Current Affairs Quiz: October 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-31)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for October 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This October assist you to understand and check your knowledge about the October 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of October 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.India has launched which humanitarian assistance operation to provide assistance to the earthquake and tsunami victims in Indonesia?

[A] Operation Trident
[B] Operation Samudra Parakram
[C] Operation Maitri
[D] Operation Samudra Maitri

Answer: D [Operation Samudra Maitri]

Q2.Which state government has recently launched the Sashakt Kisan Yojana (SKY) & Krishi Samuh Yojana (KSY)?

[A] Arunachal Pradesh
[B] Odisha
[C] Punjab
[D] Haryana

Answer: A [Arunachal Pradesh]

Q3.Who has been appointed the new Chairperson of National Commission for Protection of Child Rights (NCPCR)?

[A] Stuti Kacker
[B] Priyank Kanoongo
[C] Shanta Sinha
[D] Kushal Singh

Answer: B [Priyank Kanoongo]

Q4.Who is leading the Indian delegation at the 8th European Congress on SMEs?

[A] Alka Arora
[B] Sushma Swaraj
[C] Bhaskar Kalra
[D] Giriraj Singh

Answer: A [Alka Arora]

Q5.Which country is hosting the military exercise of NATO “Trident Juncture 2018”?

[A] Sweden
[B] Finland
[C] Indonesia
[D] Norway

Answer: D [Norway]

Q6.The Indo-Japan bilateral maritime exercise “JIMEX 18” has started at which of the following cities?

[A] Chennai
[B] Kochi
[C] Visakhapatnam
[D] Agartala

Answer: C [Visakhapatnam]

Q7.Who has become the India’s first judoka to win a medal at the Olympics – junior or senior?

[A] Garima Chaudhary
[B] Kalpana Thoudam
[C] Tababi Devi Thangjam
[D] Shushila Likmabam

Answer: C [Tababi Devi Thangjam]

Q7.Paul Allen, who passed away recently, co-founded Microsoft with Bill Gates in which year?

[A] 1971
[B] 1983
[C] 1975
[D] 1980

Answer: C [1975]

Q8.Which of the following Indian research organisations has developed an affordable Water Disinfection System “OneerTM”?

[A] BARC
[B] ISRO
[C] CSIR
[D] DRDO

Answer: C [CSIR]

Q9.Asma Jahangir, who posthumously won the 2018 UN Human Rights Prize, was belonged to which country?

[A] Iran
[B] Afghanistan
[C] Pakistan
[D] Jordon

Answer: C [Pakistan]

Q10.Who heads the reconstituted Pollution watchdog Environment Pollution (Prevention and Control) Authority (EPCA)?

[A] Bhure Lal
[B] Ajay Mathur
[C] Navroz K. Dubash
[D] Arunabha Ghosh

Answer: A [Bhure Lal ]

Q11.Who will chair the high-level Strategic Policy Group (SPG) to assist National Security Council (NSC) to review the security affairs of the country?

[A] Ajit Doval
[B] Amitabh Kant
[C] V K Saraswat
[D] Sanjay Mitra

Answer: A [Ajit Doval ]

Q12.“Coming together with those furthest behind to build an inclusive world of universal respect for human rights and dignity”. This was theme of which of the following days?

[A] 2018 International Day for the Eradication of Poverty
[B] 2018 International Day of Rural Women
[C] 2018 International Day of Human Rights
[D] 2018 International Day for Older Persons

Answer: A [2018 International Day for the Eradication of Poverty]

Q13.Which of the following national parties will form new government in Bhutan?

[A] Druk Phuensum Tshogpa
[B] People’s Democratic Party
[C] Bhutan Kuen-Nyam Party
[D] Druk Nyamrup Tshogpa

Answer: D [Druk Nyamrup Tshogpa]

Q14.The political party registered under which section of the Representation of the People Act (RPA) of 1951 shall be eligible to receive the Electoral Bonds?

[A] Section 29A
[B] Section 38A
[C] Section 21A
[D] Section 24A

Answer: A [Section 29A ]

Q15.Who will chair the high-level Strategic Policy Group (SPG) to assist National Security Council (NSC) to review the security affairs of the country?

[A] Ajit Doval
[B] Amitabh Kant
[C] V K Saraswat
[D] Sanjay Mitra

Answer: A [Ajit Doval ]

Q16.Which of the following states has become partner state at 2018 Goa International Film Festival (GIFF)?

[A] Jharkhand
[B] Himachal Pradesh
[C] Assam
[D] Mizoram

Answer: A [Jharkhand ]

Q17.Who will lead the Indian delegation at the 12th Asia Europe Meeting (ASEM) summit 2018?

[A] Sushma Swaraj
[B] Ram Nath Kovind
[C] Narendra Modi
[D] Venkaiah Naidu

Answer: D [Venkaiah Naidu]

Q18.Who is the author of the book “Nehru and Bose: Parallel Lives”?

[A] Arpita Ghosh
[B] Abhijit Mukherjee
[C] Rudrangshu Mukherjee
[D] Sudip Bandyopadhyay

Answer: C [Rudrangshu Mukherjee]

Q19.Former Delhi CM Madan Lal Khurana has recently passed away. He also served as Governor of which state?

[A] Madhya Pradesh
[B] Rajasthan
[C] Uttar Pradesh
[D] Jharkhand

Answer: B [Rajasthan]

Q20.Which of the following states has become partner state at 2018 Goa International Film Festival (GIFF)?

[A] Jharkhand
[B] Himachal Pradesh
[C] Assam
[D] Mizoram

Answer: A [Jharkhand ]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for October 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to October 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment