Engineering Materials Quiz Practice – Set 05 :: Mechanical Engineering

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Vanadium in high speed steels

(A) Promotes decarburisation
(B) Provides high hot hardness
(C) Forms very hard carbides and thus increases wear resistance
(D) Promotes retention of austenite

Answer: (C) Forms very hard carbides and thus increases wear resistance


Q2. In low carbon steels, __ raises the yield point and improves the resistance to atmospheric corrosion.

(A) Sulphur
(B) Phosphorus
(C) Manganese
(D) Silicon

Answer: (B) Phosphorus


Q3. Stress relaxation is the phenomenon

(A) In which parts are not loaded
(B) In which stress remains constant on increasing load
(C) In which deformation tends to loosen the joint and produces a stress reduced
(D) Stress reduces on increasing load

Answer: (C) In which deformation tends to loosen the joint and produces a stress reduced


Q4. In full annealing, the hypo eutectoid steel is heated from 30°C to 50°C above the upper critical temperature and then cooled

(A) In still air
(B) Slowly in the furnace
(C) Suddenly in a suitable cooling medium
(D) Any one of these

Answer: (B) Slowly in the furnace


Q5. The charge of the blast furnace consists of

(A) Calcined ore (8 parts), coke (4 parts) and limestone (1 part)
(B) Calcined ore (4 parts), coke (1 part) and limestone (8 parts)
(C) Calcined ore (1 part), coke (8 parts) and limestone (4 parts)
(D) Calcined ore, coke and limestone all in equal parts

Answer: (A) Calcined ore (8 parts), coke (4 parts) and limestone (1 part)


Q6. Brass (alloy of copper and zinc) is an example of

(A) Substitutional solid solution
(B) Interstitial solid solution
(C) Intermetallic compounds
(D) All of the above

Answer:(A) Substitutional solid solution


Q7. Body centered cubic space lattice is found in

(A) Zinc, magnesium, cobalt, cadmium, antimony and bismuth
(B) Gamma iron, aluminium, copper, lead, silver and nickel
(C) Alpha iron, tungsten, chromium and molybdenum
(D) None of the above

Answer: (C) Alpha iron, tungsten, chromium and molybdenum


Q8. Malleable cast iron

(A) Contains 1.7 to 3.5% carbon in Free State and is obtained by the slow cooling of molten cast iron
(B) Is also known as chilled cast iron and is obtained by cooling rapidly. It is almost unmachinable
(C) Is produced by annealing process. It is soft, tough, and easily machined metal
(D) Is produced by small additions of magnesium (or cerium) in the ladle. Graphite is in the nodular or spheroidal form and is well dispersed throughout the material

Answer: (C) Is produced by annealing process. It is soft, tough, and easily machined metal


Q9. When low carbon steel is heated up to upper critical temperature

(A) There is no change in grain size
(B) The average grain size is a minimum
(C) The grain size increases very rapidly
(D) The grain size first increases and then decreases very rapidly

Answer: (B) The average grain size is a minimum


Q10. In compression, a prism of brittle material will break

(A) By forming a bulge
(B) By shearing along oblique plane
(C) In direction perpendicular to application of load
(D) By crushing into thousands of pieces

Answer: (B) By shearing along oblique plane


Q11. Cementite consist of

(A) 13% carbon and 87% ferrite
(B) 13% cementite and 87% ferrite
(C) 13% ferrite and 87% cementite
(D) 6.67% carbon and 93.33% iron

Answer: (D) 6.67% carbon and 93.33% iron


Q12. Which of the following represents the allotropic forms of iron?

(A) Alpha iron, beta iron and gamma iron
(B) Alpha iron and beta iron
(C) Body centered cubic iron and face centered cubic iron
(D) Alpha iron, gamma from and delta iron

Answer:(D) Alpha iron, gamma from and delta iron


Q13. Which of the following material has nearly zero coefficient of expansion?

(A) Stainless steel
(B) High speed steel
(C) Invar
(D) Heat resisting steel

Answer:(C) Invar


Q14. Super conduction by metals is observed in the temperature range of

(A) Below 10°K
(B) Above 100°K
(C) Around 0°C
(D) Around 100°C

Answer: (A) Below 10°K


Q15. Babbitt metal is a

(A) Lead base alloy
(B) Copper base alloy
(C) Tin base alloy
(D) Cadmium base alloy

Answer: (C) Tin base alloy


Q16. Materials after cold working are subjected to following process to relieve stresses

(A) Hot working
(B) Tempering
(C) Normalizing
(D) Annealing

Answer: (D) Annealing


Q17. The following element can’t impart high strength at elevated temperature

(A) Manganese
(B) Magnesium
(C) Nickel
(D) Silicon

Answer: (B) Magnesium


Q18. In process annealing, the hypo eutectoid steel is

(A) Heated from 30°C to 50°C above the upper critical temperature and then cooled in still air
(B) Heated from 30°C to 50°C above the upper critical temperature and then cooled suddenly in a suitable cooling medium
(C) Heated from 30°C to 50°C above the upper critical temperature and then cooled slowly in the furnace
(D) Heated below or closes to the lower critical temperature and then cooled slowly

Answer:(D) Heated below or closes to the lower critical temperature and then cooled slowly


Q19. Which of the following alloys does not have copper as one of the constituents?

(A) Delta metal
(B) Monel metal
(C) Constantan
(D) Nichrome

Answer: (D) Nichrome


Q20. The presence of hydrogen in steel causes

(A) Reduced neutron absorption cross-section
(B) Improved Weldability
(C) Embrittlement
(D) Corrosion resistance

Answer: (C) Embrittlement


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.