Direct and Indirect Speech Set -2 Multiple Choice Questions

Question 1.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
Manna asked Rohan, “Have you sat in a trolley bus before ?”

A. Manna asked Rohan had he sat in a trolley bus earlier.
B. Manna asked Rohan had he sat in a trolley bus before.
C. Manna asked Rohan if he sat on a trolley bus before.
D. Manna asked Rohan if he has ever sat in a trolley bus.

Ans: A. Manna asked Rohan had he sat in a trolley bus earlier.


Question 2.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
He said to me, “I expect you to attend the function.”

A. He told me that he had expected me to attend the function.
B. He told me that he expected me to attended the function.
C. He told me that he expected me to have attended the function.
D. He told me that he expected me to attend the function.

Ans: A. He told me that he had expected me to attend the function.


Question 3.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
My father said to us, “We should study and get a good division in the examination.”

A. My father said us that we should study and got a good division in the examination.
B. My father told us that we should studied and got a good division in the examination.
C. My father told us that we should study and get a good division in the examination.
D. My father told to us that we should study and get a good division in the examination.

Ans: C. My father told us that we should study and get a good division in the examination.


Question 4.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
She said that her brother was getting married.

A. She said, “Her brother is getting married.”
B. She told, “Her brother is getting married.”
C. She said, “My brother is getting married.”
D. She said, “My brother was getting married.”

Ans:C. She said, “My brother is getting married.”


Question 5.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
Farhan asked Geeta, “Could you lend me a hundred rupees until tomorrow ?”

A. Farhan asked Geeta whether she could lend him a hundred rupees until tomorrow.
B. Farhan asked Geeta whether she could lend him a hundred rupees until the next day.
C. Farhan asked Geeta whether she could lend me a hundred rupees untill the next day.
D. Farhan asked whether Geeta could lend me a hundred rupees until the next day.

Ans: B. Farhan asked Geeta whether she could lend him a hundred rupees until the next day.


Question 6.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
He said, “Why didn’t you send your application to me ?”

A. He enquired why I had not sent my application to him.
B. He enquired why I did not send my application to him.
C. He enquired why had I not sent my application to him.
D. He enquired why did I not send my application to him.

Ans: A. He enquired why I had not sent my application to him.


Question 7.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
“If you don’t keep quiet I shall shoot you”, he said to her in a calm voice.

A. He warned her to shoot if she didn’t keep quiet calmly.
B. He said calmly that I shall shoot you if you don’t be quiet.
C. He warned her calmly that he would shoot her if she didn’t keep quiet.
D. Calmly he warned her that be quiet or else he will have to shoot her.

Ans: C. He warned her calmly that he would shoot her if she didn’t keep quiet.


Question 8.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
She said that her brother was getting married.

A. She said, “Her brother is getting married.”
B. She told, “Her brother is getting married.”
C. She said, “My brother is getting married.”
D. She said, “My brother was getting married.”

Ans: C. She said, “My brother is getting married.”


Question 9.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
“What about going for swim,” he said, “It’s quite fine now.”

A. He asked me what about going for a swim as it was quite fine then.
B. He proposed going for swim as it was quite fine.
C. He suggested going for a swim as it was quite fine.
D. He advised me to go for a swim as it was quite fine.

Ans: A. He asked me what about going for a swim as it was quite fine then.


Question 10.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
Dinesh asked, “Are you going to the party tomorrow, Rani ?”

A. Dinesh asked whether Rani was going to the party the next day.
B. Dinesh asked Rani whether you are going to the party the next day.
C. Dinesh asked Rani whether she was going to the party the next day.
D. Dinesh asked Rani are you going to the party tomorro

Ans: C. Dinesh asked Rani whether she was going to the party the next day.


Question 11.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
I told him that he was not working hard.

A. I said to him, “You are not working hard.”
B. I told to him, “You are not working hard.”
C. I said, “You are not working hard.”
D. I said to him, “He is not working hard.”

Ans: A. I said to him, “You are not working hard.”


Question 12.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
The boy said, “Who dare call you a thief?”

A. The boy enquired who dared call him a thief.
B. The boy asked who called him a thief.
C. The boy told that who dared call him a thief.
D. The boy wondered who dared call a thief.

Ans: A. The boy enquired who dared call him a thief.


Question 13.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
“You can’t bathe in this sea,” he said to me, “it’s very rough.”

A. He said that I can’t bathe in this sea because it’s very rough.
B. He said that you couldn’t bathe in the sea if it was very rough.
C. He said that I couldn’t bathe in that sea as it was very rough.
D. He said that you can’t bathe in this sea since it was very rough.

Ans: C. He said that I couldn’t bathe in that sea as it was very rough.


Question 14.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
Suresh asked, ” How long will it take to travel from Germany to South Africa ?”

A. Suresh asked how long it will take to travel from Germany to South Africa.
B. Suresh asked how long would it take to travel from Germany to South Africa.
C. Suresh asked how long it would take to travel from Germany to South Africa.
D. Suresh was asking how long must it take to travel from Germany to South Africa.

Ans: C. Suresh asked how long it would take to travel from Germany to South Africa


Question 15.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
His father ordered him to go to his room and study.

A. His father said, “Go to your room and study.”
B. His father said to him, “Go and study in your room.”
C. His father shouted, “Go right now to your study room”
D. His father said firmly, “Go and study in your room.”

Ans: A. His father said, “Go to your room and study.”


Question 16.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
She exclaimed with sorrow that was a very miserable plight.

A. She said with sorrow, “What a pity it is.”
B. She said, “What a mystery it is.”
C. She said, “What a miserable sight it is.”
D. She said, “What a miserable plight it is.”

Ans: D. She said, “What a miserable plight it is.”


Question 17.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
Vissu said, “We passed by a beautiful lake when we went on a trip to Goa.”

A. Vissu said that they passed by a beautiful lake when they had gone on a trip to Goa.
B. Vissu said that they has passed by a beautiful lake when they went on a trip to Goa.
C. Vissu said that they had passed by a beautiful lake when they had gone on a trip to Goa.
D. Vissu said they passed by a beautiful lake when they went on a trip to Goa.

Ans: C. Vissu said that they had passed by a beautiful lake when they had gone on a trip to Goa.


Question 18.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
“What did you see at the South Pole ?” Ashok asked Anil.

A. Ashok asked Anil if he saw anything at the South Pole.
B. Ashok asked Anil What he had seen at the South Pole.
C. Ashok asked Anil What did he see at the South Pole.
D. Ashok asked Anil that he saw anything at the South Pole.

Ans: B. Ashok asked Anil What he had seen at the South Pole.


Question 19.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
He said to his father, “Please increase my pocket-money.”

A. He told his father, “Please increase the pocket-money”
B. He pleaded his father to please increase my pocket money.
C. He requested his father to increase his pocket-money.
D. He asked his father to increase his pocket-money.

Ans: C. He requested his father to increase his pocket-money.


Question 20.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
Dhruv said that he was sick and tired of working for that company.

A. Dhruv said, “I am sick and tired of working for this company.”
B. Dhruv said, “He was tired of that company.”
C. Dhruv said to me, “I am sick and tired of working for this company.”
D. Dhruv said, “I will be tired of working for that company.”

Ans: A. Dhruv said, “I am sick and tired of working for this company.”