Current Affairs Quiz: October 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-25)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for October 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This October assist you to understand and check your knowledge about the October 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of October 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.Which company’s Mutual Fund has been renamed as Nippon India Mutual Fund (NIMF)?

[A] Aditya Birla
[B] Wipro
[C] TATA
[D] Reliance

Answer: D [Reliance ]

Q2.Who has become the 1st female player to complete 20 yrs in international cricket

[A] Mithali Raj
[B] Jhulan Goswami
[C] Veda Krishnamurthy
[D] Lisa Sthalekar

Answer: A [Mithali Raj]

Q3.What is the theme of the 2019 edition of World Mental Health Day (WMHD)?

[A] Living with Schizophrenia
[B] Mental health and older adults
[C] Mental Health Promotion and Suicide Prevention
[D] Dignity in Mental Health

Answer: C [Mental Health Promotion and Suicide Prevention]

Q4.The 2019 Nobel prize in Chemistry has been awarded for discovery in which field?

[A] Directed evolution of enzymes
[B] Cryo-electron microscopy
[C] Lithium-ion batteries
[D] Phage display of peptides and antibodies

Answer: C [Lithium-ion batteries]

Q5.The 2019 Nobel prize in Physiology or Medicine has been awarded for discovery in which field?

[A] Cellular Respiration
[B] Cancer therapy
[C] Circadian rhythm
[D] Autophagy

Answer: A [Cellular Respiration]

Q6.The first-ever National Hindi Science writers conference has started in which city?

[A] Jabalpur
[B] New Delhi
[C] Shimla
[D] Lucknow

Answer: D [Lucknow ]

Q7.Olga Tokarczuk, who has been awarded the Nobel Prize in Literature for 2018, is from which country?

[A] Poland
[B] Austria
[C] France
[D] Britain

Answer: A [Poland]

Q8.Who is the author of the book “A Sorrow Beyond Dreams”?

[A] Kazuo Ishiguro
[B] Peter Handke
[C] Olga Tokarczuk
[D] Bob Dylan

Answer: B [Peter Handke]

Q9.The SUMAN initiative has been launched for which purpose?

[A] Explore Ionosphere
[B] Alert fishermen from upcoming disasters
[C] Student learning Programme
[D] Quality health care

Answer: D [Quality health care ]

Q10.Kadri Gopalnath, who passed away recently, was eminent personality in which musical instrument?

[A] Ukulele
[B] Violin
[C] Saxophone
[D] Flute

Answer: C [Saxophone ]

Q11.Ethiopian Prime Minister Abiy Ahmed has won the 2019 Nobel Peace Prize for his role in ending the 20-year war between Ethiopia and which country?

[A] Tanzania
[B] Kenya
[C] Eritrea
[D] Sudan

Answer: C [Eritrea]

Q12.Pangio bhujia, which is in news recently, is associated to which kind of animal?

[A] Fish
[B] Tortoise
[C] Tiger
[D] Lion

Answer: A [Fish]

Q13.Which union ministry has organized the 2019 SARAS Aajeevika Mela?

[A] Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
[B] Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
[C] Ministry of Rural Development
[D] Ministry of Textiles

Answer: C [Ministry of Rural Development]

Q14.“Ex Dharma Guardian” is the joint military exercise between India & which country?

[A] Sri Lanka
[B] Japan
[C] Nepal
[D] Myanmar

Answer: B [Japan ]

Q15.Who is the author of the book “How to Avoid a Climate Disaster”?

[A] Satya Nadella
[B] Sundar Pichai
[C] Bill Gates
[D] Mark Zuckerberg

Answer: C [Bill Gates]

Q16.The 10th National Cultural Festival is being held in which state?

[A] Rajasthan
[B] Himachal Pradesh
[C] Madhya Pradesh
[D] Uttar Pradesh

Answer: C [Madhya Pradesh]

Q17.Which international organization has recently released its report ‘South Asia Economic Focus, Making (De) Centralization Work’?

[A] IMF
[B] World Bank
[C] ADB
[D] United Nations

Answer: B [World Bank]

Q18.Simone Biles is associated to which sports?

[A] Wrestling
[B] Boxing
[C] Weightlifting
[D] Gymnastics

Answer: D [Gymnastics]

Q19.What is the theme of the 2019 edition of International Girl Child Day?

[A] With Her: A Skilled Girl Force
[B] GirlForce: Unscripted and Unstoppable
[C] Empower Girls: Before, during and after crises
[D] Girls’ Progress = Goals’ Progress

Answer: B [GirlForce: Unscripted and Unstoppable]

Q20.Ex Vajra Prahar 2019 is the joint military exercise between India & which country?

[A] United States
[B] Japan
[C] Germany
[D] Sri Lanka

Answer: A [United States]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for October 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to October 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment