Current Affairs Quiz: October 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-22)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for October 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This October assist you to understand and check your knowledge about the October 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of October 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.Who has been appointed as new Chairman of Staff Selection Commission (SSC)?

[A] Braj Raj Sharma
[B] Pankaj Kumar
[C] Pooja Kadian
[D] Sandhyarani Devi

Answer: A [Braj Raj Sharma]

Q2.What is the theme of the 2019 edition of Vigilance Awareness Week (VAW)?

[A] Promote integrity and eradicate Corruption
[B] My Vision-Corruption Free India
[C] Eradicate Corruption-Build a New India
[D] Integrity- A way of life

Answer: D [Integrity- A way of life]

Q3.Which international organization has inked agreement project to support smallholder farmers in Odisha?

[A] ADB
[B] IMF
[C] World Bank
[D] AIIB

Answer: C [World Bank ]

Q4.Which state government has launched Mukhya Mantri Kanya Sumangala Yojana on Dhanteras?

[A] Punjab
[B] Uttar Pradesh
[C] Rajasthan
[D] Madhya Pradesh

Answer: B [Uttar Pradesh]

Q5.Who won the 2019 Sakharov human rights prize of European Union (EU)?

[A] Oleg Sentsov
[B] Ilham Tohti
[C] Liu Xiaobo
[D] Nasrin Sotoudeh

Answer: B [Ilham Tohti]

Q6.Which Indian public sector bank has recently launched an healthcare insurance policy in collaboration with Universal Sompo General Insurance Company Ltd?

[A] Canara Bank
[B] Indian Overseas Bank
[C] Union Bank of India
[D] Bank of India

Answer: B [Indian Overseas Bank]

Q7.Manohar Lal Khattar, who has recently become CM of Haryana state for second time, represents which constituency of Haryana Legislative Assembly?

[A] Jind
[B] Karnal
[C] Rohtak
[D] Bhiwani

Answer: B [Karnal]

Q8.Recently Kalidhar Battalion was in news for a white-water rafting expedition called the “Rudrashila”. The “Battle of Kalidhar” was a part of which war?

[A] Indo-Pak War, 1948
[B] Indo-Pak War, 1965
[C] Indo-China War, 1962
[D] Indo-Pak War, 1971

Answer: B [Indo-Pak War, 1965]

Q9.A school located in which city has won the Guinness World Record for becoming the ‘world’s largest school’ in terms of strength of students?

[A] Mumbai
[B] Hyderabad
[C] Lucknow
[D] Dehradun

Answer: C [Lucknow]

Q10.Sadako Ogata, the first female UN refugee chief passed away. She was from which country?

[A] Japan
[B] New Zealand
[C] United States
[D] France

Answer: A [Japan]

Q11.Who led the Indian delegation at G20 Finance Ministers and Central Bank Governors in Washington?

[A] Narendra Modi
[B] Rajnath Singh
[C] Piyush Goyal
[D] Nirmala Sitharaman

Answer: D [Nirmala Sitharaman]

Q12.Who has been sworn-in as the new President of Indonesia?

[A] Susilo Yudhoyono
[B] Jusuf Kalla
[C] Maruf Amin
[D] Joko Widodo

Answer: D [Joko Widodo]

Q13.Which state has decided to adopt NCERT course in Class 9th & 10th standard in all govt schools?

[A] Himachal Pradesh
[B] Madhya Pradesh
[C] Rajasthan
[D] Haryana

Answer: B [Madhya Pradesh]

Q14.KB Siddaiah, who passed away recently, was the veteran personality in which field?

[A] Poetry
[B] Journalism
[C] Politics
[D] Arts

Answer: A [Poetry]

Q15.Which Indian cyclist won gold in the men’s junior Keirin event at the 2019 Asian Track Cycling Championships

[A] James Singh
[B] Ronaldo Singh
[C] Rojit Singh
[D] Esow Alben

Answer: B [Ronaldo Singh]

Q16.Buddhist leader Satyapriya Mohathero has passed away recently. He was from which country?

[A] Myanmar
[B] Nepal
[C] Bangladesh
[D] Sri Lanka

Answer: C [Bangladesh ]

Q17.What is the theme of the 2019 edition of the International Teachers’ Day?

[A] Empowering Teachers
[B] Young Teachers: The Future of the Profession
[C] Valuing Teachers, Improving their Status
[D] A Call for Teachers

Answer: B [Young Teachers: The Future of the Profession]

Q18.The paintings of Jodhaiya Bai Baiga of which Indian state are being showcased at exhibition in Italy?

[A] Rajasthan
[B] Gujarat
[C] Madhya Pradesh
[D] Chhattisgarh

Answer: C [Madhya Pradesh]

Q19.Indian Army has started its mountain combat exercise ‘Him Vijay’ in which state?

[A] J&K
[B] Sikkim
[C] Himachal Pradesh
[D] Arunachal Pradesh

Answer: D [Arunachal Pradesh]

Q20.Salwa Eid Naser, who became the first woman athlete from Asia to win 400m gold, is from which country?

[A] Lebanon
[B] Bahrain
[C] Mongolia
[D] Oman

Answer: B [Bahrain ]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for October 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to October 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment