Current Affairs Quiz: November 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-26)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for November 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This November assist you to understand and check your knowledge about the November 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of November 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.The Union government has banned which state-based insurgent group Hynniewtrep National Liberation Council (HNLC)?

[A] Nagaland
[B] Tripura
[C] Mizoram
[D] Meghalaya

Answer: D [Meghalaya]

Q2.Which state government has decided to start Arundhati gold scheme by January 2020?

[A] Tamil Nadu
[B] West Bengal
[C] Assam
[D] Kerala

Answer: C [Assam ]

Q3.Who has been named PETA India’s Person of the Year for 2019?

[A] KS Panicker Radhakrishnan
[B] Virat Kohli
[C] Shashi Tharoor
[D] R Madhavan

Answer: B [Virat Kohli]

Q4.Who is the head of the panel on petrochemical investment?

[A] P Raghavendra Rao
[B] S Chaudhary
[C] Pradeep Sharma
[D] Rajat Bhargava

Answer: D [Rajat Bhargava]

Q5.Which military unit has been honoured with President’s Colour award?

[A] Mahar Regiment
[B] Rajputana Rifles
[C] Indian Naval Academy
[D] The Garhwal Rifles

Answer: C [Indian Naval Academy]

Q6.Which Indian state has launched the first Hindi daily “Arun Bhoomi”?

[A] Arunachal Pradesh
[B] Nagaland
[C] Tripura
[D] Mizoram

Answer: A [Arunachal Pradesh]

Q7.Which international organisation has released World Energy Outlook (WEO-2019)?

[A] IMF
[B] WHO
[C] IEA
[D] WB

Answer: C [IEA]

Q8.Which international organization has organized the 2019 World Conference on Access to Medical Products – Achieving the SDGs 2030 in New Delhi?

[A] WHO
[B] UNICEF
[C] UNESCO
[D] IMF

Answer: A [WHO]

Q9.Who has been conferred the Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development for 2019?

[A] Angela Merkel
[B] Ellen Johnson Sirleaf
[C] David Attenborough
[D] Ela Bhatt

Answer: C [David Attenborough]

Q10.Which tech giant has organized the South Asia Safety Summit 2019?

[A] Microsoft
[B] Facebook
[C] Twitter
[D] Infosys

Answer: B [Facebook]

Q11.Which tech giant has launched ‘K-12 Education Transformation Framework’ to facilitate digital transformation of schools in India?

[A] Twitter
[B] Wipro
[C] Facebook
[D] Microsoft

Answer: D [Microsoft]

Q12.Which state government has decided to legalize the cultivation of cannabis in the state for medical and industrial purpose?

[A] Haryana
[B] Karnataka
[C] Madhya Pradesh
[D] Punjab

Answer: C [Madhya Pradesh]

Q13.Chitharesh Natesan, who became the first Indian to be crowned Mr Universe 2019, is from which state?

[A] Telangana
[B] Tamil Nadu
[C] Odisha
[D] Kerala

Answer: D [Kerala]

Q14.Which Indian organisation hosted the first-ever Counter Terrorism Table Top Exercise (CTTE) for the Quad countries?

[A] BSF
[B] DRDO
[C] NIA
[D] Indian Army

Answer: C [NIA]

Q15.Which union ministry is organizing the Destination North East (NE) in Varanasi?

[A] Ministry of Home Affairs
[B] Ministry of Development of North Eastern Region
[C] Ministry of Finance
[D] Ministry of Defense

Answer: B [Ministry of Development of North Eastern Region]

Q16.Shaukat Kaifi, who passed away recently, was the renowned actress of which cinema?

[A] Hindi
[B] Tamil
[C] Telugu
[D] Marathi

Answer: A [Hindi]

Q17.Who has been bestowed with the 28th Bihari Puraskar for 2019?

[A] Vijay Verma
[B] Satya Narayan
[C] Manisha Kulshreshtha
[D] Bhagwati Lal Vyas

Answer: C [Manisha Kulshreshtha]

Q18.Bougainville, which is in news recently, is the province of which country?

[A] Solomon Islands
[B] Fiji
[C] Kiribati
[D] Papua New Guinea

Answer: D [Papua New Guinea]

Q19.Living Root Bridges, sometimes seen in news, are associated to which state?

[A] Meghalaya
[B] Tripura
[C] Nagaland
[D] Mizoram

Answer: A [Meghalaya]

Q20.Which oil company has rolled out special winter-grade diesel for Ladakh ?

[A] HP
[B] IOCL
[C] BPCL
[D] GAIL

Answer: B [IOCL]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for November 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to November 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment