Current Affairs Quiz: July 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-5)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for July 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This July assist you to understand and check your knowledge about the July 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of July 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q 1:Armed Forces (Special Powers) Act (AFSPA), __ is an act of the Parliament of India that grant special powers to the Indian Armed Forces the power to maintain public order in “disturbed areas”.

A] 1956
B] 1958
C] 1957
D] 1959

Answer: B[1958]

Q 2:The Indian National Congress is a political party in India with widespread roots. Founded in _, it was the first modern nationalist movement to emerge in the British Empire in Asia and AfricA]

A] 1886
B] 1885
C] 1887
D] 1888

Answer: B[1885]

Q 3:Jal Shakti Minister _____ has launched a water conservation campaign ‘Jal Shakti Abhiyan’.

A] Gajendra Singh Shekhawat
B] Arjun Ram Meghwal
C] Giriraj Singh
D] Madan Lal Saini

Answer: A[Gajendra Singh Shekhawat]

Q 4:World UFO Day is celebrated on _.

A] July 1
B] July 2
C] July 3
D] July 4

Answer: B[July 2]

Q 5:Mahatma Gandhi IT and Biotechnology Park has inaugurated in __.

A] Ivory Coast
B] Senegal
C] Cameroon
D] Ghana

Answer: A[Ivory Coast]

Q 6:Who is the CEO of BSNL?

A] Anup Shrivastava
B] Anupama Shrivastava
C] Anupam Shrivastava
D] Anu Shrivastava

Answer: C[Anupam Shrivastava]

Q 7:National Investment and Infrastructure Fund has signed an MoU with __ for infrastructure projects.

A] UBI
B] BOB
C] SBI
D] PNB

Answer: C[SBI]

Q 8:India will contribute USD 5 Million to United Nations __ refugee agency in 2019.

A] Palestine
B] Central African Republic
C] Syria
D] Somalia

Answer: A[Palestine]

Q 9:Pankaj Advani is an Indian _ player.

A] Bowling
B] Billiards and Snooker
C] Table Tennis
D] Badminton

Answer: B[Billiards and Snooker]

Q 10:Who is the Runner-up of 2019 UEFA European Under-21 Championship (Football)?

A] Spain
B] Germany
C] Italy
D] Portugal

Answer: B[Germany]

Q 11:Chief Economic Adviser _ presented Economic Survey 2019-19 was guided by ‘Blue Sky Thinking’, thus the sky blue over on it.

A] Krishnamurthy Subramanian
B] Arvind Subramanian
C] Sudhir Bhargava
D] Luigi Zingales

Answer: A[ Krishnamurthy Subramanian]

Q 12:The first-ever India International Cooperatives Trade Fair (IICTF) will be held in _ in October 2019.

A] Kolkata
B] New Delhi
C] Chennai
D] Mumbai

Answer: B[New Delhi]

Q 13:Filmmakers Zoya Akhtar, __ and Actor Anupam Kher are among the Indians invited to be members of Oscars Academy.

A] Aarti Bajaj
B] Karan Johar
C] Dibakar Banerjee
D] Anurag Kashyap

Answer: D[Anurag Kashyap]

Q 14:Who is the Governor of Jammu and Kashmir?

A] Satya Pal Malik
B] Lalji Tandon
C] Narinder Nath Vohra
D] Satyadev Narayan Arya

Answer: A[Satya Pal Malik]

Q 15:Who is the Vice President of United States?

A] Mike Pence
B] Nancy Pelosi
C] John Roberts
D] Spangled Banner

Answer: A[Mike Pence]

Q 16:The Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty was an arms control treaty between the United States and the Soviet Union. U.S. President Ronald Reagan and Soviet General Secretary Mikhail Gorbachev signed the treaty on 8 December __.

A] 1990
B] 1989
C] 1987
D] 1988

Answer: C[1987]

Q 17:Arsenal Fc has partnered with _ as Kit suppliers and shirt sponsors.

A] Reebok
B] Nike
C] Adidas
D] Fila

Answer: C[Adidas]

Q 18:Reebok has signed Actress _ as its new brand ambassador in IndiA]

A] Anushka Sharma
B] Katrina Kaif
C] DeepikaPadukone
D] Kareena Kapoor

Answer: B[Katrina Kaif]

Q 19:__ Government has launched ‘Dastak’ Campaign to eradicate Acute Encephalitis Syndrome (AES) and Japanese Encephalitis (JE) disease.

A] Rajasthan
B] Punjab
C] Uttar Pradesh
D] Karnataka

Answer: C[Uttar Pradesh]

Q 20:_ Government will host 21st Commonwealth Table Tennis Championship.

A] Bihar
B] Odisha
C] Jharkhand
D] Andhra Pradesh

Answer: B[Odisha]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for July 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to July 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment