Current Affairs Quiz: October 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-23)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for October 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This October assist you to understand and check your knowledge about the October 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of October 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.Dr. K Siva Reddy, who has been awarded the Saraswati Samman 2018, is associated to which language?

[A] Malayalam
[B] Tamil
[C] Telugu
[D] Odia

Answer: C [Telugu ]

Q2.What is the theme of the 2019 edition of World Rabies Day (WRD)?

[A] End Rabies by campaigning
[B] Rabies: Vaccinate to Eliminate
[C] Rabies: Defeat this horrifying disease
[D] Rabies- Educate, Vaccinate, Eliminate

Answer: B [Rabies: Vaccinate to Eliminate]

Q3.Which team has clinched the 2019 SAFF U-18 Championship title?

[A] India
[B] Bangladesh
[C] Nepal
[D] South Africa

Answer: A [India ]

Q4.Which Assam district has launched ‘Plants for Plastic’ campaign?

[A] Karbi Anglong
[B] Dhemaji
[C] Bongaigaon
[D] Goalpara

Answer: C [Bongaigaon ]

Q5.Sumit Nagal, who has become first Indian tennis player to win on South American clay court, is from which state?

[A] Haryana
[B] Punjab
[C] UP
[D] Jharkhand

Answer: A [Haryana ]

Q6.International opera singer Jessye Norman, who has passed away recently, is from which country?

[A] France
[B] Sweden
[C] United States
[D] United Kingdom

Answer: C [United States]

Q7.Who has been appointed as new Principal Director General of Press Information Bureau (PIB)?

[A] KS Dhatwalia
[B] Sitanshu Kar
[C] Ira Joshi
[D] Satyendra Prakash

Answer: A [KS Dhatwalia]

Q8.N Wilson Singh is associated to which sports?

[A] Chess
[B] Swimming
[C] Boxing
[D] Wrestling

Answer: B [Swimming]

Q9.The 94th Raising Day of the Military Nursing Service (MNS) has recently celebrated on which date in India?

[A] September 30
[B] October 1
[C] October 2
[D] September 29

Answer: B [October 1]

Q10.What is the theme of the 2019 edition of International Translation Day (ITD)?

[A] Enthusiasm in translation and interpreting
[B] Translation and interpreting: connecting worlds
[C] Translate with respect for everyone
[D] Translation and Indigenous Languages

Answer: D [Translation and Indigenous Languages]

Q11.Who has become the first Indian musician to have minor planet named after him?

[A] Parveen Sultana
[B] Pandit Jasraj
[C] Kumar Gandharva
[D] Prabha Atre

Answer: B [Pandit Jasraj]

Q12.Who is the author of the book ‘The RSS: Roadmaps for the 21st Century’?

[A] Sunil Ambekar
[B] Vivek Aggarwal
[C] Yasmin Ali Haque
[D] M S Golwalkar

Answer: A [Sunil Ambekar]

Q13.Who has been appointed the new CEO of MyGov India?

[A] Mahesh Kale
[B] Ajay Chakrabarty
[C] Abhishek Singh
[D] Arvind Gupta

Answer: C [Abhishek Singh]

Q14.The NITI Aayog & which international organization has launched ‘The Gandhian Challenge’?

[A] UNESCO
[B] UNICEF
[C] FAO
[D] WHO

Answer: B [UNICEF ]

Q15.Which Indian company has won the 2019 Deming Prize for Total Quality Management (TQM)?

[A] Infosys
[B] Reliance
[C] Elgi Equipments
[D] Wipro

Answer: C [Elgi Equipments]

Q16.Which union ministry has instituted the Vayoshreshtha Samman-2019?

[A] Ministry of Environment, Forest and Climate Change
[B] Ministry of Agriculture and Farmers’ Welfare
[C] Ministry of Social Justice and Empowerment
[D] Ministry of Culture

Answer: C [Ministry of Social Justice and Empowerment ]

Q17.Who has been conferred the ‘Most Effective Swachhata Ambassador’ award?

[A] Amitabh Bachchan
[B] Mary Kom
[C] P V Sindhu
[D] Sachin Tendulkar

Answer: D [Sachin Tendulkar]

Q18.Which station has topped the list of cleanest railway stations in the non-suburban group of stations, as per report ‘Swachh Rail, Swachh Bharat 2019’?

[A] Jaipur
[B] Jodhpur
[C] Durgapura
[D] Jammu Tawi

Answer: A [Jaipur ]

Q19.IRCTC has decided to compensate the passengers of which train for delays?

[A] New Delhi-Jaipur Tejas Express
[B] New Delhi-Lucknow Tejas Express
[C] New Delhi-Agra Tejas Express
[D] New Delhi-Bhopal Tejas Express

Answer: B [New Delhi-Lucknow Tejas Express]

Q20.India’s largest ‘charkha’ made of waste plastic inaugurated in which city?

[A] Kolkata
[B] Gandhi Nagar
[C] Bikaner
[D] Noida

Answer: D [Noida]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for October 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to October 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment