Current Affairs Quiz: September 2018 UPSC, SSC, Competitive Exam (SET-2)

Here you will find Monthly Current Affairs MCQ Questions for September 2018 Current Affairs Quiz with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the Latest Exam as per new exam pattern. This December assist you to understand and check your knowledge about the September 2018 Current Affairs Quiz. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of September 2018 Current Affairs Quiz. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.India to hold its first-ever global tourism mart in which city?

[A] Amritsar
[B] Chennai
[C] Pune
[D] New Delhi

Answer: D [New Delhi]

Q2.India to hold its first-ever global tourism mart in which city?

[A] Amritsar
[B] Chennai
[C] Pune
[D] New Delhi

Answer: D [New Delhi]

Q3.Which country is host to the World chefs’ congress 2018?

[A] Australia
[B] India
[C] China
[D] Japan

Answer: B [India]

Q4.The Delhi government has signed a “Friendship and Cooperation Agreement” with which city to share expertise on 12 fields?

[A] Geneva
[B] Paris
[C] Seoul
[D] Berlin

Answer: C [Seoul ]

Q5.The scientists at which central research institute have developed India’s first indigenous anti-nuclear medical kit?

[A] Aryabhatta Research Institute of Observational Sciences
[B] Saha Institute of Nuclear Physics
[C] Birbal Sahni Institute of Palaeobotany
[D] Institute of Nuclear Medicine and Allied Sciences

Answer: D [Institute of Nuclear Medicine and Allied Sciences]

Q6.Which country’s team has lifted the 2018 South Asian Football Federation (SAFF) Cup?

[A] Bhutan
[B] India
[C] Maldives
[D] Bangladesh

Answer: C [Maldives ]

Q7.Which Indian personality has been inducted into the board of the US-India Strategic Partnership Forum (USISPF)?

[A] K S Rastogi
[B] R P Gopalan
[C] S Jaishankar
[D] Vijay Kumar

Answer: C [S Jaishankar]

Q8.What is the India’s rank on family-owned business list, as per recent published report of Credit Suisse Research Institute (CSRI)?

[A] 4th
[B] 2nd
[C] 3rd
[D] 5th

Answer: C [3rd]

Q9.First international maqom musical was held in:

[A] Iran
[B] Uzbekistan
[C] India
[D] Tajikistan

Answer: B [Uzbekistan]

Q10.What is the theme of the 2018 International Day for the Preservation of the Ozone Layer?

[A] Ozone: All there is between you and Earth
[B] Keep Cool and Carry On: The Montreal Protocol
[C] Ozone and climate: Restored by a world united
[D] Ozone: the mission to protect world

Answer: B [Keep Cool and Carry On: The Montreal Protocol]

Q11.Which of the following has become the world’s first country to develop document on Cooling Action Plan (CAP)?

[A] Australia
[B] Japan
[C] France
[D] India

Answer: D [India]

Q12.ISRO has recently launched its first Space Technology Incubation Centre in which state?

[A] Maharashtra
[B] Odisha
[C] Tripura
[D] Tamil Nadu

Answer: C [Tripura]

Q13.Which country is host to the 2018 Track Asia Cup cycling tournament?

[A] India
[B] China
[C] Nepal
[D] Japan

Answer: A [India]

Q14.The Jharsuguda airport, which is in news recently, is located in which state?

[A] Assam
[B] Odisha
[C] Jharkhand
[D] West Bengal

Answer: B [Odisha]

Q15.Which of the following is the autobiography of revolutionary leader Kondapalli Koteswaramma, who passed away recently?

[A] Nirjana Vaaradhi
[B] Ashru Sameekshanam
[C] Sanghamitra Kathalu
[D] Amma Cheppina Aidu Geyalu

Answer: A [Nirjana Vaaradhi]

Q16.Which of the following is the India’s biggest cyclotron facility, which recently became operational?

[A] Cyclone-103
[B] Cyclone-123
[C] Cyclone-68
[D] Cyclone-30

Answer: D [Cyclone-30]

Q17.Who has won India’s first Gold in the Women’s Junior 500 metres race at the 5th Track Asia Cup Cycling 2018?

[A] Deborah Herold
[B] Mayuri Lute
[C] M Sonali Chanu
[D] Alena Reji

Answer: B [Mayuri Lute]

Q18.India has contributed how much amount to UN solar project?

[A] 5million [B]1 million
[C] 8million [D]6 million

Answer: B [$1 million]

Q19.Which of the following women-oriented films was / were directed by renowned filmmaker Kalpana Lajmi, who passed away recently?

[A] Darmiyaan
[B] Daman
[C] Rudaali
[D] All of the above

Answer: D [All of the above]

Q20.Which country to host the 2018 Women’s Boxing World Championship?

[A] Indonesia
[B] India
[C] Japan
[D] France

Answer: B [India]

We hope the given Monthly Current Affairs MCQ Questions for September 2018 Current Affairs Quiz PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to September 2018 Current Affairs Quiz or Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *