Current Affairs Quiz: November 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-10)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for November 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This November assist you to understand and check your knowledge about the November 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of November 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1:__ has been given the additional charge of the Ministry of Heavy Industries and Public Enterprises.

A] Prakash Javadekar
B] Piyush Goyal
C] SD Dev Gowda
D] Suresh Prabhu

Answer: A[Prakash Javadekar]

Q2:Jammu and Kashmir Government has set up a 10-member committee to declare __ of Srinagar as an eco-sensitive zone.

A] Shalimar Lake
B] Wular Lake
C] Nigeen Lake
D] Dal Lake

Answer: D[Dal Lake]

Q3:Wildlife biologist _ was awarded the George Schaller Lifetime AwarD]

A] K. Ullas Karanth
B] K. Shivaram Karanth
C] James Nichols
D] S. Theodore Baskaran

Answer: A[K. Ullas Karanth]

Q4:BIMSTEC (Bay of Bengal initiative multi-sector technical and economic cooperation) Conclave was held at __.

A] Visakhapatnam
B] Vijayawada
C] Chennai
D] Amravati

Answer: A[Visakhapatnam]

Q5:NASA has launched its 1st all-electric experimental aircraft named X-57 __.

A] Finch
B] Hope
C] James
D] Maxwell

Answer: D[Maxwell]

Q6:RBI has imposed a fine of Rs 5 lakh on prepaid payment instrument Oxigen Services. Where is the Headquarter of Oxigen Services?

A] Pune
B] Bangalore
C] Gurugram
D] Mumbai

Answer: C[Mumbai]

Q7:RBI has increased the household income limits for borrowers of NBFCs and Microfinance Institutions (MFIs) from 1 lakh to _ rupees in rural areas.

A] 2.00 lakh
B] 1.75 lakh
C] 1.50 lakh
D] 1.25 lakh

Answer: D[1.25 lakh]

Q8:The Regional Comprehensive Economic Partnership is a proposed free trade agreement in the Asia-Pacific region between the ten member states of the Association of Southeast Asian Nations and their __ FTA partners.

A] five
B] six
C] seven
D] eight

Answer: A[five]

Q9:Government of India has given approval for setting up four medical device parks in Andhra Pradesh, __, Tamil Nadu and Kerala, which will provide world-class products at an affordable price for treatment.

A] Telangana
B] Karnataka
C] Maharashtra
D] Odisha

Answer: A[Telangana]

Q10:Former Barcelona and Valencia footballer _ has announced his retirement at his last playing club Vissel Kobe FC]

A] Andrés Iniesta
B] David Villa
C] Lukas Podolski
D] Sergie Samper

Answer: B[David Villa]

Q11:_ was the first Chief Justice of India

A] HJ Kania
B] GV Malvikar
C] Mehr Chand Mahajan
D] Kailas Nath Wanchoo

Answer: A[HJ Kania]

Q12:Suranga Bawadi in _, Karnataka was selected as the World Monument Watch List for 2020 under the category of ‘Ancient Water System of the Deccan Plateau’.

A] Belgaum
B] Bijapur
C] Ballari
D] Bengaluru

Answer: B[Bijapur]

Q13:Union Cabinet has recommended the ‘President’s Rule’ on the report of the Governor invoking ___ of the constitution in MaharashtrA]

A] Article 356
B] Article 347
C] Article 339
D] Article 352

Answer: A[Article 356]

Q14:__ has discovered a new oilfield with 53 billion barrels of crude oil in Khuzestan province.

A] Iran
B] Iraq
C] Syria
D] Egypt

Answer: A[Iran]

Q15:World Diabetes Day is the primary global awareness campaign focusing on diabetes mellitus and is held on _ each year.

A] 14 November
B] 15 November
C] 16 November
D] 17 November

Answer: A[14 November]

Q16:Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry has signed an MoU with __ Fintech Association.

A] France
B] Hong Kong
C] Singapore
D] Canada

Answer: C[Singapore]

Q17:FMCG _ has appointed Nils Andersen as its new Chairman replacing Marijn Dekkers.

A] Procter & Gamble
B] Nestlé
C] Unilever
D] PepsiCo

Answer: C[Unilever]

Q18:The 39th edition of India International Trade Fair 2019 has started in _.

A] New Delhi
B] Mumbai
C] Kolkata
D] Chennai

Answer: A[New Delhi]

Q19:___ has become first South Asian nation to criminalise offences related to match-fixing.

A] Sri Lanka
B] Maldives
C] Bangladesh
D] India

Answer: A[Sri Lanka]

Q20:World _ Day on 12th November provides an annual forum for the world to stand together and demand action in the fight against pneumoniA]

A] TB
B] Pneumonia
C] Cancer
D] AIDS

Answer: B[Pneumonia]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for November 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to November 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment