Design of Steel Structures Objective Questions and Answers Set – 21

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The failure of a web plate takes place by yielding if the ratio of the clear depth to thickness of the web, is less than

(A) 45
(B) 55
(C) 62
(D) 82

Answer: (D) 82


Q2. A riveted joint may experience

(A) Shear failure
(B) Shear failure of plates
(C) Bearing failure
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q3. Strengths of a rivet in single shearing, in bearing and in tearing are 3425 kg, 4575 kg and 5025 kg respectively. If the load in the member is 35 tonnes, the number of rivets required, is

(A) 10
(B) 11
(C) 12
(D) 13

Answer: (D) 13


Q4. The actual thickness of butt weld as compared to the thickness of plate is usually

(A) More
(B) Less
(C) Equal
(D) None of the above

Answer: (A) More


Q5. IS : 800 – 1971 recommends that in a splice plate the number of rivets carrying calculated shear stress through a packing greater than 6 mm thick, is to be increased by 2.5% for every

(A) 1.00 mm thickness of packing
(B) 1.50 mm thickness of packing
(C) 2.0 mm thickness of packing
(D) 2.50 mm thickness of packing

Answer: (C) 2.0 mm thickness of packing


Q6. The bending moment for filler joists at the middle of an intermediate span, is

(A) WL2/10
(B) – WL2/10
(C) – WL2/12
(D) WL2/12

Answer: (D) WL2/12


Q7. The ratio of longitudinal stress to strain within elastic limit, is known as

(A) Modulus of elasticity
(B) Shear modulus of elasticity
(C) Bulk modulus of elasticity
(D) All the above

Answer: (A) Modulus of elasticity


Q8. To the calculated area of cover plates of a built-up beam, an allowance for rivet holes to be added, is

(A) 10 %
(B) 13 %
(C) 15 %
(D) 18 %

Answer: (B) 13 %


Q9. A simply supported beam carrying a central load, will be safe in deflection if the ratio of its span to depth, is

(A) < 19 (B) < 24 (C) > 19
(D) > 24

Answer: (B) < 24


Q10. The slenderness ratio of lacing bars should not exceed

(A) 100
(B) 120
(C) 145
(D) 180

Answer: (C) 145


Q11. If the moment of inertia of a section about its axis is ‘I’ and its effective sectional area is ‘A’, its radius of gyration r about the axis, is

(A) r = I/A
(B) r = √(I/A)
(C) r = ∛(I/A)
(D) r = √(A/I)

Answer: (B) r = √(I/A)


Q12. If L is the overall length of a combined footing having A as its area, d being the distance between the centre of gravity of the base and centre of the base, the larger width b is

(A) (A/L) + (3Ad/L2)
(B) (A/L) + (6Ad/L2)
(C) (A/L) – (6Ad/L2)
(D) (A/L) – (3Ad/L2)

Answer: (B) (A/L) + (6Ad/L2)


Q13. In a fillet weld placed on the sides of the base, the metal experiences

(A) Shear
(B) Tension
(C) Compression
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q14. A structural member subjected to compressive stress in a direction parallel to its longitudinal axis, is generally known as

(A) Column
(B) Stanchion
(C) Post
(D) All the above

Answer:(D) All the above


Q15. If p and d are pitch and gross diameter of rivets, the efficiency (η) of the riveted joint, is given by

(A) η = p/(p – d)
(B) η = p/(p + d)
(C) η = (p – d)/p
(D) η = (p + d)/p

Answer: (C) η = (p – d)/p


Design of Steel Structures MCQ SET wise with Answers

We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.