Current Affairs Quiz: October 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-26)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for October 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This October assist you to understand and check your knowledge about the October 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of October 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.Who has become the first black woman to won the 2019 Man Booker Prize for Fiction?

[A] Eleanor Catton
[B] Margaret Atwood
[C] Anne Enright
[D] Bernardine Evaristo

Answer: D [Bernardine Evaristo]

Q2.Which airline has become the world’s first airline to use Taxibot on A-320 aircraft?

[A] Alaska Airlines
[B] Air India
[C] Nikko
[D] Hawaiian Airlines

Answer: B [Air India]

Q3.Which Indian shuttler clinched the men’s singles title at the 2019 Bahrain International Series Badminton?

[A] Lakshya Sen
[B] Priyanshu Rajawat
[C] Venkat Gaurav Prasad
[D] Kidambi Srikanth

Answer: B [Priyanshu Rajawat]

Q4.On which date, the 2019 edition of International Day of Rural Women is observed?

[A] October 15
[B] October 19
[C] October 17
[D] October 16

Answer: A [October 15]

Q5.Alexei Leonov, who passed away recently, was the legendary cosmonaut of which country?

[A] South Korea
[B] Japan
[C] United States
[D] Russia

Answer: D [Russia]

Q6.Who has been appointed as Secretary of Department of School Education and Literacy?

[A] K M Chandrasekhar
[B] Amit Khare
[C] Rajiv Gauba
[D] N R Pillai

Answer: B [Amit Khare]

Q7.What is the India’s rank at the 2019 Global Hunger Index (GHI)?

[A] 84th
[B] 112th
[C] 102nd
[D] 93rd

Answer: C [102nd ]

Q8.What is the theme of 2019 edition of World Food Day (WFD)?

[A] #FamilyFarming
[B] #ZeroHunger World
[C] #FeedingWorld
[D] #FoodPrices – from crisis to stability

Answer: B [#ZeroHunger World]

Q9.Which organisation has introduced scheme of Food Safety Mitra (FSM)?

[A] FSSAI
[B] Red Cross Society
[C] Medical Council of India
[D] NCHRH

Answer: A [FSSAI]

Q10.Which bank has launched new fixed deposit scheme ‘FD Health’?

[A] SBI
[B] ICICI Bank
[C] HDFC
[D] Axis Bank

Answer: B [ICICI Bank]

Q11.Which state has highest number of livestock, as per latest 20th Livestock Census -2019?

[A] Jharkhand
[B] Rajasthan
[C] Uttar Pradesh
[D] Madhya Pradesh

Answer: C [Uttar Pradesh]

Q12.Which state is celebrating the Shirui Lily Festival?

[A] Tripura
[B] Arunachal Pradesh
[C] Mizoram
[D] Manipur

Answer: D [Manipur]

Q13.Ex-Eastern Bridge-V has started between India & which country?

[A] Jordan
[B] Oman
[C] UAE
[D] Kuwait

Answer: B [Oman ]

Q14.The 129th death anniversary of the mystic bard Fakir Lalon Shah is observed in which country?

[A] Bangladesh
[B] Pakistan
[C] India
[D] Sri Lanka

Answer: A [Bangladesh ]

Q15.On which date, the 2019 edition of International Day for the Eradication of Poverty is observed?

[A] October 15
[B] October 18
[C] October 17
[D] October 16

Answer: C [October 17]

Q16.Which state has topped the NITI Aayog’s first-ever India Innovation Index (III)?

[A] Maharashtra
[B] Telangana
[C] Karnataka
[D] Tamil Nadu

Answer: C [Karnataka ]

Q17.Which state has become the first Indian state to provide maternity benefits in the private educational sector?

[A] Karnataka
[B] Kerala
[C] UP
[D] Tamil Nadu

Answer: B [Kerala ]

Q18.Tulagi Island, sometimes seen in news, is the territory of which country?

[A] Kiribati
[B] Solomon
[C] Tuvalu
[D] Nauru

Answer: B [Solomon ]

Q19.Which bank has recently launched contactless mobile phone payments facility?

[A] SBI
[B] ICICI Bank
[C] HDFC bank
[D] BoB

Answer: A [SBI]

Q20.Debayan Saha, who has invented PM 2.5 device to curb air pollution, is graduate from which IIT?

[A] IIT Kharagpur
[B] IIT Bombay
[C] IIT Delhi
[D] IIT Indore

Answer: A [IIT Kharagpur]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for October 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to October 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment