Engineering Materials MCQ Preparation – Set 01 :: Mechanical Engineering

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Which one of the following metals would work-harden more quickly than the others?

(A) Copper
(B) Brass
(C) Lead
(D) Silver

Answer:(B) Brass


Q2. Which of the following impurity in cast iron makes it hard and brittle?

(A) Silicon
(B) Sulphur
(C) Manganese
(D) Phosphorus

Answer: (B) Sulphur


Q3. Elinvar, an alloy used in precision instruments, hair springs for watches, etc. contains the following element as principal alloying element

(A) Iron
(B) Copper
(C) Aluminium
(D) Nickel

Answer: (D) Nickel


Q4. The alloy, mainly used for corrosion resistance in stainless steels is

(A) Silicon
(B) Manganese
(C) Carbon
(D) Chromium

Answer: (D) Chromium


Q5. White cast iron

(A) Contains 1.7 to 3.5% carbon in Free State and is obtained by the slow cooling of molten cast iron
(B) Is also known as chilled cast iron and is obtained by cooling rapidly. It is almost unmachinable
(C) Is produced by annealing process. It is soft, tough and easily machined metal
(D) Is produced by small additions of magnesium (or creium) in the ladle. Graphite is in nodular or spheroidal form and is well dispersed throughout the material

Answer: (B) Is also known as chilled cast iron and is obtained by cooling rapidly. It is almost unmachinable


Q6. The material in which the atoms are arranged chaotically, is called

(A) Amorphous material
(B) Mesomorphous material
(C) Crystalline material
(D) None of these

Answer:(A) Amorphous material


Q7. Large forgings, crank shafts, axles normally contain carbon up to

(A) 0.05 to 0.20%
(B) 0.20 to 0.45%
(C) 0.45 to 0.55%
(D) 0.55 to 1.0%

Answer: (C) 0.45 to 0.55%


Q8. Which of the following metal shrinks most from molten state to solid state?

(A) Cast iron
(B) Cast steel
(C) Brass
(D) Admiralty metal

Answer: (D) Admiralty metal


Q9. The ultimate tensile strength and yield strength of most of the metals, when temperature falls from 0 to 100°C will

(A) Increase
(B) Decrease
(C) Remain same
(D) First increase and then decrease

Answer: (A) Increase


Q10. 1841 high speed steel contains

(A) Vanadium 4%, chromium 18% and tungsten 1%
(B) Vanadium 1%, chromium 4% and tungsten 18%
(C) Vanadium 18%, chromium 1% and tungsten 4%
(D) None of the above

Answer: (B) Vanadium 1%, chromium 4% and tungsten 18%


Q11. An important property of high silicon (12-18%) cast iron is the high

(A) Hardness
(B) Brittleness
(C) Plasticity
(D) Ductility

Answer: (A) Hardness


Q12. The coordination number of a face centered cubic space lattice is

(A) Six
(B) Twelve
(C) Eighteen
(D) Twenty

Answer: (B) Twelve


Q13. Iron-carbon alloys containing carbon __ 4.3% are known as hyper-eutectic cast irons.

(A) Equal to
(B) Less than
(C) More than
(D) None of these

Answer: (C) More than


Q14. Tensile strength of steel can be safely increased by

(A) Adding carbon up to 2.8%
(B) Adding carbon up to 6.3%
(C) Adding carbon up to 0.83%
(D) Adding small quantities of copper

Answer: (C) Adding carbon up to 0.83%


Q15. Which of the following statement is wrong?

(A) Steel with 0.8% carbon is wholly pearlite
(B) The amount of cementite increases with the increase in percentage of carbon in iron
(C) A mechanical mixture of 87% cementite and 13% ferrite is called pearlite
(D) The cementite is identified as round particles in the structure

Answer: (A) Steel with 0.8% carbon is wholly pearlite


Q16. The correct sequence for descending order of machinability is

(A) Grey cast iron, low carbon steel, wrought iron
(B) Low carbon steel, grey cast iron, wrought iron
(C) Wrought iron, low carbon steel, grey cast iron
(D) Wrought iron, grey cast iron, low carbon steel

Answer: (A) Grey cast iron, low carbon steel, wrought iron


Q17. The compressive strength of cast iron is __________that of its tensile strength.

(A) Equal to
(B) Less than
(C) More than
(D) None of these

Answer: (C) More than


Q18. The percentage of carbon in pig iron varies from

(A) 0.1 to 1.2%
(B) 1.5 to 2.5%
(C) 2.5 to 4%
(D) 4 to 4.5%

Answer: (D) 4 to 4.5%


Q19. Which of the following statement is incorrect about duralumin?

(A) It is prone to age hardening
(B) It can be forged
(C) It has good machining properties
(D) It is lighter than pure aluminium

Answer: (D) It is lighter than pure aluminium


Q20. Tungsten in steel

(A) Improves wear resistance, cutting ability and toughness
(B) Refines grain size and produces less tendency to carburisation, improves corrosion and heat resistant properties
(C) Improves cutting ability and reduces hardenability
(D) Gives ductility, toughness, tensile strength and anti-corrosion properties

Answer: (B) Refines grain size and produces less tendency to carburisation, improves corrosion and heat resistant properties


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.