Current Affairs Quiz: November 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-2)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for November 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This November assist you to understand and check your knowledge about the November 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of November 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.Legendary poll reformer TN Seshan, who passed away recently, hold the post of CEC for how many years?

[A] 5
[B] 4
[C] 6
[D] 7

Answer: C [6]

Q2.Shafali Verma, who has become the youngest Indian cricketer to international fifty, is from which state?

[A] Haryana
[B] Odisha
[C] UP
[D] Rajasthan

Answer: A [Haryana ]

Q3.The 50th WEF annual Meeting 2020 is being held in which city?

[A] New Delhi
[B] Paris
[C] Davos
[D] New York

Answer: C [Davos ]

Q4.What is the theme of 2019 edition of International Day of Radiology (IDoR) ?

[A] Cardiac Imaging
[B] Sports Imaging
[C] Emergency Imaging
[D] Brain Imaging

Answer: B [Sports Imaging]

Q5.Pliosaurs, which are in news recently, are known from which geologic period?

[A] Pleistocene
[B] Oligocene
[C] Jurassic
[D] Carboniferous

Answer: C [Jurassic]

Q6.Which Indian wildlife biologist has been conferred the George Schaller lifetime award?

[A] Latika Nath
[B] Biju Das
[C] Purnima Sharma
[D] K Ullas Karanth

Answer: D [K Ullas Karanth]

Q7.Thomas Dennerby, who has taken charge as Indian Head Coach of Indian Women’s U-17 team, is from which country?

[A] Denmark
[B] Portugal
[C] Sweden
[D] Spain

Answer: C [Sweden]

Q8.How many times the President’s rule has been imposed in Maharashtra?

[A] 6
[B] 3
[C] 4
[D] 5

Answer: B [3]

Q9.On which date, the 2019 edition of National Legal Services Day (NLSD) is celebrated?

[A] November 11
[B] November 9
[C] November 10
[D] November 8

Answer: B [November 9]

Q10.Which Indian sprinter has been listed in the TIME 100 Next?

[A] Dutee Chand
[B] Hima Das
[C] Sarita Gayakwad
[D] Sathi Geetha

Answer: A [Dutee Chand]

Q11.Which company has launched 60 Starlink satellites for cheaper global Internet?

[A] SpaceX
[B] Blue Origin
[C] Virgin Galactic
[D] Boeing

Answer: A [SpaceX ]

Q12.IRCTC has signed pact with which state tourism to market & run Golden Chariot train?

[A] Karnataka
[B] Maharashtra
[C] Kerala
[D] Tamil Nadu

Answer: A [Karnataka ]

Q13.The first-ever pink ball Test match is being held between India & which country?

[A] South Africa
[B] Bangladesh
[C] New Zealand
[D] England

Answer: B [Bangladesh ]

Q14.On which date, the 2019 edition of World Television Day (WTD) is observed?

[A] November 22
[B] November 20
[C] November 21
[D] November 23

Answer: C [November 21]

Q15.Which Indian organisation hosted the first-ever Counter Terrorism Table Top Exercise (CTTE) for the Quad countries?

[A] BSF
[B] DRDO
[C] NIA
[D] Indian Army

Answer: C [NIA]

Q16.Which business tycoon has been conferred with Lifetime Achievement Award by the Indian Council of Medical Research (ICMR)?

[A] Azim Permji
[B] Mukesh Ambani
[C] Ratan Tata
[D] Kiran Mazumdar-Shaw

Answer: D [Kiran Mazumdar-Shaw]

Q17.Who is set to become the first woman pilot of Indian Navy to join Naval operations?

[A] Nikita Gupta
[B] Komal Sharma
[C] Divya Kumari
[D] Shivangi

Answer: D [Shivangi]

Q18.Living Root Bridges, sometimes seen in news, are associated to which state?

[A] Meghalaya
[B] Tripura
[C] Nagaland
[D] Mizoram

Answer: A [Meghalaya]

Q19.Which state government has decided to provide 5% reservation for its athletes in govt jobs?

[A] Haryana
[B] Uttar Pradesh
[C] Punjab
[D] Madhya Pradesh

Answer: D [Madhya Pradesh]

Q20.Who became the first Indian bowler to take five-wicket haul with a pink ball?

[A] Mohammed Shami
[B] Umesh Yadav
[C] Ishant Sharma
[D] Jasprit Bumrah

Answer: C [Ishant Sharma]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for November 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to November 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment