Current Affairs Quiz: October 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-30)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for October 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This October assist you to understand and check your knowledge about the October 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of October 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.Sanya Richards-Ross, who will be event ambassador for the Airtel Delhi half marathon, is from which country?

[A] Germany
[B] United States
[C] France
[D] Italy

Answer: B [United States]

Q2.Which Indian personality has been appointed the Chairman of the Working Committee (WoCo) and Director on the Board of the World Federation of Exchanges (WFE)?

[A] Rajnish Kumar
[B] M K Sharma
[C] Girish Chaturvedi
[D] Vikram Limaye

Answer: D [Vikram Limaye]

Q3.India has recently elected to the United Nations Human Rights Council (UNHRC). The headquarters of UNHRC is located at _?

[A] Geneva
[B] Paris
[C] New York
[D] Berlin

Answer: A [Geneva]

Q4.The ancient city “Prayaga” was renamed as “Allahabad” by which Mughal emperor?

[A] Akbar
[B] Aurangzeb
[C] Humayun
[D] Shah Jahan

Answer: D [Shah Jahan]

Q5.Which of the following cities is the venue of the 11th Global Agriculture Leadership Summit 2018?

[A] Jaipur
[B] Pune
[C] New Delhi
[D] Kochi

Answer: C [New Delhi]

Q6.What is the India’s GDP growth forecast for 2018, according to UNCTAD’s latest report “Trade and Development Report”?

[A] 6.7%
[B] 7.2%
[C] 7.0%
[D] 7.4%

Answer: C [7.0%]

Q7.Which of the following states police have decided to conduct joint operations and share information to combat Left Wing Extremism (LWE)?

[A] Tamil Nadu and Karnataka
[B] Chhattisgarh and Odisha
[C] Andhra Pradesh and Chhattisgarh
[D] Odisha and Andhra Pradesh

Answer: D [Odisha and Andhra Pradesh]

Q8.Who has won the 2018 New Academy Prize in Literature, which is formed in protest to the Nobel Literature Prize?

[A] Haruki Murakami
[B] Maryse Conde
[C] Neil Gaiman
[D] Kim Thuy

Answer: B [Maryse Conde]

Q9.‘Swastha Bharat Yatra’ national campaign has been launched for which purpose?

[A] Safe Food
[B] Healthy Drink
[C] Hygienic Locality
[D] Secure Travelling

Answer: A [Safe Food]

Q10.Who will chair the High Level Steering Committee to review National Indicator Framework (NIF) for Sustainable Development Goals (SDGs)?

[A] Chief Statistician of India
[B] Finance Secretary
[C] Home Secretary
[D] Chief Economic Adviser

Answer: A [Chief Statistician of India ]

Q11.Which of the following will become the 2nd Indian state after Rajasthan to set up Ministry for cows?

[A] Uttar Pradesh
[B] Madhya Pradesh
[C] Gujarat
[D] Jharkhand

Answer: B [Madhya Pradesh]

Q12.Natwar Thakkar, who passed away recently, was the renowned Gandhian from which state?

[A] Tripura
[B] Nagaland
[C] Mizoram
[D] Arunachal Pradesh

Answer: B [Nagaland ]

Q13.Who has won the 2018 Shanghai Masters Tennis tournament?

[A] Roger Federer
[B] Borna Coric
[C] Novak Djokovic
[D] Andy Murray

Answer: C [Novak Djokovic]

Q14.On which date, the 2018 World Students’ Day (WSD) is observed recently?

[A] October 15
[B] October 16
[C] October 19
[D] October 18

Answer: A [October 15]

Q15.India and its which neighboring country have recently signed pacts for enhancing inland and coastal waterways connectivity?

[A] Myanmar
[B] Sri Lanka
[C] Nepal
[D] Bangladesh

Answer: D [Bangladesh ]

Q16.Which of the following women scientists has won the 2018 Nobel Prize in Chemistry?

[A] Christiane Volhard
[B] Ada Yonath
[C] Frances H. Arnold
[D] Carol W. Greider

Answer: C [Frances H. Arnold]

Q17.Who has been adjudged man-of-the-tournament at the 2018 Under-19 Asia Cup cricket tournament?

[A] Harsh Tyagi
[B] Ayush Badoni
[C] Prabh Simran Singh
[D] Yashasvi Jaiswal

Answer: D [Yashasvi Jaiswal ]

Q18.What is the theme of the 2018 International Day For Disaster Reduction?

[A] Reducing Exposure, Reducing Displacement
[B] Reducing Disaster Economic Losses
[C] Home Safe Home
[D] Resilience is for Life

Answer: B [Reducing Disaster Economic Losses]

Q19.Which cricket statistican has authored the book “Indian Sports: Conversations and Reflections”?

[A] Sanjay Manjrekar
[B] Jatin Sapru
[C] Sushil Doshi
[D] Vijayan Bala

Answer: D [Vijayan Bala]

Q20.What is the theme of the 2018 Vigilance Awareness Week (VAW)?

[A] Combating Corruption – Technology as an enabler
[B] Eradicate Corruption-Build a New India
[C] My Vision-Corruption Free India
[D] Promoting Good Governance: Positive contribution of vigilance

Answer: B [Eradicate Corruption-Build a New India]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for October 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to October 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment