C [Abhirup Bhattacharya]

Q17.Which novel has won the 2019 Golden Man Booker Prize?

[A] In a Free State
[B] The English Patient
[C] Wolf Hall
[D] Moon Tiger

Answer: B [The English Patient]

Q18.Who has become the oldest Indian woman to complete an Ironman Triathlon?

[A] Pooja Mishra
[B] Anju Khosla
[C] Anjali Jain
[D] Priya Mukherjee

Answer: B [Anju Khosla]

Q19.Which Indian sportswoman bagged bronze in the 48 kg category at the 2019 IWF Junior World Weightlifting Championships at Tashkent?

[A] Punam Yadav
[B] Jhilli Dalabehera
[C] Kavita Devi
[D] Kunjarani Devi

Answer: B [Jhilli Dalabehera]

Q20.Which country is hosting the 6th edition of biennial World Cities Summit (WCS-2019)?

[A] Singapore
[B] India
[C] South Africa
[D] China

Answer: A [Singapore]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for July 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to July 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment