Current Affairs Quiz: November 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-21)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for November 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This November assist you to understand and check your knowledge about the November 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of November 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.Oxford Dictionaries has named which word as its 2019 Word of the Year?

[A] Climate action
[B] Climate denial
[C] Climate anxiety
[D] Climate emergency

Answer: D [Climate emergency]

Q2.India’s first largest biotechnology stakeholders conglomerate – the Global Bio-India (GBI) Summit 2019 was held in which city?

[A] Chennai
[B] New Delhi
[C] Pune
[D] Kolkata

Answer: B [New Delhi]

Q3.Which state government has launched immunisation campaign against Filaria?

[A] Uttar Pradesh
[B] Madhya Pradesh
[C] Rajasthan
[D] Kerala

Answer: A [Uttar Pradesh]

Q4.Which state cabinet has approved the nomination of at least one differently abled member to each panchayat?

[A] UP
[B] Odisha
[C] Rajasthan
[D] Chhattisgarh

Answer: D [Chhattisgarh ]

Q5.Which state has topped the overall crimes against children, as per latest CRY Report?

[A] Uttar Pradesh
[B] Punjab
[C] Haryana
[D] Odisha

Answer: A [Uttar Pradesh]

Q6.Who designed the logo for the apex anti-corruption ombudsman “Lokpal”?

[A] Nikhil Kumar
[B] Prashant Mishra
[C] Kanon Krishna
[D] Narayanan Krishnaswamy

Answer: B [Prashant Mishra]

Q7.Which launch vehicle has successfully carried out remote sensing satellite Cartosat-3 into orbit?

[A] PSLV-44
[B] PSLV-49
[C] PSLV-48
[D] PSLV-47

Answer: D [PSLV-47]

Q8.Who is the author of the book “Hemant Karkare: A Daughters Memoir”?

[A] S H Khan
[B] Bhagat Gupta
[C] Ajay Singh
[D] Jui Navare

Answer: D [Jui Navare]

Q9.What is the India’s rank in the Global Diplomacy Index 2019?

[A] 64th
[B] 25th
[C] 5th
[D] 12th

Answer: D [12th ]

Q10.Which Union Ministry has collaborated with Ministry of Women and Child Development (MoWCD) to organize National Organic Festival of Women Entrepreneurs?

[A] Ministry of Jal Shakti
[B] Ministry of Health and Family Welfare
[C] Ministry of Food Processing Industries
[D] Ministry of Environment, Forest and Climate Change

Answer: C [Ministry of Food Processing Industries]

Q11.Which company has launched 60 Starlink satellites for cheaper global Internet?

[A] SpaceX
[B] Blue Origin
[C] Virgin Galactic
[D] Boeing

Answer: A [SpaceX ]

Q12.IRCTC has signed pact with which state tourism to market & run Golden Chariot train?

[A] Karnataka
[B] Maharashtra
[C] Kerala
[D] Tamil Nadu

Answer: A [Karnataka ]

Q13.The first-ever pink ball Test match is being held between India & which country?

[A] South Africa
[B] Bangladesh
[C] New Zealand
[D] England

Answer: B [Bangladesh ]

Q14.On which date, the 2019 edition of World Television Day (WTD) is observed?

[A] November 22
[B] November 20
[C] November 21
[D] November 23

Answer: C [November 21]

Q15.Which Indian organisation hosted the first-ever Counter Terrorism Table Top Exercise (CTTE) for the Quad countries?

[A] BSF
[B] DRDO
[C] NIA
[D] Indian Army

Answer: C [NIA]

Q16.Which country has protested over the inclusion of the region of Kalapani in the new political map of India?

[A] Pakistan
[B] Bhutan
[C] Nepal
[D] Bangladesh

Answer: C [Nepal ]

Q17.Nabaneeta Dev Sen, who passed away recently, was the renowned poet of which language?

[A] Odia
[B] Marathi
[C] Bengali
[D] Tamil

Answer: C [Bengali ]

Q18.The National Cancer Awareness Day (NCAD) is observed on the birth anniversary of which noted scientist?

[A] Satyendra Nath Bose
[B] C V Raman
[C] Har Gobind Khorana
[D] Madame Curie

Answer: D [Madame Curie]

Q19.Which country has assumed the Chairship of the Indian Ocean Rim Association (IORA) for 2019-2021?

[A] Israel
[B] UAE
[C] India
[D] South Africa

Answer: B [UAE]

Q20.The 10th Asian Conference of Emergency Medicine (ACEM) was held in which city?

[A] Mumbai
[B] Chennai
[C] Bangaluru
[D] New Delhi

Answer: D [New Delhi]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for November 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to November 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment