Current Affairs Quiz: November 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-7)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for November 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This November assist you to understand and check your knowledge about the November 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of November 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1:Nirbhaya Fund is an Indian rupee 10 billion corpus announced by Government of India in its _ Union Budget.

A] 2013
B] 2012
C] 2014
D] 2015

Answer: A[2013]

Q2:Home Minister Amit Shah has inaugurated Shanghai Cooperation Organization Joint Exercise on Urban Earthquake Search and Rescue in __.

A] Shimla
B] New Delhi
C] Jaisalmer
D] Pune

Answer: B[New Delhi]

Q3:The 5th edition of India International Science Festival (IISF) 2019 has started in _.

A] Kolkata
B] Mumbai
C] Hyderabad
D] Bhopal

Answer: A[Kolkata]

Q4:Ministry of New and Renewable Energy hosted the _ Assembly of International Solar Alliance (ISA) in New Delhi.

A] 5th
B] 4th
C] 3rd
D] 2nd

Answer: D[2nd]

Q5:India has been ranked __ out of 167 countries in the 2nd edition of Women, Peace, and Security (WPS) Index 2019.

A] 133rd
B] 134th
C] 135th
D] 136th

Answer: A[133rd]

Q6:India and Bangladesh will jointly produce two films based on Bangladesh’s Liberation War and on Bangladesh’s founding father ___.

A] Ziaur Rahman
B] Khaleda Zia
C] Sheikh Mujibur Rahman
D] Sheikh Fazilatunnesa Mujib

Answer: C[Sheikh Mujibur Rahman]

Q7:Where is the Headquarter of Coal India?

A] Jamshedpur
B] Bokaro
C] Kolkata
D] Patna

Answer: C[Kolkata]

Q8:MSTC Ltd has tied-up with __ for the development of a dedicated e-Auction platform for sale of non-performing assets through SARFAESI Act.

A] Allahabad Bank
B] Karnataka Bank
C] Indian Bank
D] Indian Overseas Bank

Answer: A[Allahabad Bank]

Q9:Ministry of Skill Development & Entrepreneurship has launched SkillsBuild platform in collaboration with __.

A] IBM
B] Adobe
C] OpenText
D] AEM

Answer: A[IBM]

Q10:_ of India has won SaarLorLux Open badminton tournament at Saarbrücken in Germany.

A] Chirag Sen
B] Lakshya Sen
C] Sourabh Verma
D] Sameer Verma

Answer: B[Lakshya Sen]

Q11:The Ministry of Home Affairs has proposed that the _ should be merged with Indo Tibetan Border Police and serve under the operational control of Ministry of Home Affairs

A] Assam Rifles
B] Nagaland Rifles
C] Manipur Rifles
D] Tripura Rifles

Answer: A[Assam Rifles]

Q12:Indian Railways has installed two Health ATMs ‘YOLO Health ATM’ at _ railway station.

A] Jaipur
B] Lucknow
C] Kanpur
D] Hisar

Answer: B[Lucknow]

Q13:Garden Reach Shipbuilders & Engineers Ltd, abbreviated as GRSE, is one of India’s leading shipyards, located in __, West Bengal. It builds and repairs commercial and naval vessels. Presently GRSE has also started building export ships in a mission to expand its business

A] Kolkata
B] Mumbai
C] Pune
D] Chennai

Answer: A[Kolkata]

Q14:Government of _ has signed a pact with Tata Strive and Tech Mahindra for skill upgradation of state’s youth.

A] Odisha
B] Andhra Pradesh
C] Karnataka
D] Rajasthan

Answer: A[Odisha]

Q15: The International Day for Preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict is an international day observed annually on _.

A] November 6
B] November 7
C] November 8
D] November 9

Answer: A[November 6]

Q16:Lok sabha speaker of India Om Birla addressed the __ Parliamentary Summit of G20 countries in Tokyo, Japan.

A] 8th
B] 7th
C] 6th
D] 9th

Answer: C[6th]

Q17:IndiGo and __ has entered into a oneway codeshare, which will allow them to place its code on IndiGo and will have a stake in Indigo6E.

A] Singapore Airlines
B] Emirates
C] Qatar Airways
D] Etihad Airways

Answer: C[Qatar Airways]

Q18:According to the ‘India Internet 2019’ Report __’s Internet penetration rate is the second highest in India with 54% penetration, next only to Delhi NCR with 69% penetration.

A] Kerala
B] Tamil Nadu
C] Gujarat
D] Maharashtra

Answer: A[Kerala]

Q19:Where is the headquarter of Ujjivan Small Finance Bank?

A] Bengaluru
B] Chennai
C] Kochi
D] Hyderabad

Answer: A[Bengaluru]

Q20:_ has won Gold Medal in Women’s 10m Air Pistol Event at Asian Shooting Championships 2019.

A] Apurvi Chandela
B] Manu Bhaker
C] Heena Sindhu
D] Mehuli Ghosh

Answer: B[Manu Bhaker]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for November 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to November 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment