Current Affairs Quiz: November 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-32)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for November 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This November assist you to understand and check your knowledge about the November 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of November 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.The 5th edition of World Buddhist Forum (WBF -2019) was recently held in which country?

[A] India
[B] Nepal
[C] Sri Lanka
[D] China

Answer: D [China]

Q2.The 25th maritime exercise “SIMBEX-18” has started between India and which country?

[A] Saudi Arabia
[B] Seychelles
[C] Sri Lanka
[D] Singapore

Answer: D [Singapore ]

Q3.India is hosting the “Global IT Challenge for Youth with Disabilities 2019” in collaboration with which country?

[A] South Korea
[B] Spain
[C] Japan
[D] France

Answer: A [South Korea]

Q4.The first-ever solutions-focused event “Global Cooling Innovation Summit” will be held in which country?

[A] Brazil
[B] India
[C] South Africa
[D] United Kingdom

Answer: B [India]

Q5.Which news agency has recently launched the world’s first AI news anchor?

[A] Yonhap
[B] Kyodo News
[C] Xinhua
[D] Lankapuvath

Answer: C [Xinhua ]

Q6.The Union Cabinet has recently approved sale of Govt. of India’s equity in DCIL to consortium of which of the following ports?

[A] Paradeep Port
[B] Vishakhapatnam Port
[C] Jawahar Lal Nehru Port
[D] All of the above

Answer: D [All of the above]

Q7.Who has been appointed the new chairperson of Competition Commission of India (CCI)?

[A] G P Mittal
[B] U C Nahta
[C] Ashok Kumar Gupta
[D] Smita Jhingran

Answer: C [Ashok Kumar Gupta]

Q8.Which Indian personality has recently bestowed with France’s highest civilian honour “Knight of the Legion of Honour”?

[A] Kailash Satyarthi
[B] Amartya Sen
[C] Jawahar Lal Sarin
[D] Soumitra Chatterjee

Answer: C [Jawahar Lal Sarin]

Q9.On which date, the National Cancer Awareness Day (NCAD), was observed recently in India?

[A] November 7
[B] November 9
[C] November 10
[D] November 11

Answer: A [November 7]

Q10.Which IIT has developed a portable solar-powered cold storage device with a 500 kg capacity?

[A] IIT Indore
[B] IIT Bombay
[C] IIT Kanpur
[D] IIT Madras

Answer: D [IIT Madras]

Q11.Who has won the 2019 Fuzhou China Open Badminton tournament?

[A] Huang Yuxiang
[B] Lin Dan
[C] Kento Momota
[D] Chou Tien-chen

Answer: C [Kento Momota]

Q12.Which Indian wrestler has been ranked world No. 1 rank in 65 Kg category?

[A] Sushil Kumar
[B] Sanjeet Kumar
[C] Yogeshwar Dutt
[D] Bajrang Punia

Answer: D [Bajrang Punia]

Q13.M777 Howitzers, which are recently inducted into Indian Army, are procured from which country?

[A] United States
[B] South Korea
[C] Russia
[D] Italy

Answer: A [United States]

Q14.Ananth Kumar, who passed away recently, was in charge of which of the following union ministries?

[A] Ministry of Parliamentary Affairs
[B] Ministry of Overseas Indian Affairs
[C] Ministry of Heavy Industries and Public Enterprises
[D] Ministry of Labour and Employment

Answer: A [Ministry of Parliamentary Affairs]

Q15.Which Indian mountaineer has recently been awarded an honorary doctorate by a prestigious University of Strathclyde ?

[A] Bachendri Pal
[B] Premlata Agarwal
[C] Arunima Sinha
[D] Malavath Purna

Answer: C [Arunima Sinha]

Q16.What is the theme of the 2019 World Science Day for Peace and Development?

[A] Science for Global Understanding
[B] Science, a Human Right
[C] Celebrating Science Centres and Science Museums
[D] Quality Science Education

Answer: B [Science, a Human Right]

Q17.Which city is the venue of the International Conference on Yoga for Public Health?

[A] Kolkata
[B] Panjim
[C] Agartala
[D] Bhopal

Answer: B [Panjim]

Q18.Which state government is celebrating the “Jashn-e-Virasat-e-Urdu” festival?

[A] Telangana
[B] Uttarakhand
[C] Delhi
[D] Jharkhand

Answer: C [Delhi ]

Q19.During INSPIRE 2019, EESL and ADB signed pact for $13 million Global Environment Facility (GEF) grant to set up an EERF. What does EERF stands for?

[A] Environment Efficiency Revolving Fund
[B] Ecology Efficiency Revolving Fund
[C] Eco Efficiency Revolving Fund
[D] Energy Efficiency Revolving Fund

Answer: D [Energy Efficiency Revolving Fund]

Q20.What is the theme of the 33rd ASEAN summit 2019?

[A] Partnering for change, engaging the world
[B] Resilient and Innovative Asean
[C] One ASEAN at the Heart of Dynamic Asia
[D] Strengthening ASEAN Maritime Cooperation

Answer: B [Resilient and Innovative Asean]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for November 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to November 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment