Current Affairs Quiz: October 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-13)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for October 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This October assist you to understand and check your knowledge about the October 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of October 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1:NITI Aayog has released first ever ‘India Innovation Index’. Which state has topped it?

A. Karnataka
B. Tamil Nadu
C. Maharashtra
D. Telangana

Answer: A[Karnataka]

Q2:__ Government has launched YSR Rytu Bharosa–PM Kisan scheme for farmers’ welfare in the state.

A. Telangana
B. Andhra Pradesh
C. Karnataka
D. Kerala

Answer: B[Andhra Pradesh]

Q3:Jammu and Kashmir Governor __ has inaugurated J&K Bazar at J&K House in New Delhi.

A. Satya Pal Malik
B. Narinder Nath Vohra
C. Lalji Tandon
D. Satyadev Narayan Arya

Answer: A[Satya Pal Malik]

Q4:_ Government will set up Kanyashree University for women empowerment.

A. West Bengal
B. Bihar
C. Gujarat
D. Maharashtra

Answer: A[West Bengal]

Q5:Bollywood Actress Bhumi Pednekar has received the Face of Asia award 2019 at Busan International Film Festival at_______________.

A. South Korea
B. China
C. Russia
D. Thailand

Answer: A[South Korea]

Q6:Philharmonic Orchestra of __ has been named as Orchestra of the year at Gramophone Awards 2019.

A. Canada
B. Singapore
C. Hong Kong
D. Italy

Answer: C[Hong Kong]

Q7:India, __ joint Air Force Exercise ‘ShinyuuMaitri’ 2019 has started in West Bengal.

A. Bhutan
B. Myanmar
C. Japan
D. Bangladesh

Answer: C[Japan]

Q8:World Steel Association has elected Sajjan Jindal, Chairman and Managing Director of __, as its Vice-Chairman.

A. JSW Steel
B. Tata Steel
C. Arcelor Mittal Steel
D. Steel Authority of India

Answer: A[JSW Steel]

Q9:Chess Player __ has penned a book titled ‘Mind Master: Winning Lessons from a Champion’s Life’.

A. Viswanathan Anand
B. Magnus Carlsen
C. Vladimir Kramnik
D. Fabiano Caruana

Answer: A[Viswanathan Anand]

Q10:Who is the Vice Chairman of Niti Aayog?

A. Amitabh Kant
B. Rajiv Kumar
C. Bibek Debroy
D. Arvind Panagariya

Answer: B[Rajiv Kumar]

Q11:The 2nd phase of Indo-Dutch project ‘Local Treatment of Urban Sewage Streams for Healthy Reuse’ (LOTUS-HR) was launched in __.

A. New Delhi
B. Mumbai
C. Pune
D. Hyderabad

Answer: A[New Delhi]

Q12:World Wide Fund for Nature (WWF India) and _ Government conducted Annual Ganges River dolphin census 2019.

A. Uttarakhand
B. Uttar Pradesh
C. Bihar
D. West Bengal

Answer: B[Uttar Pradesh]

Q13:India-__ Air forces have begun joint training exercise ‘EX EASTERN BRIDGE-V’.

A. Oman
B. Qatar
C. Iran
D. Saudi Arabia

Answer: A[Oman]

Q14:__ Astronauts Christina Koch and Jessica Meir have completed ‘All-Woman Spacewalk’ which is the first-ever all-female spacewalk.

A. NASA
B. ESA
C. JANX
D. ROSCOM

Answer: A[NASA]

Q15:Each year on __ we celebrate International Chefs Day by Worldchefs.

A. October 21st
B. October 22nd
C. October 23rd
D. October 20th

Answer: D[October 21st]

Q16:Kalidas Karmakar who recently has passed away, was a _ artist, specialized in viscosity printing.

A. Nepal
B. India
C. Bangladesh
D. Sri Lanka

Answer: C[Bangladesh]

Q17:Former __ chief Christine Lagarde has been appointed as the head of European Central Bank.

A. WEF
B. WB
C. IMF
D. UNDF

Answer: C[IMF]

Q18:India will host the 91st Interpol General Assembly in __.

A. 2022
B. 2021
C. 2023
D. 2024

Answer: A[2022]

Q19:_ has been appointed as Director-General of the National Security Guard.

A. Anup Kumar Singh
B. Pramod Kumar Mishra
C. Arvind Kumar
D. Surjeet Singh Deswal

Answer: A[Anup Kumar Singh]

Q20:Where is the Headquarter of IBBI?

A. Lucknow
B. New Delhi
C. Mumbai
D. Hyderabad

Answer: B[New Delhi]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for October 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to October 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment