Current Affairs Quiz: October 2019 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-33)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for October 2019 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This October assist you to understand and check your knowledge about the October 2019 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of October 2019 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1. According to a report titled “Levels and Trends in Child Mortality 2018”, India’s _ % new-born is dying?

A] 90%
B] 10%
C] 50%
D] 80%

Answer: C[ 50% ]

Q2. In which city of Odisha Union Minister for Petroleum and Natural Gas, Dharmendra Pradhan inaugurated first PNG (Piped Natural Gas) project?

A] Cuttack
B] Puri
C] Berhampur
D] Bhubaneswar

Answer: D[ Bhubaneswar ]

Q3. Recently where the government to organise Global Ayurveda meet?

A] Kolkata
B] Kanpur
C] Kochi
D] Guwahati

Answer: C[ Kochi]

Q4. National Research Centre for Banana (NRCB) has signed a memorandum of cooperation (MoC) with which State Government to develop technologies relating to banana production?

A] Andhra Pradesh
B] Madhya Pradesh
C] Tamil Nadu
D] Haryana

Answer: A[ Andhra Pradesh ]

Q5. The name of the movement which is launched by the Environmental activists in Mumbai to protect over 3,000 trees from being axed in Aarey Colony where Mumbai Metro Corporation is planning to construct a car shed?

A] Anti Corruption Movement
B] Swadeshi Movement
C] Chipko Movement
D] Dandi Movement

Answer: C[ Chipko Movement]

Q6. Recently which state government restores special family pension for widows of government employees killed by terrorists?

A] Gujarat
B] Punjab
C] Haryana
D] Uttar Pradesh

Answer: B[ Punjab ]

Q7. Recently which country’s parliament approves country’s first budget since 2005?

A] Lebanon
B] Egypt
C] Syria
D] Cyprus

Answer: A[ Lebanon ]

Q8. Where the world’s first floating wind farm located which recently starts generating electricity?

A] Finland
B] Norway
C] Sweden
D] Scotland

Answer: D[ Scotland ]

Q9. Recently French film legend Danielle Darrieux passed away at the age of __.

A] 93 Years
B] 73 Years
C] 100 Years
D] 89 Years

Answer: C[ 100 Years ]

Q10. Every year World Statistics Day observed on __.

A] October 20
B] October 21
C] October 19
D] October 18

Answer: A[ October 20 ]

Q11. Which country imposed antidumping duty against PTFE resin from India?

A] Cuba
B] Japan
C] Russia
D] USA

Answer: D[ USA ]

Q12. Recently who received 2018 World Food Prize Laureate Award?

A] Maria Andrade
B] Ayodeji Adesina
C] Robert Mwanga
D] Jan Low

Answer: B[ Ayodeji Adesina]

Q13. Recently who resigned as the Solicitor General of India?

A] Ranjit Kumar
B] Pawan Chaturvedi
C] Manoj Shukla
D] Rakesh Tripathi

Answer: A[ Ranjit Kumar ]

Q14. Who is set to become youngest-ever female Prime Minister of New Zealand?

A] George Duke
B] Jacinda Ardern
C] Viscount Palmerston
D] William Ewart

Answer: B[ Jacinda Ardern ]

Q15. Recently which country displaces India from top of ODI rankings?

A] Australia
B] England
C] South Africa
D] Pakistan

Answer: C[ South Africa]

Q16.Which Indian city is hosting the International conference on sports “CII ScoreCard 2018”?

[A] New Delhi
[B] Pune
[C] Jaipur
[D] Lucknow

Answer: A [New Delhi]

Q17.Which state government to host the 2018 International conference on “Reclaiming Social Justice, Revisiting Ambedkar”?

[A] Madhya Pradesh
[B] Uttar Pradesh
[C] Assam
[D] Karnataka

Answer: D [Karnataka ]

Q18.Which state to host 5th South India Writers Ensemble (SIWE) literary festival?

[A] Andhra Pradesh
[B] Tamil Nadu
[C] Karnataka
[D] Kerala

Answer: D [Kerala]

Q19.Which union minister has chaired the first-ever meeting of the newly constituted Islands Development Agency (IDA)?

[A] Narendra Modi
[B] Nirmala Sitharaman
[C] Rajnath Singh
[D] Arun Jaitley

Answer: C [Rajnath Singh]

Q20.The Mrugavani National Park (MNP) is located in which state?

[A] Karnataka
[B] Kerala
[C] Telangana
[D] Tamil Nadu

Answer: C [Telangana ]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for October 2019 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to October 2019 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment