Current Affairs Quiz: July 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-34)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for July 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This July assist you to understand and check your knowledge about the July 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of July 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.Which city to host the first-ever ‘India Tourism Mart (ITM)’?

[A] New Delhi
[B] Lucknow
[C] Pune
[D] Panaji

Answer: A [New Delhi]

Q2.Which Indian sportsperson will represent Asia in the prestigious Athletes Advisory Commission of the Commonwealth Games Federation (CGF)?

[A] Dutee Chand
[B] Dipika Pallikal
[C] Vikas Gowda
[D] Mary Kom

Answer: B [Dipika Pallikal]

Q3.Who will lead Indian men’s hockey squad in the 18th Asian Games 2019?

[A] Chinglensana Singh Kangujam
[B] Birendra Lakra
[C] PR Sreejesh
[D] Rupinder Pal Singh

Answer: C [PR Sreejesh]

Q4.Which state hosted the 67th plenary meeting of North Eastern Council (NEC)?

[A] Arunachal Pradesh
[B] Tripura
[C] Nagaland
[D] Meghalaya

Answer: D [Meghalaya]

Q5.The Odisha government has partnered with which organisation for development of cancer care facilities in the State?

[A] Apollo
[B] Tata Trust
[C] Vedanta
[D] AIIMS

Answer: B [Tata Trust]

Q6.Which Central Armed Police Force (CAPF) has launched mobile help centre “Saathi” for Amarnath Yatra pilgrims?

[A] National Security Guard
[B] Border Security Force
[C] Central Reserve Police Force
[D] Sashastra Seema Bal

Answer: C [Central Reserve Police Force]

Q7.Which company has set up the world’s largest mobile phone factory in Noida?

[A] Apple
[B] Samsung
[C] Xiaomi
[D] Oppo

Answer: B [Samsung ]

Q8.The Asian Development Bank (ADB) has approved how much amount for lining project of the Son canal in Shahabad – Bhojpur region of Bihar?

[A] 352million[B]388 million
[C] 452million[D]622 million

Answer: A [$352 million]

Q9.Which state government has recently granted religious minority status to Jews living in the state?

[A] Manipur
[B] Kerala
[C] Goa
[D] Gujarat

Answer: D [Gujarat ]

Q10.The Union Sports Ministry has recently sanctioned Rs. 5 lakh aid to National Level Archer Gohela Boro. She hails from which state?

[A] Tripura
[B] Manipur
[C] Assam
[D] Nagaland

Answer: C [Assam]

Q11.What is the theme of the 2019 World Population Day (WPD)?

[A] Family planning – Say what you need
[B] Family Planning – Call for people
[C] Family Planning – Save Earth
[D] Family planning is a human right

Answer: D [Family planning is a human right]

Q12.The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has launched which movement for healthier FMCG food products?

[A] The Eat Right Movement
[B] The Eat Healthy Movement
[C] The Eat Safe Movement
[D] The Eat Calculative Movement

Answer: A [The Eat Right Movement]

Q13.Which Indian destination has bagged the 4th best tourist spot in Lonely Planet’s top five “2019 Best in Asia” list?

[A] Champaner-Pavagadh Archaeological Park
[B] Ajanta Caves
[C] Western Ghats
[D] Bhimbetka Rock Shelters

Answer: C [Western Ghats ]

Q14.What is the India’s rank in the 2019 Global Innovation Index (GII)?

[A] 85th
[B] 60th
[C] 44th
[D] 57th

Answer: D [57th ]

Q15.Which telecom company has become the India’s first Mobile operator to launch Internet Telephony Services in India?

[A] BSNL
[B] Reliance Jio
[C] Vodafone
[D] Idea

Answer: A [BSNL]

Q16.Who is the newly appointed President of the Association of Indian Universities (AIU)?

[A] Furqan Qamar
[B] Ranbir Singh
[C] Sandeep Sancheti
[D] P. B. Sharma

Answer: C [Sandeep Sancheti]

Q17.M. Venkaiah Naidu became the first Chairman of Rajya Sabha to sign an MOU. He signed an agreement with which country for promoting inter-parliamentary dialogue?

[A] Egypt
[B] Rwanda
[C] Spain
[D] Argentina

Answer: B [Rwanda]

Q18.The Union Government has granted the Institutions of Eminence (IoEs) status to which of the following public sector universities?

[A] IIT-Bombay
[B] IIT-Kanpur
[C] IIT-Kharagpur
[D] IIT-Kolkata

Answer: A [IIT-Bombay]

Q19.Which Indian naval ship has become the first-ever warship to enter port of Sabang in Indonesia?

[A] INS Vikramaditya
[B] INS Sumitra
[C] INS Sahyadri
[D] INS Viraat

Answer: B [INS Sumitra]

Q20.Which state has topped the ‘Ease of doing business’ rankings, as per State Business Reform Assessment 2019?

[A] Telangana
[B] Jharkhand
[C] Andhra Pradesh
[D] Gujarat

Answer: C [Andhra Pradesh]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for July 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to July 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment