Current Affairs Quiz: November 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-23)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for November 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This November assist you to understand and check your knowledge about the November 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of November 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.Who led Indian parliamentary delegation at the 6th G20 Parliamentary Speakers’ Summit?

[A] S Jaishankar
[B] Om Birla
[C] Piyush Goyal
[D] Nitin Gadkari

Answer: B [Om Birla]

Q2.The students of which city has created Guinness World Records with largest astrophysics assemble?

[A] Kolkata
[B] Mysuru
[C] Pune
[D] New Delhi

Answer: A [Kolkata ]

Q3.DRDO Igniter Complex has come up in which DRDO’s laboratory?

[A] Centre for Artificial Intelligence & Robotics (CAIR)
[B] Defence Research & Development Establishment (DRDE)
[C] Armaments Research & Development Establishment (ARDE)
[D] High Energy Materials Research Laboratory (HEMRL)

Answer: D [High Energy Materials Research Laboratory (HEMRL)]

Q4.Which union ministry has released 5th edition of Wastelands Atlas 2019?

[A] Ministry of Rural development
[B] Ministry of Environment, Forest and Climate Change
[C] Ministry of Jal Shakti
[D] Ministry of Health and Family Welfare

Answer: A [Ministry of Rural development]

Q5.Sara Damnjanovic, who won the Miss Asia Global Title 2019, is from which country?

[A] France
[B] Vietnam
[C] Serbia
[D] Spain

Answer: C [Serbia ]

Q6.Which country has banned the Islamist outfit ‘Allar Dol’?

[A] India
[B] Bangladesh
[C] Pakistan
[D] Sri Lanka

Answer: B [Bangladesh ]

Q7.Which country has recently approved the world’s first drug for Alzheimer’s Disease “GV-971”?

[A] China
[B] India
[C] United States
[D] France

Answer: A [China ]

Q8.India’s CO2 emissions growth poised to slow sharply by what % in 2019, according to an analysis published in Carbon Brief?

[A] 3%
[B] 1%
[C] 4%
[D] 2%

Answer: D [2%]

Q9.Which Indian leader co-chaired IRIGC-M&MTC meeting in Moscow?

[A] Piyush Goyal
[B] Venkaiah Naidu
[C] Rajnath Singh
[D] Narendra Modi

Answer: C [Rajnath Singh]

Q10.Which state / UT government is organizing the theater festival “Mohan Rakesh Natya evam Samman Samaroh”?

[A] MP
[B] Punjab
[C] UP
[D] Delhi

Answer: D [Delhi ]

Q11.Abhisek Sarkar, who won award at 2019 Dhaka Lit-fest, is from which state?

[A] West Bengal
[B] Maharashtra
[C] Bihar
[D] Jharkhand

Answer: A [West Bengal]

Q12.Who has become the first Indian man cricketer to complete 100 T-20 Internationals?

[A] Ravindra Jadeja
[B] Virat Kohli
[C] Rohit Sharma
[D] Dinesh Karthik

Answer: C [Rohit Sharma]

Q13.Which country has protested over the inclusion of the region of Kalapani in the new political map of India?

[A] Pakistan
[B] Bhutan
[C] Nepal
[D] Bangladesh

Answer: C [Nepal ]

Q14.Nabaneeta Dev Sen, who passed away recently, was the renowned poet of which language?

[A] Odia
[B] Marathi
[C] Bengali
[D] Tamil

Answer: C [Bengali ]

Q15.Which Indian armed force has conducted ReSAREX – 19 off Goa coast?

[A] Indian Air Force
[B] Indian Navy
[C] Indian Army
[D] Indian Coast Guard

Answer: D [Indian Coast Guard]

Q16.Spain and which country have been named co-hosts of the 2022 Women’s Hockey World Cup?

[A] Italy
[B] France
[C] Poland
[D] Netherlands

Answer: D [Netherlands ]

Q17.Who has been named country manager at Google India?

[A] Sanjay Gupta
[B] Jay Kumar
[C] Ajay Jain
[D] Rushiraj Pawar

Answer: A [Sanjay Gupta]

Q18.Which American University has collaborated with AIIMS on genetic testing?

[A] Harvard University
[B] Stanford University
[C] Michigan University
[D] Yale university

Answer: C [Michigan University]

Q19.Which state has topped India’s first-ever ranking of states on justice delivery?

[A] Kerala
[B] Tamil Nadu
[C] Maharashtra
[D] Haryana

Answer: C [Maharashtra ]

Q20.Which city hosted the 2019 conference of the ‘No Money For Terror’?

[A] Melbourne
[B] New Delhi
[C] Paris
[D] New York

Answer: A [Melbourne ]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for November 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to November 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment