urrent Affairs Quiz: November 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-30)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for November 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This November assist you to understand and check your knowledge about the November 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of November 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.Simone Biles, who has become the first ever gymnast to win 13 world championship gold medals, is from which country?

[A] United States
[B] Brazil
[C] South Africa
[D] Chile

Answer: A [United States]

Q2.RBI has recently permitted banks to provide PCE to NBFC bonds. What does ‘PCE’ stands for?

[A] Premium Credit Enhancement
[B] Personal Credit Enhancement
[C] Prone Credit Enhancement
[D] Partial Credit Enhancement

Answer: D [Partial Credit Enhancement ]

Q3.What is the theme of the United Nations for 2019 World Cities Day (WCD)?

[A] Promoting a better urban future
[B] Building Sustainable and Resilient Cities
[C] Better City, Better Life
[D] Innovative Governance, Open Cities

Answer: B [Building Sustainable and Resilient Cities]

Q4.India and which country have signed a loan pact of Rs 18.17 crore for the construction of the Turga Pumped Storage in West Bengal?

[A] France
[B] Brazil
[C] South Africa
[D] Japan

Answer: D [Japan]

Q5.Recently, the first-ever India-US Dialogue On Intellectual Property (IP) was launched in which of the following cities?

[A] New York
[B] New Delhi
[C] Washington DC
[D] Pune

Answer: B [New Delhi]

Q6.Who has been named the Brand Ambassador of 2019 Women’s World Boxing Championships (WWBC)?

[A] Sarjubala Devi
[B] Yogeshwar Dutt
[C] Mary Kom
[D] Pinki Jangra

Answer: C [Mary Kom]

Q7.Which of the following cities is the venue of the 2019 India International Cherry Blossom (IICB) festival?

[A] Agartala
[B] Gangtok
[C] Srinagar
[D] Shillong

Answer: D [Shillong]

Q8.Which city has topped the Ola Mobility Institute (OMI)’s ‘Ease of Moving Index 2019’ in public transport?

[A] Chennai
[B] Hyderabad
[C] Kolkata
[D] New Delhi

Answer: C [Kolkata]

Q9.Which of the following films was the India’s lone entry at the Rome Film Festival 2019?

[A] Sui Dhaaga
[B] Parmanu: The Story of Pokhran
[C] Raazi
[D] Mare Pyare Prime Minister

Answer: D [Mare Pyare Prime Minister]

Q10.Under the provisions of which article of the constitution, the President appoint judges of Supreme Court (SC)?

[A] Article 125
[B] Article 124
[C] Article 126
[D] Article 127

Answer: B [Article 124]

Q11.Which city is the venue of the National Seminar on Entrepreneurship and Business Development in Ayurveda?

[A] Guwahati
[B] Chennai
[C] Pune
[D] New Delhi

Answer: D [New Delhi]

Q12.RBI has started process to set up PCR for capturing borrowers’ details. The acronym “PCR” stands for?

[A] Public Credit Registry
[B] Personal Credit Registry
[C] Prone Credit Registry
[D] Premium Credit Registry

Answer: A [Public Credit Registry ]

Q13.IAMAI has constituted which AR/VR Committee to promote the technologies in India?

[A] Kumar Yadav committee
[B] Mahesh Prabhu committee
[C] Ajit Kumar committee
[D] Namrita Mahindro committee

Answer: D [Namrita Mahindro committee ]

Q14.The All-India ‘Unreserved Mobile Ticketing’ facility (UTS on Mobile) has been developed by Indian Railway- CRIS. Where is the headquarters of CRIS?

[A] Pune
[B] New Delhi
[C] Kolkata
[D] Chennai

Answer: B [New Delhi]

Q15.V. Rathinam, veteran freedom fighter and member of Indian National Army (INA) has passed away. He belonged to which state?

[A] Karnataka
[B] Kerala
[C] Tamil Nadu
[D] Odisha

Answer: C [Tamil Nadu]

Q16.The first WHO Global Conference on Air Pollution and Health was held in which city?

[A] New York
[B] Geneva
[C] New Delhi
[D] Paris

Answer: B [Geneva]

Q17.‘Little India Gate’, which is in news recently, is inaugurated in which of the following cities?

[A] Medan
[B] Jakarta
[C] Banten
[D] Depok

Answer: A [Medan]

Q18.On which date, the 2019 World Tsunami Awareness Day (WTAD) is observed on which date?

[A] November 3
[B] November 4
[C] November 5
[D] November 6

Answer: C [November 5]

Q19.India’s first asymmetrical cable-stayed bridge “Signature Bridge” has recently inaugurated in which of the following cities?

[A] Mumbai
[B] Kolkata
[C] Chennai
[D] Delhi

Answer: D [Delhi]

Q20.The Union government has awarded which state police for citizen services under an e-governance project “CCTNS”?

[A] Haryana
[B] Assam
[C] Jharkhand
[D] Kerala

Answer: B [Assam ]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for November 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to November 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment