Current Affairs Quiz: October 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-32)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for October 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This October assist you to understand and check your knowledge about the October 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of October 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.Which sports personality has been honoured with the Ramineni Foundation’s outstanding person award?

[A] Sakshi Malik
[B] Pullela Gopichand
[C] Dipa Karmakar
[D] P V Sindhu

Answer: B [Pullela Gopichand]

Q2.On which date, the 2018 World Trauma Day (WTD) is observed recently?

[A] October 15
[B] October 19
[C] October 16
[D] October 17

Answer: D [October 17]

Q3.Sittwe Port, which is in news recently, is located in which country?

[A] Sri Lanka
[B] Myanmar
[C] India
[D] Bangladesh

Answer: B [Myanmar]

Q4.Which North-Eastern state of India has recently signed pact with British Council on cultural & educational collaboration?

[A] Mizoram
[B] Tripura
[C] Arunachal Pradesh
[D] Nagaland

Answer: C [Arunachal Pradesh]

Q5.On which date, the 2018 World Post Day (WPD), is observed recently?

[A] October 11
[B] October 8
[C] October 10
[D] October 9

Answer: D [October 9]

Q6.The Government of India (GoI) with the support of which organization is organizing the ‘2nd World Conference on Access to Medical Products – Achieving the SDGs 2030’?

[A] WHO
[B] UNO
[C] FAO
[D] UNICEF

Answer: A [WHO]

Q7.On which date, the 2018 World Students’ Day (WSD) is observed recently?

[A] October 15
[B] October 16
[C] October 19
[D] October 18

Answer: A [October 15]

Q8.Which country has officially opened the world’s longest sea-crossing bridge?

[A] Russia
[B] China
[C] Indonesia
[D] Japan

Answer: B [China]

Q9.Who has won the 2018 Presidential election of Brazil?

[A] Fernando Haddad
[B] Manuela d Avila
[C] Hamilton Mourao
[D] Jair Bolsonaro

Answer: D [Jair Bolsonaro]

Q10. Recently which Foundation granted Rs.10 crore for the conservation and restoration of Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus (CSTM) of Mumbai?

A] Yes Bank
B] TCS
C] Star Bucks
D] SBI

Answer: D[ SBI]

Q11. Which airport was awarded as the Best Airport in terms of traffic, by the Airport Council International (ACI)-Airport Service Quality (ASQ) Survey?

A] Andaman
B] Trivandrum
C] Jaipur
D] Banglore

Answer: C[ Jaipur ]

Q12. Recently who has received Blue Planet Prize, world’s most prestigious award for pioneers in environmental science?

A] Hans Joachim Schellnhuber
B] Sim Van Der Ryn
C] Chico Mendes
D] Yacouba Sawadago

Answer: A[ Hans Joachim Schellnhuber]

Q13. Who is the new chairman of The World Business Council for Sustainable Development (WBCSD)?

A] Sunny Verghese
B] Andreas Fibig
C] Daniel Pinto
D] Pravin Rao

Answer: A[ Sunny Verghese]

Q14. Recently who was appointed as Ambassador of India to the Kingdom of Cambodia?

A] Gautam Babu
B] Sevala Naik
C] Rajeev Vishvas
D] Manika Jain

Answer: D[ Manika Jain ]

Q15. Who becomes World’s Highest Earning Cricket Coach?

A] Ravi Shastri
B] Anil Kumble
C] Rahul Dravid
D] Sachin Tendulkar

Answer: A[ Ravi Shastri ]

Q16.What is the theme of the 2018 World Hepatitis Day (WHD)?

[A] Hepatitis: Think to Cure
[B] Eliminate Hepatitis
[C] Hepatitis: Aware Yourself
[D] Elimination

Answer: B [Eliminate Hepatitis ]

Q17.The Wilpattu National Park (WNP) is located in which country?

[A] India
[B] Bhutan
[C] Maldives
[D] Sri Lanka

Answer: D [Sri Lanka]

Q18.Which country is hosting the 2018 Family Planning Summit (FPS)?

[A] India
[B] United Kingdom
[C] Japan
[D] China

Answer: B [United Kingdom]

Q19.What is the India’s rank in the new global Commitment to Reducing Inequality (CRI) index?

[A] 123rd
[B] 132nd
[C] 116th
[D] 111th

Answer: B [132nd]

Q20.Which state government has launched its flagship health scheme “Care Companion Programme (CCP)”?

[A] Punjab
[B] Uttar Pradesh
[C] Kerala
[D] Manipur

Answer: A [Punjab]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for October 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to October 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment