Design of Steel Structures Exam Question Bank with Answers – Set 17

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Pick up the correct statement from the following:

(A) Vertical stiffeners may be placed in pairs one on each side of the web
(B) Single vertical stiffeners may be placed alternately on opposite sides of the web
(C) Horizontal stiffeners may be placed alternately on opposite sides of the web
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q2. Angle of inclination of the lacing bar with the longitudinal axis of the column should preferably be between

(A) 10° to 30°
(B) 30° to 40°
(C) 40° to 70°
(D) 90°

Answer: (C) 40° to 70°


Q3. When a tension member is made of four angles with a plate as a web, the allowance for holes is made as

(A) Two holes for each angle and one hole for the web
(B) One hole for each angle and one hole for the web
(C) One hole for each angle and two holes for the web
(D) Two holes for each angle and two holes for the web

Answer: (C) One hole for each angle and two holes for the web


Q4. The greatest permissible clear dimension of the web of thickness t in the panel of a plate girder, is restricted to

(A) 180 t
(B) 220 t
(C) 230 t
(D) 270 t

Answer: (D) 270 t


Q5. In case of cantilever fillers, the ratio of the span L to depth d, should not exceed

(A) 4
(B) 8
(C) 12
(D) 16

Answer: (C) 12


Q6. The effective length of a battened column is increased by

(A) 5 %
(B) 10 %
(C) 15 %
(D) 20 %

Answer: (B) 10 %


Q7. The maximum slenderness ratio of a compression member carrying both dead and superimposed load is

(A) 180
(B) 200
(C) 250
(D) 350

Answer: (A) 180


Q8. The internal pressure coefficient on walls for buildings with large permeability is taken as

(A) ± 0.2
(B) ± 0.5
(C) ± 0.7
(D) 0

Answer: (C) ± 0.7


Q9. To keep the intensity of bearing pressure between the column base and concrete compressive and to vary from zero to 2P/BL, the ratio of the moment M to the axial load P should be

(A) L/2
(B) L/3
(C) L/4
(D) L/6

Answer: (D) L/6


Q10. Pick up the incorrect statement from the following:

(A) The nominal diameter of a rivet is its diameter before driving
(B) The gross diameter of a rivet is the diameter of rivet hole
(C) The gross area of a rivet is the cross-sectional area of the rivet hole
(D) The diameter of a rivet hole is equal to the nominal diameter of the rivet plus 1.5 mm

Answer: (D) The diameter of a rivet hole is equal to the nominal diameter of the rivet plus 1.5 mm


Q11. The gross diameter of a rivet is the diameter of

(A) Cold rivet before driving
(B) Rivet after driving
(C) Rivet hole
(D) None of these

Answer: (B) Rivet after driving


Q12. Minimum pitch provided in riveted steel tanks is

(A) 1.5 d
(B) 2.0 d
(C) 2.5 d
(D) 3.0 d
Where d is diameter of rivets

Answer: (D) 3.0 d


Q13. Effective length of a column effectively held in position at both ends and restrained in direction at one end, is

(A) L
(B) 0.67 L
(C) 0.85 L
(D) 1.5 L

Answer: (C) 0.85 L


Q14. The centrifugal force due to curvature of track is assumed to act on the bridge at a height of

(A) 1.23 m above the rail level
(B) 1.50 m above the rail level
(C) 1.83 m above the rail level
(D) 2.13 m above the rail level

Answer: (C) 1.83 m above the rail level


Q15. The spans are considered approximately equal if the longest span does not exceed the shortest span by more than

(A) 5 %
(B) 10 %
(C) 15 %
(D) 20 %

Answer: (C) 15 %


Design of Steel Structures MCQ SET wise with Answers

We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.