Current Affairs Quiz: October 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-20)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for October 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This October assist you to understand and check your knowledge about the October 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of October 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.Dr. K Siva Reddy, who has been awarded the Saraswati Samman 2018, is associated to which language?

[A] Malayalam
[B] Tamil
[C] Telugu
[D] Odia

Answer: C [Telugu ]

Q2.What is the theme of the 2019 edition of International Day of Older Persons?

[A] Longevity: Shaping the Future
[B] Rights of Older Persons
[C] Take A Stand Against Ageism
[D] The Journey to Age Equality

Answer: D [The Journey to Age Equality]

Q3.Who has become the first Indian musician to have minor planet named after him?

[A] Parveen Sultana
[B] Pandit Jasraj
[C] Kumar Gandharva
[D] Prabha Atre

Answer: B [Pandit Jasraj]

Q4.Which IIT has organized the Global Student Solar Assembly (GSSA) in collaboration with Union Ministry of New and Renewable Energy (MNRE)?

[A] IIT Madras
[B] IIT Bombay
[C] IIT Delhi
[D] IIT Indore

Answer: B [IIT Bombay]

Q5.Which state government has launched Urjagiri campaign to stop power theft?

[A] Uttarakhand
[B] Jharkhand
[C] Bihar
[D] Punjab

Answer: A [Uttarakhand ]

Q6.What is the theme of the 2019 edition of the International Teachers’ Day?

[A] Empowering Teachers
[B] Young Teachers: The Future of the Profession
[C] Valuing Teachers, Improving their Status
[D] A Call for Teachers

Answer: B [Young Teachers: The Future of the Profession]

Q7.Which state government has launched a new governance initiative ‘Mo Sarkar’?

[A] West Bengal
[B] Tripura
[C] Nagaland
[D] Odisha

Answer: D [Odisha ]

Q8.The Union government has launched Prakash portal to monitor _ supply?

[A] Coal
[B] Petroleum
[C] Electricity
[D] Water

Answer: A [Coal ]

Q9.Which state government has launched the Pragati Rath of the HDFC bank?

[A] Madhya Pradesh
[B] Himachal Pradesh
[C] Uttar Pradesh
[D] Arunachal Pradesh

Answer: B [Himachal Pradesh]

Q10.As per latest data on the Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (PMJAY), which state’s most cancer patients availed treatment under the scheme?

[A] Tamil Nadu
[B] Chhattisgarh
[C] Madhya Pradesh
[D] Gujarat

Answer: A [Tamil Nadu]

Q11.Which bank has signed MoU with Indian Army for customised services?

[A] BoB
[B] SBI
[C] PNB
[D] BoI

Answer: A [BoB]

Q12.Which state cabinet has approved India’s first sports university?

[A] Punjab
[B] UP
[C] Delhi
[D] MP

Answer: C [Delhi ]

Q13.What is the current repo rate as per RBI’s 4th bi – monthly Monetary Policy Statement for 2019-20?

[A] 5.75%
[B] 5.15%
[C] 5.50%
[D] 5.25%

Answer: B [5.15%]

Q14.What is the theme of the 2019 edition of World Space Week (WSW)?

[A] Exploring New Worlds In Space
[B] The Moon: Gateway to the Stars
[C] Remote Sensing: Enabling our Future
[D] Mysteries of the Cosmos

Answer: B [The Moon: Gateway to the Stars]

Q15.On which date, the 2019 edition of World Animal Day (WAD) is observed?

[A] October 3
[B] October 4
[C] October 6
[D] October 5

Answer: B [October 4]

Q16.Buddhist leader Satyapriya Mohathero has passed away recently. He was from which country?

[A] Myanmar
[B] Nepal
[C] Bangladesh
[D] Sri Lanka

Answer: C [Bangladesh ]

Q17.What is the theme of the 2019 edition of the International Teachers’ Day?

[A] Empowering Teachers
[B] Young Teachers: The Future of the Profession
[C] Valuing Teachers, Improving their Status
[D] A Call for Teachers

Answer: B [Young Teachers: The Future of the Profession]

Q18.The paintings of Jodhaiya Bai Baiga of which Indian state are being showcased at exhibition in Italy?

[A] Rajasthan
[B] Gujarat
[C] Madhya Pradesh
[D] Chhattisgarh

Answer: C [Madhya Pradesh]

Q19.Indian Army has started its mountain combat exercise ‘Him Vijay’ in which state?

[A] J&K
[B] Sikkim
[C] Himachal Pradesh
[D] Arunachal Pradesh

Answer: D [Arunachal Pradesh]

Q20.Salwa Eid Naser, who became the first woman athlete from Asia to win 400m gold, is from which country?

[A] Lebanon
[B] Bahrain
[C] Mongolia
[D] Oman

Answer: B [Bahrain ]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for October 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to October 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment