Design of Steel Structures MCQ – Set 03

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. In the virtual work method, the virtual quantity is

(A) Displacement
(B) Load
(C) Slope
(D) Moment

Answer: (A) Displacement


Q2. A beam may be designed as a cased beam if

(A) Section is of double open channel form with the webs not less than 40 mm apart
(B) Overall depth and width of the steel section do not exceed 750 and 450 mm respectively
(C) Beam is solidly encased in concrete with 10 mm aggregate having 28 days strength 160 kg/cm2
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q3. In moment resistant connections, the moment resistance of riveted connection depends upon

(A) Shear in rivets
(B) Compression in rivets
(C) Tension in rivets
(D) Strength of rivets in bearing

Answer: (C) Tension in rivets


Q4. The bracing provided in the plane of end posts is called

(A) Sway bracing
(B) Portal bracing
(C) Top lateral bracing
(D) Bottom lateral bracing

Answer: (B) Portal bracing


Q5. When the bolts are subjected to reversal of stresses, the most suitable type of bolt is

(A) Black bolt
(B) Ordinary unfinished bolt
(C) Turned and fitted bolt
(D) High strength bolt

Answer: (D) High strength bolt


Q6. The portal bracing in a truss bridge is used to

(A) Transfer load from top of end posts to bearings
(B) Keep the rectangular shape of the bridge cross-section
(C) Stiffen the structure laterally
(D) Prevent the sides-way buckling of top chord

Answer: (A) Transfer load from top of end posts to bearings


Q7. In a built up beam actual bending compressive stress fbc is given by (when y1 is the distance of the edge of the beam from the neutral axis).

(A) fbc = (M/Ixx) × y1
(B) fbc = (Ixx/M) × y1
(C) fbc = (Ixx/M) + y1
(D) fbc = (M/Ixx) + y1

Answer: (A) fbc = (M/Ixx) × y1


Q8. Factor of safety is the ratio of

(A) Yield stress to working stress
(B) Tensile stress to working stress
(C) Compressive stress to working stress
(D) Bearing stress to working stress

Answer:(A) Yield stress to working stress


Q9. The maximum permissible span of asbestos cement sheets is

(A) 650 mm
(B) 810 mm
(C) 1250 mm
(D) 1680 mm

Answer: (D) 1680 mm


Q10. If the thickness of a structural member is small as compared to its length and width, it is classified as

(A) One dimensional
(B) Two dimensional
(C) Three dimensional
(D) None of these

Answer: (B) Two dimensional


Q11. The size of a butt weld is specified by the effective throat thickness which in the case of incomplete penetration, is taken as

(A) ½ of the thickness of thicker part
(B) ¾ of the thickness of thicker part
(C) ¾ of the thickness of thinner part
(D) 7/8 of the thickness of thinner part

Answer:(D) 7/8 of the thickness of thinner part


Q12. Lacing bars in a steel column should be designed to resist

(A) Bending moment due to 2.5% of the column load
(B) Shear force due to 2.5% of the column load
(C) 2.5% of the column load
(D) Both (A) and (B)

Answer: (B) Shear force due to 2.5% of the column load


Q13. The statical method of plastic analysis satisfies

(A) Equilibrium and mechanism conditions
(B) Equilibrium and plastic moment conditions
(C) Mechanism and plastic moment conditions
(D) Equilibrium condition only

Answer: (B) Equilibrium and plastic moment conditions


Q14. The best arrangement to provide unified behaviour in built up steel columns is by

(A) Lacing
(B) Battening
(C) Tie plates
(D) Perforated cover plates

Answer: (A) Lacing


Design of Steel Structures MCQ SET wise with Answers

We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.