Engineering Materials Test Quiz – Set 06 :: Mechanical Engineering

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Dislocations in materials refer to the following type of defect

(A) Point defect
(B) Line defect
(C) Plane defect
(D) Volumetric defect

Answer: (B) Line defect


Q2. The main alloying elements high speed steel in order of increasing proportion are

(A) Vanadium, chromium, tungsten
(B) Tungsten, titanium, vanadium
(C) Chromium, titanium, vanadium
(D) Tungsten, chromium, titanium

Answer: (A) Vanadium, chromium, tungsten


Q3. The usual composition of a soldering alloy is

(A) Tin, lead and small percentage of antimony
(B) Tin and lead
(C) Tin, lead and silver
(D) Tin and copper

Answer: (A) Tin, lead and small percentage of antimony


Q4. Which of the following property is desirable for materials used in tools and machines?

(A) Elasticity
(B) Plasticity
(C) Ductility
(D) Malleability

Answer: (A) Elasticity


Q5. Nodular iron has

(A) High machinability
(B) Low melting point
(C) High tensile strength
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q6. Connecting rod is, usually, made from

(A) Low carbon steel
(B) High carbon steel
(C) Medium carbon steel
(D) High speed steel

Answer: (C) Medium carbon steel


Q7. Hardness of lower bainite (tempered martensite) is about

(A) RC 65
(B) RC 48
(C) RC 57
(D) RC 80

Answer: (C) RC 57


Q8. Iron-carbon alloys containing 1.7 to 4.3% carbon are known as

(A) Eutectic cast irons
(B) Hypoeutectic cast irons
(C) Hypereutectic cast irons
(D) None of these

Answer: (B) Hypoeutectic cast irons


Q9. The percentage carbon content in wrought iron is about

(A) 0.02
(B) 0.1
(C) 02
(D) 0.4

Answer: (A) 0.02


Q10. Pick up the wrong statement

(A) Aluminium in steel results in excessive grain growth
(B) Manganese in steel induces hardness
(C) Nickel and chromium in steel helps in raising the elastic limit and improve the resilience and ductility
(D) Tungsten in steels improves magnetic properties and hardenability

Answer:(A) Aluminium in steel results in excessive grain growth


Q11. In spheroidising process, the steel is

(A) Heated below the lower critical temperature and then cooled slowly
(B) Heated up to the lower critical temperature and then cooled in still air
(C) Heated slightly above the lower critical temperature and then cooled slowly to a temperature of 600°C
(D) None of the above

Answer: (C) Heated slightly above the lower critical temperature and then cooled slowly to a temperature of 600°C


Q12. Which is the false statement about wrought iron? It has

(A) High resistance to rusting and corrosion
(B) High ductility
(C) Ability of hold protective coating
(D) Uniform strength in all directions

Answer: (D) Uniform strength in all directions


Q13. Pearlite consists of

(A) 13% carbon and 87% ferrite
(B) 13% cementite and 87% ferrite
(C) 13% ferrite and 87% cementite
(D) 6.67% carbon and 93.33% iron

Answer: (B) 13% cementite and 87% ferrite


Q14. Corundum contains more than 95%

(A) Steel
(B) Al2O3
(C) SiO2
(D) MgO

Answer: (B) Al2O3


Q15. The property of a material which enables it to retain the deformation permanently, is called

(A) Brittleness
(B) Ductility
(C) Malleability
(D) Plasticity

Answer: (D) Plasticity


Q16. Points of arrest for iron correspond to

(A) Stages at which allotropic forms change
(B) Stages at which further heating does not increase temperature for some time
(C) Stages at which properties do not change with increase in temperature
(D) There is nothing like points of arrest

Answer: (A) Stages at which allotropic forms change


Q17. The addition of which of the following improves machining of copper?

(A) Sulphur
(B) Vanadium
(C) Tin
(D) Zinc

Answer: (A) Sulphur


Q18. Ferromagnetic alpha iron exists in temperature range of

(A) Below 723°C
(B) 770 to 910°C
(C) 910 to 1440°C
(D) 1400 to 1539°C

Answer:(A) Below 723°C


Q19. Silicon when added to copper improves

(A) Machinability
(B) Hardness
(C) Hardness and strength
(D) Strength and ductility

Answer: (C) Hardness and strength


Q20. Which is false statement about case hardening? Case hardening is done by

(A) Electroplating
(B) Cyaniding
(C) Induction hardening
(D) Nitriding

Answer: (A) Electroplating


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.