Engineering Materials Objective Preparation – Set 02 :: Mechanical Engineering

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Macrostructure of a material is, generally, examined by

(A) Naked eye
(B) Optical microscope
(C) Metallurgical microscope
(D) X-ray techniques

Answer: (A) Naked eye


Q2. Age-hardening is related with

(A) Stainless steel
(B) Gun metal
(C) German silver
(D) Duralumin

Answer:(D) Duralumin


Q3. Dye penetrant method is generally used to locate

(A) Core defects
(B) Surface defects
(C) Superficial defects
(D) Temporary defects

Answer:(B) Surface defects


Q4. Lead is poured into the joint between two pipes. These pipes may be made of

(A) Cast iron
(B) Vitrified clay
(C) Asbestos cement
(D) Concrete

Answer: (A) Cast iron


Q5. Bell metal contains

(A) 70% copper and 30% zinc
(B) 90% copper and 10% tin
(C) 85 – 92% copper and rest tin with little lead and nickel
(D) 70 – 75% copper and rest tin

Answer: (D) 70 – 75% copper and rest tin


Q6. Which of the following metal is used for nuclear energy?

(A) Uranium
(B) Thorium
(C) Niobium
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q7. Which of the following has highest specific strength of all structural materials?

(A) Magnesium alloys
(B) Titanium alloys
(C) Chromium alloys
(D) Magnetic steel alloys

Answer: (B) Titanium alloys


Q8. Duralumin contains

(A) 3.5 to 4.5% copper, 0.4 to 0.7% magnesium, 0.4 to 0.7% manganese and rest aluminium
(B) 3.5 to 4.5% copper, 1.2 to 1.7% manganese, 1.8 to 2.3% nickel, 0.6% each of silicon, magnesium and iron, and rest aluminium
(C) 4 to 4.5% magnesium, 3 to 4% copper and rest aluminium
(D) 5 to 6% tin, 2 to 3% copper and rest aluminium

Answer: (A) 3.5 to 4.5% copper, 0.4 to 0.7% magnesium, 0.4 to 0.7% manganese and rest aluminium


Q9. Monel metal contains

(A) 63 to 67% nickel and 30% copper
(B) 88% copper and 10% tin and rest zinc
(C) Alloy of tin, lead and cadmium
(D) Malleable iron and zinc

Answer: (A) 63 to 67% nickel and 30% copper


Q10. Crystal structure of a material is, generally, examined by

(A) Naked eye
(B) Optical microscope
(C) Metallurgical microscope
(D) X-ray techniques

Answer: (D) X-ray techniques


Q11. The hardness of steel primarily depends on

(A) Percentage of carbon
(B) Percentage of alloying elements
(C) Heat treatment employed
(D) Shape of carbides and their distribution in iron

Answer: (D) Shape of carbides and their distribution in iron


Q12. The ability of a material to resist fracture due to high impact loads, is called

(A) Strength
(B) Stiffness
(C) Toughness
(D) Brittleness

Answer: (C) Toughness


Q13. Which of the following pipes is least corrosion resistant?

(A) Brass
(B) Mild steel
(C) Cast iron
(D) Wrought iron

Answer: (D) Wrought iron


Q14. Which of the following statement is true about brittle fracture?

(A) High temperature and low strain rates favour brittle fracture
(B) Many metals with hexagonal close packed (H.C.P) crystal structure commonly show brittle fracture
(C) Brittle fracture is always preceded by noise
(D) Cup and cone formation is characteristic for brittle materials

Answer:(B) Many metals with hexagonal close packed (H.C.P) crystal structure commonly show brittle fracture


Q15. Constantan an alloy used in thermocouples is an alloy of

(A) Copper and tin
(B) Copper and zinc
(C) Copper and iron
(D) Copper and nickel

Answer: (D) Copper and nickel


Q16. Brass is an alloy of

(A) Copper and zinc
(B) Copper and tin
(C) Copper, tin and zinc
(D) None of these

Answer: (A) Copper and zinc


Q17. The temperature required for full annealing in hypereutectoid steel is

(A) 30° C to 50° C above upper critical temperature
(B) 30° C to 50° C below upper critical temperature
(C) 30° C to 50° C above lower critical temperature
(D) 30° C to 50° C below lower critical temperature

Answer: (C) 30° C to 50° C above lower critical temperature


Q18. Cemented carbide tools are not found to be suitable for cutting

(A) Brass
(B) Cast iron
(C) Aluminium
(D) Steel

Answer:(D) Steel


Q19. In a hardening process, the hypo-eutectoid steel is

(A) Heated from 30°C to 50°C above the upper critical temperature and then cooled in still air
(B) Heated from 30°C to 50°C above the upper critical temperature and then cooled suddenly in a suitable cooling medium
(C) Heated from 30°C to 50°C above the upper critical temperature and then cooled slowly in the furnace
(D) Heated below or closes to the lower critical temperature and then cooled slowly

Answer: (B) Heated from 30°C to 50°C above the upper critical temperature and then cooled suddenly in a suitable cooling medium


Q20. Admiralty brass used for steam condenser tubes contains copper and zinc in the following ratio

(A) 50 : 50
(B) 30 : 70
(C) 70 : 30
(D) 40 : 60

Answer: (B) 30 : 70


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.