Current Affairs Quiz: September 2018 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-18)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for September 2018 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This December assist you to understand and check your knowledge about the September 2018 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of September 2018 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.Which of the following is the venue of the India’s first corn festival?

[A] Raipur
[B] Chhindwara
[C] Gorakhpur
[D] Kota

Answer: B [Chhindwara]

Q2.NITI Aayog has recently signed pact with which cloud services provider to curb the distribution of fake drugs using blockchain?

[A] Microsoft Azure
[B] Google Cloud Platform
[C] IBM Cloud
[D] Oracle

Answer: D [Oracle]

Q3.Who heads the High Level Advisory Group (HLAG) to look into global trade challenges?

[A] S. Jaishankar
[B] Chandrajit Banerjee
[C] Surjit S. Bhalla
[D] Shekhar Shah

Answer: C [Surjit S. Bhalla]

Q4.Which of the following is the India’s best institute, according to the Times Higher Education (THE) World University Rankings 2019?

[A] IISc Bengaluru
[B] IIT Madras
[C] IIT Roorkee
[D] IIT Indore

Answer: A [IISc Bengaluru]

Q5.India’s first methanol-based alternative cooking fuel is to be established in which state?

[A] Tamil Nadu
[B] Rajasthan
[C] Himachal Pradesh
[D] Assam

Answer: D [Assam ]

Q6.What is the theme of 2018 World Rabies Day (WRD)?

[A] Rabies: 100% Vaccine preventable
[B] Rabies: Educate, Vaccinate, Eliminate
[C] Rabies: Share the message. Save a life!
[D] Rabies: Zero by 30

Answer: C [Rabies: Share the message. Save a life!]

Q7.The 8th Asian Yoga Sports Championship has started in which city recently?

[A] New Delhi
[B] Thiruvananthapuram
[C] Hyderabad
[D] Pune

Answer: B [Thiruvananthapuram]

Q8.Ayush Information Cell has recently set up by the Government of India (GoI) in which country?

[A] Romania
[B] Brazil
[C] South Africa
[D] Japan

Answer: A [Romania ]

Q9.Who has been appointed the new Director-General of Border Security Force (BSF)?

[A] K K Sharma
[B] Rajni Kant Mishra
[C] S S Deswal
[D] P S Munshi

Answer: B [Rajni Kant Mishra]

Q10.#LooReview Campaign has been launched by the Union Government in partnership with____?

[A] Facebook
[B] Twitter
[C] Google
[D] Microsoft

Answer: C [Google]

Q11.Which country is host to the 87th Izmir International tradeshow 2018?

[A] Israel
[B] Turkey
[C] Kazakhstan
[D] India

Answer: B [Turkey]

Q12.Govindan Lakshmanan is associated with which sports?

[A] Sprint
[B] Basketball
[C] Hockey
[D] Badminton

Answer: A [Sprint]

Q13.Recently, the 25th Raising Day of Delta Force celebrated. It is a counter insurgency force of which Indian Armed Force (IAF)?

[A] Indian Navy
[B] Indian Air Force
[C] Indian Army
[D] Indian Coast Guard

Answer: C [Indian Army]

Q14.Which military communications pact has been signed by India and the United States in the first round of the ‘2-plus-2-dialogue’?

[A] GSOMIA
[B] LEMOA
[C] BECA
[D] COMCASA

Answer: D [COMCASA ]

Q15.Which of the following cities is the venue of Defence & Homeland Security Expo and Conference – 2018?

[A] Pune
[B] Hyderabad
[C] Agartala
[D] New Delhi

Answer: D [New Delhi]

Q16.Which sportsperson has been appointed the new Brand Ambassador of BSNL?

[A] Bajrang Punia
[B] Mary Kom
[C] Neeraj Chopra
[D] Rani Rampal

Answer: B [Mary Kom ]

Q17.Section 377, which has been recently decriminalised came into force in which year?

[A] 1860
[B] 1862
[C] 1861
[D] 1864

Answer: C [1861 ]

Q18.Burt Reynolds, who passed away recently, was the veteran personality of which field?

[A] Politics
[B] Film Industry
[C] Journalism
[D] Sports

Answer: B [Film Industry]

Q19.Which of the following movies has became the first Bollywood film ever to release in Saudi Arabia?

[A] Pad Man
[B] Raazi
[C] Parmanu
[D] Gold

Answer: D [Gold]

Q20.The Mahatma Gandhi International Sanitation Convention (MGISC-2018) will be organized by which union ministry?

[A] Ministry of Women and Child Development
[B] Ministry of Urban Development
[C] Ministry of Drinking Water and Sanitation
[D] Ministry of Rural Development

Answer: C [Ministry of Drinking Water and Sanitation]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for September 2018 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to September 2018 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *