Current Affairs Quiz: October 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-12)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for October 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This October assist you to understand and check your knowledge about the October 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of October 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1:Indian Railways has announced that it will become a net-zero carbon emitter by __.

A. 2030
B. 2027
C. 2028
D. 2025

Answer: A[2030]

Q2:India is ranked __ among 117 countries in Global Hunger Index 2019 with a GHI score of 30.3.

A. 103
B. 102
C. 105
D. 109

Answer: B[102]

Q3:What is the Capital of Tunisia?

A. Tunisian City
B. Tunis
C. Djebra
D. Sousse

Answer: A[Tunisian City]

Q4:Mastercard in collaboration with __ launched ‘Team Cashless India’ initiative to boost digital payments.

A. MS Dhoni
B. Sachin Tendulkar
C. Rahul Dravid
D. Saurav Ganguly

Answer: A[MS Dhoni]

Q5:Japan and __ jointly has topped the charts of Henley Passport Index 2019.

A. Singapore
B. France
C. Switzerland
D. Sweden

Answer: A[Singapore]

Q6: Bank of Baroda and financial services group ‘BNP Paribas’ of __ will merge their mutual fund businesses.

A. England
B. Germany
C. France
D. Italy

Answer: C[France]

Q7:___ has won his sixth European Golden Shoe, awarded to the player with the most league goals in any of Europe’s top-flight football leagues.

A. Luis Suárez
B. Cristiano Ronaldo
C. Lionel Messi
D. Kylian Mbappé

Answer: C[Lionel Messi]

Q8:What is the Currency of Georgia?

A. Lari
B. Dinar
C. Euro
D. Peso

Answer: A[Lari]

Q9:Director and Producer Priyadarshan was conferred with National Kishore Kumar Samman for 2018-19 by __ Government.

A. Madhya Pradesh
B. Odisha
C. Rajasthan
D. Gujarat

Answer: A[Madhya Pradesh]

Q10:_ was the first Railways Minister of Independent India.

A. MO Mathai
B. John Mathai
C. CD Deshmukh
D. VK Krishna Menon

Answer: B[John Mathai]

Q11:Chenani-Nashri Tunnel of __ will be renamed after Dr Shyama Prasad Mukherjee.

A. Jammu and Kashmir
B. Himachal Pradesh
C. Uttarakhand
D. Sikkim

Answer: A[Jammu and Kashmir]

Q12:Ministry of Textile Secretary, Ravi Capoor has inaugurated 48th edition of the Indian Handicrafts and Gifts Fair (IHGF) in _.

A. Mumbai
B. Delhi
C. Kolkata
D. Chennai

Answer: B[Delhi]

Q13:Minister of Tourism and Culture ____ has inaugurated Shirui Lily Festival, 2019 in Manipur.

A. Prahlad Singh Patel
B. Pralhad Joshi
C. Faggan Singh Kulaste
D. RK Singh

Answer: A[Prahlad Singh Patel]

Q14: __ Asia-Pacific Awards for Cultural Heritage Conservation Awards were announced at a ceremony held in Penang, Malaysia

A. WEF
B. UNDP
C. UNICEF
D. UNESCO

Answer: D[UNESCO]

Q15:Royal Mint of _ has claimed to have unveiled the world’s first Solid Gold Payment Card of 18-karat gold.

A. UK
B. USA
C. Japan
D. China

Answer: A[UK]

Q16:_ has announced the establishment of World’s first AI university ‘Mohamed bin Zayed University of Artificial Intelligence’.

A. Qatar
B. Saudi Arabia
C. UAE
D. Iran

Answer: C[UAE]

Q17:The International Day for the Eradication of Poverty is an international observance celebrated every year on __ throughout the world.

A. October 15
B. October 16
C. October 18
D. October 17

Answer: D[October 17]

Q18:India is ranked at _ position among 128 countries in the 10th edition of World Giving Index-2019.
A. 82nd
B. 83rd
C. 89th
D. 85th

Answer: A[82nd]

Q19:The 2nd Edition of India Mobile Congress 2019 held in Aerocity, _.

A. Hyderabad
B. Bangalore
C. Mumbai
D. New Delhi

Answer: A[Hyderabad]

Q20:_ will introduce a 3% Web-tax on Digital Giants like Facebook, Google and Amazon from 2020.

A. Argentina
B. Italy
C. Brazil
D. Canada

Answer: B[Italy]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for October 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to October 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment