Current Affairs Quiz: October 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-21)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for October 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This October assist you to understand and check your knowledge about the October 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of October 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.‘The Don’ award is the sports highest individual honour of which country?

[A] England
[B] New Zealand
[C] Australia
[D] South Africa

Answer: C [Australia ]

Q2.Which Indian economist has won the 2019 Nobel Economics Prize for study on poverty?

[A] Abhijit Banerjee
[B] Arvind Subramanian
[C] Pranab Bardhan
[D] Srijit Mukherji

Answer: A [Abhijit Banerjee]

Q3.Who has been appointed as Secretary of Department of School Education and Literacy?

[A] K M Chandrasekhar
[B] Amit Khare
[C] Rajiv Gauba
[D] N R Pillai

Answer: B [Amit Khare]

Q4.What is the India’s rank at the 2019 Global Hunger Index (GHI)?

[A] 84th
[B] 112th
[C] 102nd
[D] 93rd

Answer: C [102nd ]

Q5.What is the theme of 2019 edition of World Food Day (WFD)?

[A] #FamilyFarming
[B] #ZeroHunger World
[C] #FeedingWorld
[D] #FoodPrices – from crisis to stability

Answer: B [#ZeroHunger World]

Q6.Which organisation has introduced scheme of Food Safety Mitra (FSM)?

[A] FSSAI
[B] Red Cross Society
[C] Medical Council of India
[D] NCHRH

Answer: A [FSSAI]

Q7.Which IIT has inked pact with ExxonMobil to boost biofuel research?

[A] IIT Madras
[B] IIT Indore
[C] IIT Bombay
[D] IIT Kanpur

Answer: A [IIT Madras]

Q8.The World Students’ Day (WSD) is celebrated to mark the birth anniversary of which noted personality?

[A] Bal Gangadhar Tilak
[B] Mother Teresa
[C] APJ Abdul Kalam
[D] Lala Lajpat Rai

Answer: C [APJ Abdul Kalam]

Q9.Which state has become the first Indian state to provide maternity benefits in the private educational sector?

[A] Karnataka
[B] Kerala
[C] UP
[D] Tamil Nadu

Answer: B [Kerala ]

Q10.Who has been has been appointed as Director-General of the National Security Guard (NSG)?

[A] Anup Singh
[B] K L Dhillon
[C] Venkatesh Prasad
[D] Pranjal Kumar

Answer: A [Anup Singh]

Q11.Who led the Indian delegation at G20 Finance Ministers and Central Bank Governors in Washington?

[A] Narendra Modi
[B] Rajnath Singh
[C] Piyush Goyal
[D] Nirmala Sitharaman

Answer: D [Nirmala Sitharaman]

Q12.Who has been sworn-in as the new President of Indonesia?

[A] Susilo Yudhoyono
[B] Jusuf Kalla
[C] Maruf Amin
[D] Joko Widodo

Answer: D [Joko Widodo]

Q13.Which state has decided to adopt NCERT course in Class 9th & 10th standard in all govt schools?

[A] Himachal Pradesh
[B] Madhya Pradesh
[C] Rajasthan
[D] Haryana

Answer: B [Madhya Pradesh]

Q14.KB Siddaiah, who passed away recently, was the veteran personality in which field?

[A] Poetry
[B] Journalism
[C] Politics
[D] Arts

Answer: A [Poetry]

Q15.Which Indian cyclist won gold in the men’s junior Keirin event at the 2019 Asian Track Cycling Championships

[A] James Singh
[B] Ronaldo Singh
[C] Rojit Singh
[D] Esow Alben

Answer: B [Ronaldo Singh]

Q16.Bhashan Char Island, which is in news recently, is located in which country?

[A] India
[B] Sri Lanka
[C] Bangladesh
[D] Pakistan

Answer: C [Bangladesh]

Q17.Who is the head of the committee to resolve MeitY and NITI fight over Artificial Intelligence (AI)?

[A] K Vijay Raghavan
[B] S. K. Sinha
[C] Shobhana K. Pattanayak
[D] Tarun Shridhar

Answer: A [K Vijay Raghavan ]

Q18.What is the India’s rank in the World Bank’s Ease of Doing Business 2020 report?

[A] 75th
[B] 82nd
[C] 63rd
[D] 59th

Answer: C [63rd ]

Q19.Which institute has topped the 2020 QS India University Rankings?

[A] IIT Bombay
[B] IIT Madras
[C] IIT Kharagpur
[D] IIT Roorkee

Answer: A [IIT Bombay]

Q20.The 58th Raising Day of Indo-Tibetan Border Police (ITBP) is observed on which date?

[A] October 25
[B] October 24
[C] October 26
[D] October 27

Answer: B [October 24]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for October 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to October 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment