Current Affairs Quiz: October 2018 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-18)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for October 2018 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This December assist you to understand and check your knowledge about the October 2018 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of October 2018 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.Who will be conferred with the 2016 Tagore Award for Cultural Harmony?

[A] Satish Gupta
[B] Rajkumar Singhajit Singh
[C] Ram Vanji Sutar
[D] Sachida Nagdev

Answer: C [Ram Vanji Sutar]

Q2.The Transforming Education Conference for Humanity (TECH 2018) will be organized by UNESCO MGIEP in association with which state government?

[A] Andhra Pradesh
[B] Karnataka
[C] Kerala
[D] Tamil Nadu

Answer: A [Andhra Pradesh]

Q3.India and its which neighboring country have recently signed pacts for enhancing inland and coastal waterways connectivity?

[A] Myanmar
[B] Sri Lanka
[C] Nepal
[D] Bangladesh

Answer: D [Bangladesh ]

Q4.Recently, the Union Cabinet has approved an MoU between India and which country to constitute a Joint Working Group (JWG) on fintech?

[A] Indonesia
[B] Singapore
[C] Maldives
[D] Sri Lanka

Answer: B [Singapore ]

Q5.Which noted author has bagged the first-ever JCB Prize for literature?

[A] Shubhangi Swarup
[B] Benyamin
[C] Anuradha Roy
[D] Perumal Murugan

Answer: B [Benyamin ]

Q6.Which Indian journalist has won the first place in the English category of Schizophrenia Research Foundation’s (SCARF) media for mental health reporting award?

[A] Vikram Chandra
[B] Jyoti Shelar
[C] Nalini Singh
[D] Radhika Roy

Answer: B [Jyoti Shelar]

Q7.Under which sea, the world’s oldest known intact shipwreck has been discovered by an international team of maritime archaeologists?

[A] Red Sea
[B] Caribbean Sea
[C] South China Sea
[D] Black Sea

Answer: D [Black Sea]

Q8.Which country has topped the list of countries for travel destination in 2019, as per Lonely Planet’s Best in Travel 2019?

[A] Sri Lanka
[B] Germany
[C] Zimbabwe
[D] Jordon

Answer: A [Sri Lanka]

Q9.What is the theme of the 2018 Vigilance Awareness Week (VAW)?

[A] Combating Corruption – Technology as an enabler
[B] Eradicate Corruption-Build a New India
[C] My Vision-Corruption Free India
[D] Promoting Good Governance: Positive contribution of vigilance

Answer: B [Eradicate Corruption-Build a New India]

Q10.Which state government has decided to ban the sale of glyphosate formulations?

[A] Uttar Pradesh
[B] Assam
[C] Punjab
[D] Meghalaya

Answer: C [Punjab ]

Q11.The political party registered under which section of the Representation of the People Act (RPA) of 1951 shall be eligible to receive the Electoral Bonds?

[A] Section 29A
[B] Section 38A
[C] Section 21A
[D] Section 24A

Answer: A [Section 29A ]

Q12.Former Delhi CM Madan Lal Khurana has recently passed away. He also served as Governor of which state?

[A] Madhya Pradesh
[B] Rajasthan
[C] Uttar Pradesh
[D] Jharkhand

Answer: B [Rajasthan]

Q13.The researchers of which country have develop web-based tool to monitor fake news on Facebook & Twitter?

[A] France
[B] United States
[C] United Kingdom
[D] Germany

Answer: B [United States]

Q14.Which Indian player has clinched the 2018 World Billiards Championship title at Leeds in UK?

[A] Subhash Agarwal
[B] Geet Sethi
[C] Sourav Kothari
[D] Pankaj Advani

Answer: C [Sourav Kothari]

Q15.The Enforcement Directorate (ED) works under which union ministry ?

[A] Ministry of Defence
[B] Ministry of Finance
[C] Ministry of External Affairs
[D] Ministry of Information and Broadcasting

Answer: B [Ministry of Finance]

Q16.Which Indian woman table tennis player has won silver at Under-21 Belgium Open?

[A] Archana Kamath
[B] Ayhika Mukherjee
[C] Moumita Dutta
[D] Poulomi Ghatak

Answer: B [Ayhika Mukherjee]

Q17.The researchers of which IIT has launched India’s first indigenously-developed microprocessor?

[A] IIT-Kharagpur
[B] IIT-Indore
[C] IIT-Bombay
[D] IIT-Madras

Answer: D [IIT-Madras]

Q18.Which IIT has recently organised the ‘Young Innovators Programme YIP 2018’ ?

[A] IIT-Bombay
[B] IIT-Kharagpur
[C] IIT-Madras
[D] IIT-Kanpur

Answer: B [IIT-Kharagpur]

Q19.India has recently donated 3 lakh Dollars for peacekeeping initiative of which organization on issues of conduct & discipline?

[A] UN
[B] International Peace Bureau
[C] WHO
[D] International Committee of the Red Cross

Answer: A [UN]

Q20.India’s largest Dry Dock will come in which of the following Shipyards?

[A] Mazagon Dock
[B] Cochin Shipyard
[C] Goa Shipyard
[D] Hindustan Shipyard

Answer: B [Cochin Shipyard]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for October 2018 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to October 2018 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *