Current Affairs Quiz: October 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-10)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for October 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This October assist you to understand and check your knowledge about the October 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of October 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1:Chinese President Xi Jinping is visiting India for the 2nd Informal Summit with Prime Minister Modi at _, Tamil Nadu.

A. Thanjavur
B. Kanchipuraam
C. Auroville
D. Mamallapuram

Answer: D[Mamallapuram]

Q2: What is the Capital of Comoros?

A. Comoros City
B. Moroni
C. Comorian
D. Moroccan

Answer: B[Moroni]

Q3:The 2nd edition of Exercise Coordinated Patrol (CORPAT) of Navies of India and _ has commenced in Bay of Bengal.

A. Bangladesh
B. Malaysia
C. Thailand
D. Indonesia

Answer: A[Bangladesh]

Q4:_ has allowed women to join Armed Forces under as private first class, corporal or sergeant in the Air Force, Navy and other armed forces.

A. Oman
B. Qatar
C. UAE
D. Saudi Arabia

Answer: D[Saudi Arabia]

Q5:India and __ will hold a joint military exercise ‘Dharma Guardian’ in Mizoram.

A. Myanmar
B. China
C. Bhutan
D. Japan

Answer: D[Japan]

Q6: Who is the Prime Minister of Canada.

A. Doug Ford
B. Andrew Scheer
C. Justin Trudeau
D. Jason Kenney

Answer: C[Justin Trudeau]

Q7:World Arthritis Day on _ was observed all over the world with the aim to create global awareness on issues affecting people with rheumatic and musculoskeletal diseases.

A. 14th October
B. 13th October
C. 12th October
D. 15th October

Answer: C[12th October]

Q8:Credit Saison India has received licence from __ to set up a non-banking financial company (NBFC) in Bengaluru, Karnataka.

A. RBI
B. Finance Ministry
C. NABARD
D. SEBI

Answer: A[RBI]

Q9:New book of _ ‘How to Avoid a Climate Disaster: The Solutions We Have and the Breakthroughs We Need’ will be released on June 2020.

A. Bill Gates
B. Jeff Bezos
C. Steve Jobs
D. Mark Zuckerberg

Answer: A[Bill Gates]

Q10:_ has become the 1st boxer in history across male and female categories to win 8 World Championships medals.

A. Lucia Rijker
B. Mary Kom
C. Claressa Shields
D. Katie Taylor

Answer: B[Mary Kom]

Q11:IFS officer _ has been selected for Asia Environmental Enforcement Award by the United Nations Environment Programme.

A. Ramesh Pandey
B. Rajesh Pandey
C. Rakesh Pandey
D. Ravesh Pandey

Answer: A[ Ramesh Pandey]

Q12:The 10th edition of National Cultural Festival has started in __.

A. Gujarat
B. Madhya Pradesh
C. Karnataka
D. Rajasthan

Answer: B[Madhya Pradesh]

Q13:Indian Polar Researcher Vishnu Nandan is among 300 researchers to join MOSAiC Expedition which is the largest ever __ expedition for the Study the Climate.

A. Arctic
B. Antarctica
C. Greenland
D. Siberia

Answer: A[Arctic]

Q14:Who is the second most-followed elected world leader on Instagram after PM Modi.

A. Joko Widodo
B. Donald Trump
C. Barack Obama
D. Boris Johnson

Answer: A[Joko Widodo]

Q15:The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to award the 2019 SverigesRiksbank Prize in Economic to Indian American economist Abhijit Banerjee, __ and American development economist Michael Kremer.

A. Michael Kremer
B. Esther Duflo
C. Rohini Pande
D. Sendhil Mullainathan

Answer: B[ Esther Duflo]

Q16:The International Day for Disaster Reduction on __ an international day encourages every citizen and government to take part in building more disaster-resilient communities and nations.

A. 12th October
B. 14th October
C. 13th October
D. 15th October

Answer: C[13th October]

Q17:World Standards Day is an international day celebrated internationally each year on __.

A. 12th October
B. 14th October
C. 13th October
D. 15th October

Answer: B[14th October]

Q18:India has jumped to __ position with 18.7% growth in brand value to $2,562 billion in Brand Finance Nation Brands 2019 released by Brand Finance.

A. 7th
B. 6th
C. 8th
D. 5th

Answer: A[7th]

Q19:__ has launched Satellite ‘Icon (Ionospheric Connection Explorer) to explore the dynamic region where air meets space.

A. NASA
B. JAXA
C. Roscosmos
D. European Space Agency

Answer: A[NASA]

Q20:R Praggnanandhaa coveted gold in the U-18 Open category in the World Youth Chess Championships 2019 in_____________.

A. Moscow
B. Mumbai
C. Paris
D. Berlin

Answer: B[Mumbai]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for October 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to October 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment