Current Affairs Quiz: October 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-24)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for October 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This October assist you to understand and check your knowledge about the October 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of October 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.India’s first-ever Floating Basketball Court has opened near which city?

[A] Kolkata
[B] Kochi
[C] Hooghly
[D] Mumbai

Answer: D [Mumbai]

Q2.Which union ministry has launched the Audio Odigos app?

[A] Ministry of Tourism
[B] Ministry of AYUSH
[C] Ministry of Home Affairs
[D] Ministry of Jal Shakti

Answer: A [Ministry of Tourism]

Q3.Which bank has signed MoU with Indian Army for customised services?

[A] BoB
[B] SBI
[C] PNB
[D] BoI

Answer: A [BoB]

Q4.Which state cabinet has approved India’s first sports university?

[A] Punjab
[B] UP
[C] Delhi
[D] MP

Answer: C [Delhi ]

Q5.Which state has become the India’s third state to ban certain categories of pan masala?

[A] Rajasthan
[B] Bihar
[C] Maharashtra
[D] Karnataka

Answer: A [Rajasthan ]

Q6.Which state government has launched Urjagiri campaign to stop power theft?

[A] Uttarakhand
[B] Jharkhand
[C] Bihar
[D] Punjab

Answer: A [Uttarakhand ]

Q7.Buddhist leader Satyapriya Mohathero has passed away recently. He was from which country?

[A] Myanmar
[B] Nepal
[C] Bangladesh
[D] Sri Lanka

Answer: C [Bangladesh ]

Q8.What is the theme of the 2019 edition of the International Teachers’ Day?

[A] Empowering Teachers
[B] Young Teachers: The Future of the Profession
[C] Valuing Teachers, Improving their Status
[D] A Call for Teachers

Answer: B [Young Teachers: The Future of the Profession]

Q9.Dr. HL Trivedi, who passed away recently, was the renowned specialist in which field?

[A] Nephrology
[B] Endocrinology
[C] Cardiology
[D] Pulmonology

Answer: A [Nephrology ]

Q10.Which state government has launched a new governance initiative ‘Mo Sarkar’?

[A] West Bengal
[B] Tripura
[C] Nagaland
[D] Odisha

Answer: D [Odisha ]

Q11.Surender Singh is associated to which sports?

[A] Wrestling
[B] Boxing
[C] Powerlifting
[D] Weightlifting

Answer: C [Powerlifting ]

Q12.WTO is hosting the first-ever World Cotton Day (WCD) in which city?

[A] Geneva
[B] New Delhi
[C] Paris
[D] New York

Answer: A [Geneva ]

Q13.Who won the 2019 Japan Open tennis title?

[A] Andy Murray
[B] Rafael Nadal
[C] Novak Djokovic
[D] Roger Federer

Answer: C [Novak Djokovic]

Q14.The paintings of Jodhaiya Bai Baiga of which Indian state are being showcased at exhibition in Italy?

[A] Rajasthan
[B] Gujarat
[C] Madhya Pradesh
[D] Chhattisgarh

Answer: C [Madhya Pradesh]

Q15.Indian Army has started its mountain combat exercise ‘Him Vijay’ in which state?

[A] J&K
[B] Sikkim
[C] Himachal Pradesh
[D] Arunachal Pradesh

Answer: D [Arunachal Pradesh]

Q16.The 2019 Nobel prize in physics has been awarded for discovery in which field?

[A] Cosmology
[B] Laser
[C] Gravitational waves
[D] Neutrino oscillations

Answer: A [Cosmology]

Q17.The 63rd Dhammachakra Pravartan Day 2019 has recently for which noted personality?

[A] Mahatma Gandhi
[B] B R Ambedkar
[C] Lal Bahadur Shastri
[D] Sardar Vallabhbhai Patel

Answer: B [B R Ambedkar]

Q18.India’s first e-waste clinic is being set up in which city?

[A] Bhopal
[B] New Delhi
[C] Jaipur
[D] Nagpur

Answer: A [Bhopal]

Q19.The 2019 World Parliament of Science, Religion and Philosophy was held in which city?

[A] Jabalpur
[B] New Delhi
[C] Pune
[D] Kolkata

Answer: C [Pune ]

Q20.NITI Aayog has launched Youth Co:Lab in collaboration with which international organisation?

[A] UNDP
[B] WHO
[C] UNESCO
[D] WTO

Answer: A [UNDP]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for October 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to October 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment