Current Affairs Quiz: November 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-31)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for November 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This November assist you to understand and check your knowledge about the November 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of November 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.Which noted journalist has been chosen for the prestigious Raja Ram Mohan Roy Award?

[A] Ruby Sarkar
[B] Rajesh Parshuram Joshte
[C] VS Rajesh
[D] N. Ram

Answer: D [N. Ram]

Q2.Which of the following cities is the venue of the 18th IORA Council of (Foreign) Ministers Meetings (COM)?

[A] Santiago
[B] Durban
[C] Brasília
[D] Harare

Answer: B [Durban]

Q3.Which company has received India’s first Letter of Credit (LC) payment via blockchain?

[A] Tata Motors
[B] Wipro
[C] Reliance Industries
[D] Infosys

Answer: C [Reliance Industries]

Q4.The Government of India (GoI) has recently approved operationalisation strategy for Operation Greens for which of the following crops?

[A] Tomato, Onion and Potato
[B] Onion, Carrot and Peas
[C] Potato, Wheat and Onion
[D] Tomato, Peas and Chilli

Answer: A [Tomato, Onion and Potato]

Q5.Who has been appointed India’s new Ambassador to Iran?

[A] Saurabh Kumar
[B] Gaddam Dharmendra
[C] N K Saxena
[D] Priti Jindal

Answer: B [Gaddam Dharmendra]

Q6.Who of the following lifted the 2019 Men’s Singles title at the Rolex Paris Masters?

[A] Milos Raonic
[B] Juan Martín del Potro
[C] Karen Khachanov
[D] Novak Djokovic

Answer: C [Karen Khachanov]

Q7.Which sports journalist is the author of the book “The Fire Burns Blue: A History of Women’s Cricket in India”?

[A] Jatin Sapru
[B] Karunya Keshav
[C] Mayanti Langer
[D] Boria Majumdar

Answer: B [Karunya Keshav]

Q8.What is the theme of the 2019 National Ayurveda Day (NAD) of India?

[A] Ayurveda for Public Health
[B] Ayurveda for Prevention and Control of Diabetes
[C] Ayurveda: Cure and Protect Our Lives
[D] Live happily with Ayurveda

Answer: A [Ayurveda for Public Health]

Q9.The newly-built Ekana cricket stadium is located in which of the following cities?

[A] Udaipur
[B] Lucknow
[C] New Delhi
[D] Pune

Answer: B [Lucknow]

Q10.Which renowned personality has been honoured with ‘Distinguished Fellow Award’ by IndiaGlobal in Boston?

[A] Sachin Tendulkar
[B] Sudha Murthy
[C] Anupam Kher
[D] Piyush Goyal

Answer: C [Anupam Kher]

Q11.Supreme Court has recently given nod for a separate High Court for which of the following states/UTs?

[A] Nagaland
[B] Andhra Pradesh
[C] Andaman and Nicobar Islands
[D] Mizoram

Answer: B [Andhra Pradesh]

Q12.Who has been elected the new President of International Boxing Association (AIBA)?

[A] Thomas Bach
[B] P S Bopanna
[C] Gafur Rakhimov
[D] Will Smith

Answer: C [Gafur Rakhimov]

Q13.Which state government has recently rolled out the technology-driven & citizen-friendly ‘Mo Bus’ service?

[A] Andhra Pradesh
[B] Karnataka
[C] Odisha
[D] Kerala

Answer: C [Odisha ]

Q14.Which international organisation has recently inked $172 million loan pact to make farming viable in Andhra Pradesh?

[A] AIIB
[B] New Development Bank
[C] UNICEF
[D] World Bank

Answer: D [World Bank]

Q15.For which term, India has been elected as a member of the International Telecommunications Union (ITU) Council?

[A] 2020 to 2023
[B] 2019 to 2022
[C] 2021 to 2024
[D] 2019 to 2021

Answer: B [2019 to 2022]

Q16.Which of the following countries have recently exempted by United States for buying Iranian oil?

[A] China, Taiwan and Greece
[B] Japan, South Korea and India
[C] India, Italy and Turkey
[D] All of the above

Answer: D [All of the above]

Q17.Who has been appointed the new Secretary General of Lok Sabha?

[A] Snehlata Shrivastava
[B] Anup Mishra
[C] Rama Devi
[D] Nischal Jain

Answer: A [Snehlata Shrivastava]

Q18.Which Indian shooter has won the historic men’s skeet gold at the Asian Shotgun Championship 2019 in Kuwait?

[A] Saurabh Chaudhary
[B] Arjun Babuta
[C] Angad Vir Singh Bajwa
[D] Hriday Hazarika

Answer: C [Angad Vir Singh Bajwa]

Q19.Under which schedule of the Andhra Pradesh Reorganisation Act – 2014, the Central Tribal University will be set up in the state?

[A] 10th
[B] 13th
[C] 11th
[D] 12th

Answer: B [13th ]

Q20.Lalan Sarang, who passed away recently, was the noted theatre personality of which regional cinema?

[A] Marathi
[B] Odia
[C] Tamil
[D] Telugu

Answer: A [Marathi ]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for November 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to November 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment