Engineering Materials Objective Exam Quiz – Set 04 :: Mechanical Engineering

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. When a steel containing __ 0.8% carbon is cooled slowly below the lower critical point, it consists of ferrite and pearlite.

(A) Equal to
(B) Less than
(C) More than
(D) None of these

Answer:(B) Less than


Q2. Amorphous material is one

(A) In which atoms align themselves in a geometric pattern upon solidification
(B) In which there is no definite atomic structure and atoms exist in a random pattern just as in a liquid
(C) Which is not attacked by phosphorous
(D) Which emits fumes on melting

Answer: (B) In which there is no definite atomic structure and atoms exist in a random pattern just as in a liquid


Q3. When steel containing less than 0.8% carbon is cooled slowly from temperatures above or within the critical range, it consists of

(A) Mainly ferrite
(B) Mainly pearlite
(C) Ferrite and pearlite
(D) Pearlite and cementite

Answer: (C) Ferrite and pearlite


Q4. Ductile cast iron

(A) Contains 1.7 to 3.5% carbon in Free State and is obtained by the slow cooling of molten cast iron
(B) Is also known as chilled cast iron and is obtained by cooling rapidly. It is almost unmachinable
(C) Is produced by annealing process. It is soft, tough and easily machined metal
(D) Is produced by small additions of magnesium (or creium) in the ladle. Graphite is in nodular or spheroidal form and is well dispersed throughout the material

Answer: (D) Is produced by small additions of magnesium (or creium) in the ladle. Graphite is in nodular or spheroidal form and is well dispersed throughout the material


Q5. The ratio of the volume occupied by the atoms to the total volume of the unit cell is called

(A) Coordination number
(B) Atomic packing factor
(C) Space lattice
(D) None of these

Answer: (B) Atomic packing factor


Q6. Ductility of a material can be defined as

(A) Ability to undergo large permanent deformations in compression
(B) Ability to recover its original form
(C) Ability to undergo large permanent deformations in tension
(D) All of the above

Answer: (C) Ability to undergo large permanent deformations in tension


Q7. According to Indian standard specifications, plain carbon steel designated by 40 C8 means that the carbon content is

(A) 0.04%
(B) 0.35 to 0.45%
(C) 0.4 to 0.6%
(D) 0.6 to 0.8%

Answer: (B) 0.35 to 0.45%


Q8. The surface hardness of the following order is achieved by nitriding operation

(A) 600 VPN
(B) 1500 VPN
(C) 1000 to 1100 VPN
(D) 250 VPN

Answer: (C) 1000 to 1100 VPN


Q9. The material in which the atoms are arranged regularly in some directions but not in others, is called

(A) Amorphous material
(B) Mesomorphous material
(C) Crystalline material
(D) None of these

Answer:(B) Mesomorphous material


Q10. Maximum percentage of carbon in austenite is

(A) 0.025%
(B) 0.26%
(C) 0.8%
(D) 1.7%

Answer: (D) 1.7%


Q11. The heat treatment process used for softening hardened steel is

(A) Carburising
(B) Normalizing
(C) Annealing
(D) Tempering

Answer: (D) Tempering


Q12. Which of the following is not the correct method of increasing fatigue limit?

(A) Shot peening
(B) Nitriding of surface
(C) Cold working
(D) Surface decarburisation

Answer: (D) Surface decarburisation


Q13. Pipes for bicycle frames are made of

(A) Cold rolled steel
(B) Hot rolled steel
(C) Forged steel
(D) Cast steel

Answer:(A) Cold rolled steel


Q14. According to Indian standard specifications, SG 400/15 means

(A) Spheroidal graphite cast iron with B.H.N. 400 and minimum tensile strength 15 MPa
(B) Spheroidal graphite cast iron with minimum tensile strength 400 MPa and 15 percent elongation
(C) Spheroidal graphite cast iron with minimum compressive strength 400 MPa and 15 percent reduction in area
(D) None of the above

Answer: (B) Spheroidal graphite cast iron with minimum tensile strength 400 MPa and 15 percent elongation


Q15. Dow metal contains

(A) 94% aluminium, 4% copper and 0.5% Mn, Mg, Si and Fe
(B) 92.5% aluminium and, 4% copper, 2% nickel and 1.5% Mg
(C) 90% aluminium and 90% copper
(D) 90% magnesium and 9% aluminium with some copper

Answer: (D) 90% magnesium and 9% aluminium with some copper


Q16. Which of the following iron exist between 910°C and 1403°C?

(A) α-iron
(B) β-iron
(C) γ-iron
(D) δ-iron

Answer: (C) γ-iron


Q17. Which is false statement about annealing? Annealing is done to

(A) Relieve stresses
(B) Harden steel slightly
(C) Improve machining characteristic
(D) Soften material

Answer: (B) Harden steel slightly


Q18. Which of the following property is desirable in parts subjected to shock and impact loads?

(A) Strength
(B) Stiffness
(C) Brittleness
(D) Toughness

Answer: (D) Toughness


Q19. If a refractory contains high content of silicon, it means refractory is

(A) Acidic
(B) Basic
(C) Neutral
(D) Brittle

Answer: (C) Neutral


Q20. The unit cells

(A) Contain the smallest number of atoms which when taken together have all the properties of the crystals of the particular metal
(B) Have the same orientation and their similar faces are parallel
(C) May be defined as the smallest parallelepiped which could be transposed in three coordinate directions to build up the space lattice
(D) All of the above

Answer:(D) All of the above


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.