Current Affairs Quiz: November 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-29)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for November 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This November assist you to understand and check your knowledge about the November 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of November 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.Who has been selected for 2019 Ezhuthachan Puraskaram, the highest literacy prize of the Kerala government?

[A] Uma Shankar Singh
[B] K Satchidanandan
[C] M Mukundan
[D] Ram V Kumar

Answer: C [M Mukundan]

Q2.Who has been appointed as the new Director General (DG) of Indo-Tibetan Border Police (ITBP)?

[A] RK Pachnanda
[B] S S Deswal
[C] Rajiv Rai Bhatnagar
[D] Sudeep Lakhtakia

Answer: B [S S Deswal]

Q3.Which Indian cricketer has officially been inducted into the ICC Cricket Hall of Fame?

[A] Sachin Tendulkar
[B] Saurav Ganguly
[C] Rahul Dravid
[D] VVS Laxman

Answer: C [Rahul Dravid]

Q4.Which state government has recently launched “Soura Jalanidhi” scheme?

[A] Jharkhand
[B] Odisha
[C] Bihar
[D] Uttar Pradesh

Answer: B [Odisha]

Q5.What is the India’s rank in the World Bank’s Ease of Doing Business Index 2019?

[A] 77th
[B] 98th
[C] 87th
[D] 64th

Answer: A [77th ]

Q6.Who has become the first Indian to win an Asian Snooker Tour event?

[A] Pankaj Advani
[B] Lucky Vatnani
[C] Varun Madan
[D] Manan Chandra

Answer: A [Pankaj Advani]

Q7.Which country has launched the world’s first Sovereign Blue Bond?

[A] United Kingdom
[B] Mauritius
[C] Japan
[D] Seychelles

Answer: D [Seychelles ]

Q8.Which union territory falls under jurisdiction of Calcutta High Court?

[A] Puducherry
[B] Lakshadweep
[C] Andaman and Nicobar Islands
[D] West Bengal

Answer: C [Andaman and Nicobar Islands]

Q9.Which is the only Indian film has been included in BBC’s 100 best foreign language films list of the 21st century?

[A] Pather Panchali
[B] Aparajito
[C] The World of Apu
[D] The Big City

Answer: A [Pather Panchali]

Q10.Which Indian Sculptor designed the world’s ‘tallest statue’Statue of Unity’?

[A] Ram V. Sutar
[B] Vivan Sundaram
[C] Jitish Kallat
[D] N. N. Rimzon

Answer: A [Ram V. Sutar]

Q11.Which decommissioned aircraft carrier will be converted into India’s first-ever moored maritime museum-cum-marine adventure centre?

[A] INS Chakra
[B] INS Vagsheer
[C] INS Vikrant
[D] INS Viraat

Answer: D [INS Viraat]

Q12.Which of the following is the global satellite navigation system of European Union?

[A] BeiDou
[B] GPS
[C] Galileo
[D] GLONASS

Answer: C [Galileo]

Q13.India has officially signed a $950 million contract with which country for the purchase of two upgraded Krivak III-class stealth frigates?

[A] France
[B] Russia
[C] Japan
[D] United States

Answer: B [Russia ]

Q14.Which Indian company has been named an Official Partner of FIH Men’s Hockey World Cup 2019?

[A] Tata Steel
[B] Reliance
[C] Infosys
[D] Wipro

Answer: A [Tata Steel]

Q15.Ntozake Shange, who passed away recently, was the acclaimed playwright and poet of which country?

[A] New Zealand
[B] Brazil
[C] United States
[D] South Africa

Answer: C [United States]

Q16.The first-ever Indo-Japan joint military exercise ‘Dharma Guardian-2019’ has started in which of the following states?

[A] Mizoram
[B] Nagaland
[C] West Bengal
[D] Odisha

Answer: A [Mizoram]

Q17.Which country to host the 23rd edition of the World Corporate Games (WCG-2019)?

[A] Qatar
[B] Saudi Arabia
[C] India
[D] Bangladesh

Answer: A [Qatar ]

Q18.On which date, the 2019 World Vegan Day (WVD) was observed recently?

[A] November 2
[B] November 3
[C] November 1
[D] November 4

Answer: C [November 1]

Q19.The Jharsuguda Airport of Odisha will be renamed after which eminent freedom fighter of the state?

[A] Jagabandu Hota
[B] Surendra Sai
[C] Salegram Bariha
[D] Trilochan Panigrahi

Answer: B [Surendra Sai]

Q20.Which of the following states doesn’t celebrate its foundation day on November 1?

[A] Kerala
[B] Karnataka
[C] Jharkhand
[D] Haryana

Answer: C [Jharkhand]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for November 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to November 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment