Current Affairs Quiz: November 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-24)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for November 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This November assist you to understand and check your knowledge about the November 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of November 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.Which Indian personality has been conferred 2019 ABLF Global Asian award?

[A] Mukesh Ambani
[B] Gautam Adani
[C] Azim Premji
[D] Kumar Mangalam Birla

Answer: D [Kumar Mangalam Birla]

Q2.Legendary poll reformer TN Seshan, who passed away recently, hold the post of CEC for how many years?

[A] 5
[B] 4
[C] 6
[D] 7

Answer: C [6]

Q3.The Ministry of Home Affairs (MHA) has proposed to merge which Central paramilitary force with ITBP?

[A] BSF
[B] Assam Rifles
[C] CISF
[D] SSB

Answer: B [Assam Rifles]

Q4.Fordow Fuel Enrichment Plant (FFEP), sometimes seen in news, is associated to which country?

[A] Iran
[B] Afghanistan
[C] Russia
[D] United States

Answer: A [Iran]

Q5.Ramakant Gundecha, who passed away recently, was the renowned maestro of which classical Hindustani musical form?

[A] Dhrupad
[B] Khyal
[C] Tarana
[D] Ghazal

Answer: A [Dhrupad ]

Q6.The world’s first CNG port terminal is scheduled to be built in which Indian city?

[A] Bhavnagar
[B] Chennai
[C] Pune
[D] Dehradun

Answer: A [Bhavnagar]

Q7.On which date, the 2019 edition of Public Service Broadcasting Day (PSBD) is celebrated in India?

[A] November 13
[B] November 11
[C] November 12
[D] November 10

Answer: C [November 12]

Q8.Sundar Singh Gurjar is is an Indian Paralympic javelin thrower in which category?

[A] F57
[B] F46
[C] F45
[D] F48

Answer: B [F46]

Q9.Who has become the first Indian bowler to take a hat-trick in Men’s T20 match?

[A] R Ashwin
[B] Jasprit Bumrah
[C] Deepak Chahar
[D] Mohammed Siraj

Answer: C [Deepak Chahar]

Q10.What is the theme of 2019 edition of World Science Day for Peace and Development (WSDPD) ?

[A] Science, a Human Right
[B] Science for Global Understanding
[C] Celebrating Science Centres and Science Museums
[D] Open science, leaving no one behind

Answer: D [Open science, leaving no one behind]

Q11.Which space agency has detected huge X-ray burst from outer space?

[A] NASA
[B] ISRO
[C] JAXA
[D] Roscosmos

Answer: A [NASA]

Q12.Which space agency has launched first all-electric experimental aircraft ” X-57 Maxwell”?

[A] LAPAN
[B] JAXA
[C] CNES
[D] NASA

Answer: D [NASA]

Q13.Who has been sworn-in as the new Prime Minister of Mauritius?

[A] Navin Ramgoolam
[B] Nando Bodha
[C] Ameenah Gurib
[D] Pravind Jugnauth

Answer: D [Pravind Jugnauth]

Q14.How many times the President’s rule has been imposed in Maharashtra?

[A] 6
[B] 3
[C] 4
[D] 5

Answer: B [3]

Q15.The 7th edition of North East Festival (NEF-2019) was held in which city?

[A] Lucknow
[B] Laddakh
[C] New Delhi
[D] Guwahati

Answer: C [New Delhi]

Q16.Which state government has launched e-Ganna App for sugarcane farmers?

[A] Chhattisgarh
[B] Uttar Pradesh
[C] Maharashtra
[D] Gujarat

Answer: B [Uttar Pradesh]

Q17.Which country is the focus country at the 39th India International Trade Fair (IITF)?

[A] South Africa
[B] South Korea
[C] Vietnam
[D] Malaysia

Answer: B [South Korea]

Q18.Which Indian sprinter has been listed in the TIME 100 Next?

[A] Dutee Chand
[B] Hima Das
[C] Sarita Gayakwad
[D] Sathi Geetha

Answer: A [Dutee Chand]

Q19.The Good Air Summit (GAS-2019) has been organized under which theme?

[A] Making India Responsible
[B] Making India Breathe
[C] Making India Clean
[D] Making India Green

Answer: B [Making India Breathe]

Q20.The UN Women has proposed to partner with which state’s gender park?

[A] Andhra Pradesh
[B] Karnataka
[C] Tamil Nadu
[D] Kerala

Answer: D [Kerala]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for November 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to November 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment