Current Affairs Quiz: November 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-8)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for November 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This November assist you to understand and check your knowledge about the November 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of November 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1:Agriculture Minister ___ released the 5th edition of Wastelands Atlas 2019.

A] Narendra Singh Tomar
B] Arvind Sawant
C] Thawar Chand Gehlot
D] Ram Vilas Paswan

Answer: A[Narendra Singh Tomar]

Q2:_ has launched India’s first indigenously-designed standing wheelchair named as ‘Arise’.

A] IIT-Bombay
B] IIT-Madras
C] IIT-Delhi
D] IIT-Kanpur

Answer: B[IIT-Madras]

Q3:National Legal Services Day is observed on _ across IndiA]

A] 9th November
B] 10th November
C] 11th November
D] 12th November

Answer: A[9th November]

Q4:Germany marked the _ anniversary of the fall of the Berlin Wall on 9th November that separated Berlin into Communist East and Democratic West for around three decades.

A] 30th
B] 25th
C] 49th
D] 50th

Answer: A[30th]

Q5:Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan has been re-elected as President of __.

A] UAE
B] Saudi Arabia
C] Qatar
D] Iran

Answer: A[UAE]

Q6:According to IMF, _’s GDP is expected to be more at 86% in 2020.

A] Paraguay
B] Ghana
C] Guyana
D] Kenya

Answer: C[Guyana]

Q7:RBI has directed banks not to charge customers for online transactions in the NEFT system with effect from __ 2020.

A] April
B] March
C] January
D] July

Answer: C[January]

Q8:PM Modi has inaugurated Himachal Pradesh Global investors’ meet–’Rising Himachal’ in ___.

A] Dharamshala
B] Manali
C] Shimla
D] McLeod Ganj

Answer: A[Dharamshala]

Q9:India has been chosen as the host country for __ Men’s hockey World Cup.

A] 2024
B] 2021
C] 2022
D] 2023

Answer: D[2023]

Q10:What is the Capital of Guyana?

A] Guyanese
B] George Town
C] Cayman
D] Aerobe

Answer: B[George Town]

Q11:Rajasthan Patrika Group chairman _ has been chosen for Raja Ram Mohan Roy Award, presented by Press Council of IndiA]

A] Gulab Kothari
B] Kapoor Chand Kulish
C] Lal Chand Kataria
D] Ghanshayam Tiwari

Answer: A[ Gulab Kothari]

Q12:Vice President M Venkaiah Naidu has inaugurated 10th Asian Conference of Emergency Medicine in _.

A] Mumbai
B] New Delhi
C] Kolkata
D] Chennai

Answer: B[ New Delhi]

Q13:Where is the Headquarter of Indian Coast Guard?

A] New Delhi
B] Mumbai
C] Kolkata
D] Chennai

Answer: A[New Delhi]

Q14:World Cancer Day is observed on 4th __ is an initiative of the Union for International Cancer Control.

A] July
B] August
C] November
D] February

Answer: D[February]

Q15:Indian Navy and __ Navy bilateral maritime exercise ‘Samudra Shakti’ has started in Bay of Bengal.

A] Indonesia
B] Malaysia
C] Thailand
D] Singapore

Answer: A[Indonesia]

Q16:World Science Day for Peace and Development is an international day that highlights the important role that science has in society and is celebrated each year on __.

A] November 13
B] November 12
C] November 11
D] November 10

Answer: D[November 10]

Q17:India will host ‘No Money For Terror’ Conference by Financial Intelligence Units in __ for the first time.

A] 2022
B] 2021
C] 2020
D] 2023

Answer: C[2020]

Q18:Sanjay Gupta has been appointed as the Country manager at _ IndiA]

A] Google
B] Microsoft
C] Amazon
D] Adobe

Answer: A[Google]

Q19:__ has signed an MoU with Muthoot Microfinance to serve Micro, Small and Medium Enterprises.

A] Indian Bank
B] South Indian Bank
C] Federal Bank
D] Dhanlaxmi Bank

Answer: A[Indian Bank]

Q20:Two-time Olympic __ champion Nicola Adams has announced her retirement from the sport.

A] Wrestling
B] Boxing
C] Sprinting
D] Weightlifting

Answer: B[Boxing]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for November 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to November 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment