Current Affairs Quiz: July 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-35)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for July 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This July assist you to understand and check your knowledge about the July 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of July 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.Which Indian University has discovered a pigment in wild edible mushroom that may help fight against cancer?

[A] Goa University
[B] IISC Bangalore
[C] IIT Roorkee
[D] University of Calcutta

Answer: A [Goa University]

Q2.Which union ministry has launched technology challenge to eliminate human entry into septic tanks?

[A] Ministry of Urban Development
[B] Ministry of Drinking Water and Sanitation
[C] Ministry of Housing and Urban Affairs
[D] Ministry of Rural Development

Answer: C [Ministry of Housing and Urban Affairs]

Q3.The India-Korea Technology Exchange Centre has been established in which city?

[A] New Delhi
[B] Chennai
[C] Pune
[D] Shimla

Answer: A [New Delhi]

Q4.Who has become the 2nd Indian mountaineer to climb Mt Ojos del Salado, the highest volcano in the world?

[A] Malavath Purna
[B] Premlata Agarwal
[C] Satyarup Siddhanta
[D] Love Raj Singh Dharmshaktu

Answer: C [Satyarup Siddhanta]

Q5.The Rajasthan government has signed a MoU with which techonological giant to provide free digital training to students?

[A] Facebook
[B] Microsoft
[C] Infosys
[D] Wipro

Answer: B [Microsoft]

Q6.For the first time, which Indian Naval Aircraft has been deployed for Rim of Pacific Multinational Naval exercise (RIMPAC-18)?

[A] Poseidon Eight India (P 8I)
[B] Poseidon Nine India (P 9I)
[C] Poseidon Seven India (P 7I)
[D] Poseidon Six India (P 6I)

Answer: A [Poseidon Eight India (P 8I)]

Q7.The United Nations Security Council (UNSC) has adopted which resolution to protect children in armed conflict?

[A] Resolution 2657
[B] Resolution 2537
[C] Resolution 2347
[D] Resolution 2427

Answer: D [Resolution 2427]

Q8.Which state government has launched the ‘Anna Canteens’ across the state that will offer subsidised food for the poor?

[A] Karnataka
[B] Odisha
[C] Andhra Pradesh
[D] Kerala

Answer: C [Andhra Pradesh]

Q9.Which state government will launch ‘One farmer one transformer’ scheme to curb electricity losses?

[A] Punjab
[B] Maharashtra
[C] Rajasthan
[D] Goa

Answer: B [Maharashtra]

Q10.India’s first private sector unit for manufacturing Unmanned Air Vehicles (UAV) and Light Bullet Proof Vehicles (LBPV) will be set up in which city?

[A] Patna
[B] Kota
[C] Indore
[D] Guwahati

Answer: B [Kota]

Q11.Who has been appointed as Director General of Indian Council of World Affairs (ICWA)?

[A] TCA Raghavan
[B] Ranjan Kumar Mishra
[C] Nalin Surie
[D] Pritam Jain

Answer: A [TCA Raghavan]

Q12.Indian Army has recently signed a MoU with which Public Sector Bank on the Defence Salary Package?

[A] Punjab National Bank
[B] Bank of India
[C] Bank of Baroda
[D] State Bank of India

Answer: D [State Bank of India]

Q13.Dada JP Vaswani, the renowned Spiritual leader passed away. Who was his Guru?

[A] PL Vaswani
[B] ML Vaswani
[C] TL Vaswani
[D] GL Vaswani

Answer: C [TL Vaswani]

Q14.Which state government has given in-principle approval for ‘Seema Darshan’ project for border tourism ?

[A] Jammu & Kashmir
[B] Rajasthan
[C] Gujarat
[D] Sikkim

Answer: C [Gujarat ]

Q15.The play script “Hello Farmaish”, which is being shortlisted for The Hindu Playwright Award 2019, is written by whom?

[A] Nayantara Nayar
[B] Sneh Sapru
[C] Alistair Bennis
[D] Manjima Chatterjee

Answer: B [Sneh Sapru]

Q16.India has become the newest member of European Bank for Reconstruction and Development (EBRD). Where is the headquarter of EBRD?

[A] Berlin
[B] Geneva
[C] London
[D] Paris

Answer: C [London]

Q17.Prof N N Wig, who passed away recently, was associated to which branch of medical science?

[A] Psychiatry
[B] Cardiology
[C] Pediatrics
[D] Neurology

Answer: A [Psychiatry]

Q18.Hima Das, who has created history by becoming the first Indian woman to win a gold at the IAAF World Under- 20 Athletics Championships, is belong to which state?

[A] Punjab
[B] Assam
[C] West Bengal
[D] Jharkhand

Answer: B [Assam]

Q19.The book “Aluminium: The Future Metal” has been authored by whom?

[A] Aruna Sharma
[B] Anil Gopishankar Mukim
[C] Haribhai Chaudhary
[D] Tapan Kumar Chand

Answer: D [Tapan Kumar Chand]

Q20.Who is the newly-appointed chairman of the Rajasthan Electricity Regulatory Commission (RERC)?

[A] Ghan Shyam Verma
[B] Shrimat Pandey
[C] Tarun Mathur
[D] Pankaj Pareek

Answer: B [Shrimat Pandey]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for July 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to July 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment