Current Affairs Quiz: July 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-1)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for July 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This July assist you to understand and check your knowledge about the July 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of July 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.What is the theme of the 13th National Statistics Day (NSD-2019)?

[A] Administrative Statistics
[B] Quality Assurance in Official Statistics
[C] Agriculture and Farmers’ Welfare
[D] Sustainable Development Goals (SDGs)

Answer: D [Sustainable Development Goals (SDGs)]

Q2.Which Indian politician has authored the book titled ‘The New Delhi Conspiracy’?

[A] Shashi Tharoor
[B] Abhishek Manu Singhvi
[C] Sanjay Nirupam
[D] Meenakshi Lekhi

Answer: D [Meenakshi Lekhi]

Q3.Santosh Rana, who passed away recently, was the veteran leader of which political party?

[A] CPI (ML)
[B] BJP
[C] INC
[D] SP

Answer: A [CPI (ML)]

Q4.Which water conservation campaign has been launched by Central Government?

[A] Jal Bachav Abhiyan
[B] Jal Tarang Abhiyan
[C] Jal Suraksha Abhiyan
[D] Jal Shakti Abhiyan

Answer: D [Jal Shakti Abhiyan]

Q5.The first UIDAI-run Aadhaar Seva Kendra (ASK) operational in which of the following cities?

[A] Delhi & Vijayawada
[B] Bhopal & Jaipur
[C] Nagpur & Varanasi
[D] Varanasi & Delhi

Answer: A [Delhi & Vijayawada]

Q6.Where is the headquarters of Centre for DNA Fingerprinting and Diagnostics (CDFD) is located?

[A] Delhi
[B] Hyderabad
[C] Lucknow
[D] Indore

Answer: B [Hyderabad]

Q7.Dragonfly mission, which is in news to explore Saturn’s Moon Titan, is associated to which space agency?

[A] Roscosmos
[B] CNES
[C] ISRO
[D] NASA

Answer: D [NASA ]

Q8.The world’s largest burn and plastic surgery institute Institute has started functioning in which of the following cities?

[A] Yangon
[B] Jakarta
[C] Pune
[D] Dhaka

Answer: D [Dhaka ]

Q9.MOSAiC mission, which is in news recently, is a year-long expedition into which of the following oceans?

[A] Arctic ocean
[B] Antarctica ocean
[C] Pacific ocean
[D] Indian ocean

Answer: A [Arctic ocean]

Q10.The Government of India (GoI) has signed pact with which tech company for pilot study on using AI in Agriculture?

[A] Infosys
[B] Wipro
[C] Microsoft
[D] IBM

Answer: D [IBM ]

Q11.India’s first cow sanctuary is located in which district of Madhya Pradesh?

[A] Neemuch
[B] Agar Malwa
[C] Mandsaur
[D] Ujjain

Answer: B [Agar Malwa]

Q12.The famous Kataragama temple is located in which country?

[A] Nepal
[B] Sri Lanka
[C] Myanmar
[D] Bangladesh

Answer: B [Sri Lanka]

Q13.The Skill development training programme for jail inmates has started in which district of Assam?

[A] Cachar
[B] Bongaigaon
[C] Karbi Anglong
[D] Kokrajhar

Answer: B [Bongaigaon ]

Q14.Which state government has recently implemented Center’s Witness Protection Scheme (WPS)?

[A] Rajasthan
[B] Jharkhand
[C] Odisha
[D] Gujarat

Answer: C [Odisha ]

Q15.Under which section of UAPA act of 1967, the Government of India (GoI) has banned Sikhs for Justice (SFJ)?

[A] Section 3(2)
[B] Section 3(3)
[C] Section 3(1)
[D] Section 3(4)

Answer: C [Section 3(1)]

Q16.Which IT company has partnered with AICTE to equip students with career skills?

[A] TCS
[B] Infosys
[C] Reliance
[D] Wipro

Answer: A [TCS ]

Q17.The Residential Asset Price Monitoring Survey (RAPMS) has been conducted by which Indian organisation?

[A] NHB
[B] SEBI
[C] NABARD
[D] RBI

Answer: D [RBI]

Q18.The first-ever Global Conference for Media Freedom was held in which city?

[A] Paris
[B] New York
[C] London
[D] Berlin

Answer: C [London]

Q19.Who has been appointed as MD & CFO of the World Bank (WB)?

[A] Sunil Mehta
[B] Anshula Kant
[C] Karnam Sekar
[D] R A Sankara Narayanan

Answer: B [Anshula Kant]

Q20.The 2019 Kharchi Puja Festival has celebrated in which state?

[A] Nagaland
[B] Arunachal Pradesh
[C] Mizoram
[D] Tripura

Answer: D [Tripura]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for July 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to July 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment