Current Affairs Quiz: November 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-15)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for November 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This November assist you to understand and check your knowledge about the November 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of November 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1:Minister of Women and Child Development and Textiles, Smriti Irani, along with __ launched the Bharatiya Poshan Krishi Kosh (BPKK).

A] Bill Gates
B] Jeff Bezos
C] Steve Jobs
D] Warren Buffett

Answer: A[Bill Gates]

Q2:______ delivered to the Indian Coast Guard Ship (ICGS) ‘Amrit Kaur’.

A] Mazagon Dock Shipbuildeer and Engineers Ltd
B] Garden Reach Shipbuilders and Engineers Ltd
C] Cochin Shipyard and Engineers Ltd
D] Mishra Dhatu Nigam and Engineers Ltd

Answer: B[Garden Reach Shipbuilders and Engineers Ltd]

Q3:The 2nd edition of South Asia Safety Summit was held in __.

A] New Delhi
B] Mumbai
C] Kolkata
D] Chennai

Answer: A[New Delhi]

Q4:Minister of State for Home Affairs Nityanand Rai informed that Census 2021 will be conducted in ___ languages.

A] 18
B] 17
C] 15
D] 16

Answer: A[18]

Q5:Naturalist Sir David Attenborough of United Kingdom will receive __ peace prize 2019.

A] Rajiv Gandhi
B] Indira Gandhi
C] Feroze Gandhi
D] Jawaharlal Nehru

Answer: B[Indira Gandhi]

Q6:_ is celebrated as Fibonacci day.

A] November 21
B] November 22
C] November 23
D] November 24

Answer: C[November 23]

Q7:__ is the focus country at the 50th Edition of International Film Festival of India 2019.

A] Japan
B] Spain
C] Russia
D] Singapore

Answer: C[Russia]

Q8:Microsoft’s CEO Satya Nadella has been accorded as the top spot in _’s Businessperson of the Year 2019 list.

A] Fortune
B] Forbes
C] Times
D] The Economist

Answer: A[Fortune]

Q9:____ has committed to lending $500 million to expand Mumbai’s suburban railway network.

A] AIIB
B] ADB
C] WB
D] IMF

Answer: A[AIIB]

Q10:_____ finished claimed the Gold Medla in the men’s 10 metres air rifle competition at ISSF World Cup Finals.

A] Saurabh Choudhary
B] Divyansh Singh Panwar
C] Anjum Moudgil
D] Abhishek Verma

Answer: B[Divyansh Singh Panwar]

Q11:__ won the Davis Cup 2019 title (Tennis) defeating Canada in the final by 2–0.

A] Spain
B] Serbia
C] Germany
D] USA

Answer: A[Spain]

Q12:Lieutenant Shivangi has become the first-ever woman pilot for Indian Navy.

A] Lieutenant Shivani
B] Lieutenant Shivangi
C] Lieutenant Shubhangi
D] Lieutenant Shubhi

Answer: B[Lieutenant Shivangi]

Q13:Which is the top-ranked state under the Swachh Survekshan Grameen 2019 awards?

A] Tamil Nadu
B] Gujarat
C] Kerala
D] Odisha

Answer: A[Tamil Nadu]

Q14:The Supreme Commander of Indian Armed Forces, President Ram Nath Kovind awarded President’s Colour to Indian Naval Academy (INA)__.

A] Kerala
B] Telangana
C] Maharashtra
D] Gujarat

Answer: A[Kerala]

Q15:National Cadet Corps observed its 71st Raising Day on 24 November. Who is the Director General of National Cadet Corps?

A] Ashish Deewan
B] Rajiv Chopra
C] Ashish Ranjan
D] Rajeev Chopra

Answer: D[Rajeev Chopra]

Q16:Swedish Climate Activist _ was awarded International Children’s Peace Prize by the Dutch Kids Right Organization.

A] Beata Thunberg
B] Malena Ernman
C] Greta Thunberg
D] Svante Thunberg

Answer: C[Greta Thunberg]

Q17:___ has named ‘Climate Emergency’ as its 2019 Word of the Year.

A] Cambridge Dictionary
B] Collins English Dictionary
C] Oxford Dictionary
D] Longman Dictionary

Answer: C[Oxford Dictionary]

Q18:Where is the headquarter of National Investigation Agency?

A] New Delhi
B] Mumbai
C] Hyderabad
D] Pune

Answer: A[New Delhi]

Q19:___ has installed first of its kind high-end Reverse Transcription-Polymerase Chain Reaction (RT-PCR) Machine named ‘Third Umpire’.

A] Kolkata
B] Mumbai
C] New Delhi
D] Chennai

Answer: A[Kolkata]

Q20:__ has superseded DHFL board to initiate the process of resolution of the company under the Insolvency and Bankruptcy rules.

A] NHB
B] RBI
C] NABARD
D] SEBI

Answer: B[RBI]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for November 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to November 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment