Elements of Remote Sensing Objective Questions and Answers – Set 01

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Coherence of two electromagnetic waves takes place if their phase difference is:

(A) Constant in time
(B) Constant in space
(C) Constant in time and space
(D) None of these

Answer: (C) Constant in time and space


Q2. Pick up the correct statement from the following:

(A) Topology describes the geometric characteristic of objects which do not change under transformations and are independent of any coordinate system
(B) Topological characteristics of an object are independent of scale measurement
(C) The three elements of topology are adjacency, containment, and connectivity
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q3. Remote sensing techniques make use of the properties of _ emitted, reflected or diffracted by the sensed objects:

(A) Electric waves
(B) Sound waves
(C) Electromagnetic waves
(D) Wind waves

Answer: (C) Electromagnetic waves


Q4. Pick up the correct statement from the following:

(A) Indian space effort started in 1962 with the establishment of a rocket
(B) Development of space (DOS) was established by the Government of India in 1972
(C) Indian Space Research Organization (ISRO) is responsible for the space technology and its application to various activities
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q5. Pick up the correct statement from the following:

(A) In remote sensing technique, the observation place, is called a platform
(B) Platforms may be either stationary or mobile
(C) Spatial resolution of the imaging system becomes poorer with increase of platform height
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q6. A reduction of nitrogen nutrient in plants:

(A) Affects leaf color
(B) Reduces pigment concentration
(C) Increase the visible reflectivity
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q7. Pick up the correct statement from the following:

(A) For the same feature, the photograph taken from the satellite vertically above the aircraft, the height displacement is lesser than the aerial photograph
(B) The scale of the aerial photograph depends upon the scale of the topography
(C) The feature at the principal point has no height displacement
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q8. Formation of snow occurs if the cloud temperature is

(A) Just above the freezing point
(B) At the freezing point
(C) Below the freezing point
(D) None of these

Answer: (C) Below the freezing point


Q9. Which one of the following statement is incorrect regarding the electromagnetic radiation?

(A) These are produced by the motion of electric charge
(B) The oscillation of charged particles sets up changing electric fields
(C) The changing electric fields induce the changing magnetic fields in the surrounding medium
(D) None of these

Answer: (D) None of these


Q10. The coherence length over which there is a strong relationship between amplitudes is;

(A) Directly proportional to the bandwidth
(B) Inversely proportional to the bandwidth
(C) The square of the bandwidth
(D) None of these

Answer: (B) Inversely proportional to the bandwidth


Q11. In the given figure the phase of

(A) Crest A is π/2
(B) B crossing is π
(C) Trough C is 3π/2
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q12. The altitudinal distance of a geostationary satellite from the earth is about:

(A) 26,000 km
(B) 30,000 km
(C) 36,000 km
(D) 44,000 km

Answer: (C) 36,000 km


Q13. The reflectance from a surface is called specular reflection if it follows:

(A) Snell’s law
(B) Lambert’s cosine law
(C) Planktan’s law
(D) All of these

Answer:(A) Snell’s law


Q14. The optical property of a water body depends on:

(A) Absorption by the dissolved material
(B) Absorption by the suspended particulate matter
(C) Scattering by the suspended particulate matter
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q15. The ratio of the total solar radiant energy returned by a planetary body to the total radiant energy incident on the body, the called:

(A) Reflectance
(B) Reflectance factor
(C) Albedo
(D) None of these

Answer: (C) Albedo


We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.