Engineering Materials Objective Exam – Set 08 :: Mechanical Engineering

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Which of the following when used in ordinary low carbon steels, makes the metal ductile and of good bending qualities?

(A) Sulphur
(B) Phosphorus
(C) Manganese
(D) Silicon

Answer: (C) Manganese


Q2. For the allotropic forms of iron, the points of arrest are

(A) The points where no further change occurs
(B) Constant for all metals
(C) The points where there is no further flow of metal
(D) The points of discontinuity

Answer: (D) The points of discontinuity


Q3. The brown smoke during the operation of a Bessemer converter indicates that the

(A) Air is burning out silicon and manganese
(B) Silicon and manganese has burnt and carbon has started oxidizing
(C) The converter must be titled to remove the contents of the converter
(D) The brown smoke does not occur during the operation of a Bessemer converter

Answer: (A) Air is burning out silicon and manganese


Q4. Following elements have face-centered cubic structure

(A) Gamma iron (910° to 1400°C), Cu, Ag, Au, Al, Ni, Pb, Pt
(B) Mg, Zn, Ti, Zr, Br, Cd
(C) A iron (below 910°C and between 1400 to 1539°C), W
(D) All of the above

Answer: (A) Gamma iron (910° to 1400°C), Cu, Ag, Au, Al, Ni, Pb, Pt


Q5. Blast furnace produces following by reduction of iron ore

(A) Cast iron
(B) Pig iron
(C) Wrought iron
(D) Malleable iron

Answer: (B) Pig iron


Q6. Normalising of steel is done to

(A) Refine the grain structure
(B) Remove strains caused by cold working
(C) Remove dislocations caused in the internal structure due to hot working
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q7. Addition of manganese to aluminium results in

(A) Improvement of casting characteristics
(B) Improvement of corrosion resistance
(C) One of the best known age and precipitation hardening systems
(D) Improving machinability

Answer: (B) Improvement of corrosion resistance


Q8. Free cutting steels

(A) Contain carbon in free from
(B) Require minimum cutting force
(C) Is used where rapid machining is the prime requirement
(D) Can be cut freely

Answer: (C) Is used where rapid machining is the prime requirement


Q9. Structural steel contains following principal alloying elements

(A) Nickel, chromium and manganese
(B) Tungsten, molybdenum and phosphorous
(C) Lead, tin, aluminium
(D) Zinc, sulphur, and chromium

Answer:(A) Nickel, chromium and manganese


Q10. There are fourteen atoms in a unit cell of

(A) Body centered cubic space lattice
(B) Face centered cubic space lattice
(C) Close packed hexagonal space lattice
(D) None of these

Answer: (B) Face centered cubic space lattice


Q11. Which of the following elements does not impart hardness to steel?

(A) Copper
(B) Chromium
(C) Nickel
(D) Silicon

Answer: (A) Copper


Q12. The coke in the charge of blast furnace

(A) Controls the grade of pig iron
(B) Acts as an iron bearing mineral
(C) Supplies heat to reduce ore and melt the iron
(D) Forms a slag by combining with impurities

Answer: (C) Supplies heat to reduce ore and melt the iron


Q13. In which of the following cases, consideration of creep is important

(A) Flywheel of steam engine
(B) Cast iron pipes
(C) Cycle chains
(D) Gas turbine blades

Answer: (D) Gas turbine blades


Q14. Inconel contains

(A) 65% nickel, 15% chromium and 20% iron
(B) 68% nickel, 29% copper and 3% other constituents
(C) 80% nickel and 20% chromium
(D) 80% nickel, 14% chromium and 6% iron

Answer: (D) 80% nickel, 14% chromium and 6% iron


Q15. The percentage of carbon in low carbon steel is

(A) 0.05%
(B) 0.15%
(C) 0.3%
(D) 0.5%

Answer: (B) 0.15%


Q16. When low carbon steel is heated up to lower critical temperature

(A) There is no change in grain size
(B) The average grain size is a minimum
(C) The grain size increases very rapidly
(D) The grain size first increases and then decreases very rapidly

Answer: (A) There is no change in grain size


Q17. For a steel containing 0.8% carbon

(A) There is no critical point
(B) There is only one critical point
(C) There are two critical points
(D) There can be any number of critical points

Answer: (B) There is only one critical point


Q18. Steel contains

(A) 80% or more iron
(B) 50% or more iron
(C) Alloying elements like chromium, tungsten nickel and copper
(D) Elements like phosphorus, sulphur and silicon in varying quantities

Answer: (B) 50% or more iron


Q19. When medium carbon steel is heated to coarsening temperature

(A) There is no change in grain size
(B) The average grain size is a minimum
(C) The grain size increases very rapidly
(D) The grain size first increases and then decreases very rapidly

Answer: (C) The grain size increases very rapidly


Q20. Grey cast iron

(A) Contains 1.7 to 3.5% carbon in Free State and is obtained by the slow cooling of molten cast iron
(B) Is also known as chilled cast iron is obtained by cooling rapidly. It is almost unmachinable
(C) Is produced by annealing process. I is soft, tough and easily machined metal
(D) Is produced by small additions o magnesium (or cerium) in the ladle Graphite is in nodular or spheroidal form and is well dispersed throughout the material

Answer:(A) Contains 1.7 to 3.5% carbon in Free State and is obtained by the slow cooling of molten cast iron


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.