Current Affairs Quiz: November 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-27)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for November 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This November assist you to understand and check your knowledge about the November 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of November 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.Which state government has decided to provide 5% reservation for its athletes in govt jobs?

[A] Haryana
[B] Uttar Pradesh
[C] Punjab
[D] Madhya Pradesh

Answer: D [Madhya Pradesh]

Q2.Kailash Joshi, who passed away recently, was the former CM of which country?

[A] Rajasthan
[B] Madhya Pradesh
[C] Uttar Pradesh
[D] Chhattisgarh

Answer: B [Madhya Pradesh]

Q3.Who became the first Indian bowler to take five-wicket haul with a pink ball?

[A] Mohammed Shami
[B] Umesh Yadav
[C] Ishant Sharma
[D] Jasprit Bumrah

Answer: C [Ishant Sharma]

Q4.Which Indian Armed force has celebrated ‘Poonch Link Up Day’?

[A] Indian Army
[B] Indian Air Force
[C] Indian Navy
[D] Indian Coast Guard

Answer: A [Indian Army]

Q5.India’s first largest biotechnology stakeholders conglomerate – the Global Bio-India (GBI) Summit 2019 was held in which city?

[A] Chennai
[B] New Delhi
[C] Pune
[D] Kolkata

Answer: B [New Delhi]

Q6.The 70th Constitution Day of India has celebrated on which date?

[A] November 25
[B] November 27
[C] November 28
[D] November 26

Answer: D [November 26]

Q7.Which state government has launched a citizen helpline No. 14400 for corruption-related complaints?

[A] Uttar Pradesh
[B] Andhra Pradesh
[C] Madhya Pradesh
[D] Rajasthan

Answer: B [Andhra Pradesh]

Q8.Which Indian armed force is set to host multi-nation military drill ‘Milan 2020’?

[A] Indian Air Force
[B] Indian Coast Guard
[C] Indian Navy
[D] Indian Army

Answer: C [Indian Navy]

Q9.Sudhir Dhar, who passed away recently, was the renowned personality of which field?

[A] Painting
[B] Journalism
[C] Cartoon
[D] Poetry

Answer: C [Cartoon]

Q10.The Indian Railway Institute of Financial Management (IRIFM) has been set up in which city?

[A] Dehradun
[B] Hyderabad
[C] Pune
[D] Bangaluru

Answer: B [Hyderabad ]

Q11.Which university has become the first state university of Madhya Pradesh to be accorded A+ Grade from National Assessment and Accreditation Council (NAAC)?

[A] Jiwaji University
[B] Maharaja Chhatrasal Bundelkhand University
[C] Devi Ahilya University
[D] Barkatullah University

Answer: C [Devi Ahilya University]

Q12.The Uttar Pradesh government has decided to set up its 1st vulture conservation in which district?

[A] Lucknow
[B] Sitapur
[C] Maharajganj
[D] Raebareli

Answer: C [Maharajganj ]

Q13.On which date, the 2019 edition of National Milk Day (NMD) is celebrated in India?

[A] November 29
[B] November 26
[C] November 28
[D] November 27

Answer: B [November 26]

Q14.Which union ministry has launched Credit-linked Subsidy Services Awas Portal (CLAP)?

[A] Ministry of Housing and Urban Affairs
[B] Ministry of Road Transport and Highways
[C] Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
[D] Ministry of Women and Child Development

Answer: A [Ministry of Housing and Urban Affairs]

Q15.Which union ministry has launched Kartavya portal as part of nationwide Nagrik Kartavya Palan Abhiyan?

[A] Ministry of Health and Family Welfare
[B] Ministry of Human Resource Development
[C] Ministry of Home Affairs
[D] Ministry of Women and Child Development

Answer: B [Ministry of Human Resource Development]

Q16.Who designed the logo for the apex anti-corruption ombudsman “Lokpal”?

[A] Nikhil Kumar
[B] Prashant Mishra
[C] Kanon Krishna
[D] Narayanan Krishnaswamy

Answer: B [Prashant Mishra]

Q17.Which Indian organization has revised the framework on currency swap arrangement for the SAARC countries for 2019-2022?

[A] Finance Ministry
[B] RBI
[C] SEBI
[D] IRDA

Answer: B [RBI]

Q18.Which launch vehicle has successfully carried out remote sensing satellite Cartosat-3 into orbit?

[A] PSLV-44
[B] PSLV-49
[C] PSLV-48
[D] PSLV-47

Answer: D [PSLV-47]

Q19.Which state Police has organized the 47th All India Police Science Congress (AIPSC)?

[A] Punjab
[B] MP
[C] UP
[D] Rajasthan

Answer: C [UP]

Q20.Who is the head of the expert committee to review Draft National Sports Code?

[A] Sudhanshu Mittal
[B] B P Baishya
[C] Adille Sumariwala
[D] Mukundakam Sharma

Answer: D [Mukundakam Sharma]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for November 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to November 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment