Current Affairs Quiz: November 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-33)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for November 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This November assist you to understand and check your knowledge about the November 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of November 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.Which of the following countries has become the world’s first nation to ban reef-killing toxic sunscreen?

[A] Nauru
[B] Republic of Palau
[C] New Guinea
[D] Vanuatu

Answer: B [Republic of Palau]

Q2.Which Indian journalist has won the 2019 London Press Freedom Award for Courage?

[A] Ravish Kumar
[B] Arnab Goswami
[C] Swati Chaturvedi
[D] Dhruv Rathee

Answer: C [Swati Chaturvedi]

Q3.As per latest US-based National Bureau of Economic Research (NBER) report, which of the following cities is the India’s most congested city?

[A] Bengaluru
[B] Delhi
[C] Chennai
[D] Kolkata

Answer: A [Bengaluru ]

Q4.Which article of the Constitution provides free legal assistance to the poor and weaker sections of the society?

[A] Article 39A
[B] Article 38A
[C] Article 37A
[D] Article 36A

Answer: A [Article 39A]

Q5.Who is the author of the book “Notes of a Dream The Authorized Biography of A.R. Rahman”?

[A] Anuja Chauhan
[B] Krishna Trilok
[C] Mridula Behari
[D] Devapriya Roy

Answer: B [Krishna Trilok]

Q6.The Union HRD ministry has launched the LEAP initiative for higher education faculty. What does ‘LEAP’ stands for?

[A] Legitimate for Academicians Programme
[B] Lasting for Academicians Programme
[C] Leadership for Academicians Programme
[D] Legible for Academicians Programme

Answer: C [Leadership for Academicians Programme]

Q7.Which India’s restoration project has won the 2019 UNESCO Asia-Pacific award for conservation in Award of Distinction category?

[A] Ruttonsee Muljee Jetha Fountain
[B] Rajabai Clock Tower
[C] Agra Fort
[D] LAMO center

Answer: D [LAMO center]

Q8.The first-ever bilateral naval exercise ‘Samudra Shakti 2019’ has started between India and which country?

[A] Indonesia
[B] Seychelles
[C] Vanuatu
[D] Philippines

Answer: A [Indonesia]

Q9.Which social initiative has been launched by Twitter India to boost youth engagement for 2019 General Elections?

[A] #PowerOf18
[B] #PowerOfVoters
[C] #PowerOf19
[D] #PowerOfElection

Answer: A [#PowerOf18]

Q10.Stan Lee, who passed away recently, was the legendary comic book writer of which country?

[A] South Africa
[B] United States
[C] France
[D] Canada

Answer: B [United States ]

Q11.Who has become the first Indian to climb Mt Giluwe in Papua New Guinea?

[A] Taka Tamut
[B] Sivangi Pathak
[C] Raj Singh Dharmshaktu
[D] Satyarup Siddhanta

Answer: D [Satyarup Siddhanta]

Q12.The 17th ASEAN Economic Community (AEC) Council Meeting was held in which country?

[A] Indonesia
[B] New Zealand
[C] Singapore
[D] Malaysia

Answer: C [Singapore ]

Q13.Who has been honoured with the 2019 Munin Barkotoki Literary Award?

[A] Arupa Kalita Patangia
[B] Homen Borgohain
[C] Debabhuson Borah
[D] Dhrubajyoti Bora

Answer: C [Debabhuson Borah]

Q14.The Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) has recently hired which of the following India’s strategic crude oil storage facility?

[A] Padur
[B] Visakhapatnam
[C] Mangalore
[D] Rajkot

Answer: A [Padur ]

Q15.Which of the following countries is the Partner Country at the 38th India International Trade Fair (IITF-2019)?

[A] Iran
[B] Afghanistan
[C] Nepal
[D] Bangladesh

Answer: B [Afghanistan ]

Q16.What is the theme of the 2019 campaign of World Diabetes Day (WDD)?

[A] Go Blue for Breakfast
[B] Eyes on Diabetes
[C] The Family and Diabetes
[D] Women and diabetes

Answer: C [The Family and Diabetes ]

Q17.India’s first multi-modal terminal has recently inaugurated on which of the following rivers?

[A] Yamuna
[B] Ganga
[C] Brahmaputra
[D] Godavari

Answer: B [Ganga ]

Q18.Which is the host nation for the conference on Global Digital Content Market (GDCM) 2019?

[A] India
[B] Nepal
[C] France
[D] Indonesia

Answer: A [India]

Q19.Which Indian city is the venue of the regional meeting of the World Customs Organisation (WCO)?

[A] New Delhi
[B] Jaipur
[C] Pune
[D] Hyderabad

Answer: B [Jaipur]

Q20.Which of the following countries is the Partner Country at the 9th Vibrant Gujarat Summit 2019?

[A] Oman
[B] Qatar
[C] UAE
[D] Israel

Answer: C [UAE]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for November 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to November 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment