Engineering Materials Exam Preparation – Set 03 :: Mechanical Engineering

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. In the lower part of the blast furnace (zone of fusion), the temperature is

(A) 400° to 700°C
(B) 800°C to 1000°C
(C) 1200°C to 1300°C
(D) 1500°C to 1700°C

Answer: (C) 1200°C to 1300°C


Q2. A reversible change in the atomic structure of steel with corresponding change in the properties is known as

(A) Molecular change
(B) Physical change
(C) Allotropic change
(D) Solidus change

Answer:(C) Allotropic change


Q3. Gamma-iron occurs between the temperature ranges of

(A) 400°C to 600°C
(B) 600°C to 900°C
(C) 900°C to 1400°C
(D) 1400°C to 1530°C

Answer: (C) 900°C to 1400°C


Q4. Which is false statement about normalizing? Normalizing is done to

(A) Refine grain structure
(B) Reduce segregation in casting
(C) Improve mechanical properties
(D) Induce stresses

Answer: (D) Induce stresses


Q5. Wrought iron

(A) Is a ductile material
(B) Can be easily forged or welded
(C) Cannot stand sudden and excessive shocks
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q6. Recrystallization temperature can be lowered by

(A) Purification of metal
(B) Grain refinement
(C) Working at lower temperature
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q7. Delta-iron occurs between the temperature ranges of

(A) 400°C to 600°C
(B) 600°C to 900°C
(C) 900°C to 1400°C
(D) 1400°C to 1530°C

Answer: (D) 1400°C to 1530°C


Q8. Malleability of a material can be defined as

(A) Ability to undergo large permanent deformations in compression
(B) Ability to recover its original form
(C) Ability to undergo large permanent deformations in tension
(D) All of the above

Answer: (A) Ability to undergo large permanent deformations in compression


Q9. The composition of silver solder is

(A) Silver, copper, zinc
(B) Silver, tin, nickel
(C) Silver, lead, zinc
(D) Silver, copper, aluminium

Answer: (A) Silver, copper, zinc


Q10. Y-alloy contains

(A) 3.5 to 4.5% copper, 0.4 to 0.7% magnesium, 0.4 to 0.7% manganese and rest aluminium
(B) 3.5 to 4.5% copper, 1.2 to 1.7% manganese, 1.8 to 2.3% nickel, 0.6% each of silicon, magnesium and iron, and rest aluminium
(C) 4 to 4.5% magnesium, 3 to 4% copper and rest aluminium
(D) 5 to 6% tin, 2 to 3% copper and rest aluminium

Answer: (B) 3.5 to 4.5% copper, 1.2 to 1.7% manganese, 1.8 to 2.3% nickel, 0.6% each of silicon, magnesium and iron, and rest aluminium


Q11. The correct composition of Babbitt metal is

(A) 87.75% Sn, 4% Cu, 8% Sb, 0.25% Bi
(B) 90% Sn, 2% Cu, 4% Sb, 2% Bi, 2% Mg
(C) 87% Sn, 4% Cu, 8% Sb, 1% Al
(D) 82% Sn, 4% Cu, 8% Sb, 3% Al, 3% Mg

Answer: (A) 87.75% Sn, 4% Cu, 8% Sb, 0.25% Bi


Q12. A steel containing 16 to 18% chromium and about 0.12% carbon is called

(A) Ferritic stainless steel
(B) Austenitic stainless steel
(C) Martenistic stainless steel
(D) Nickel steel

Answer: (A) Ferritic stainless steel


Q13. The temperature at which ferromagnetic alpha iron transforms to paramagnetic alpha iron is

(A) 770°C
(B) 910°C
(C) 1050°C
(D) Below recrystallization temperature

Answer: (A) 770°C


Q14. An eutectoid steel consists of

(A) Wholly pearlite
(B) Wholly austenite
(C) Pearlite and ferrite
(D) Pearlite and cementite

Answer: (A) Wholly pearlite


Q15. Alnico, an alloy used extensively for permanent magnets contains iron, nickel, aluminium and cobalt in the following ratio

(A) 50 : 20 : 20 : 10
(B) 40 : 30 : 20 : 10
(C) 50 : 20 : 10 : 20
(D) 30 : 20 : 30 : 20

Answer: (A) 50 : 20 : 20 : 10


Q16. Hematite iron ore contains iron about

(A) 30%
(B) 45%
(C) 55%
(D) 70%

Answer:(D) 70%


Q17. The metallic structure of mild steel is

(A) Body centered cubic
(B) Face centered cubic
(C) Hexagonal close packed
(D) Cubic structure

Answer: (A) Body centered cubic


Q18. The ability of a material to absorb energy in the plastic range is called

(A) Resilience
(B) Creep
(C) Fatigue strength
(D) Toughness

Answer:(A) Resilience


Q19. White cast iron contains carbon in the form of

(A) Free carbon
(B) Graphite
(C) Cementite
(D) White carbon

Answer: (C) Cementite


Q20. Tin base white metals are used where the bearings are subjected to

(A) Large surface wear
(B) Elevated temperatures
(C) Light load and pressure
(D) High pressure and load

Answer: (A) Large surface wear


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.