Engineering Materials Exam Test – Set 09 :: Mechanical Engineering

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. In basic Bessemer process, the furnace is lined with

(A) Silica bricks
(B) A mixture of tar and burnt dolomite bricks
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these

Answer: (B) A mixture of tar and burnt dolomite bricks


Q2. A specimen of aluminium metal when observed under microscope shows

(A) B.C.C. crystalline structure
(B) F.C.C. crystal structure
(C) H.C.P. structure
(D) A complex cubic structure

Answer: (B) F.C.C. crystal structure


Q3. In low carbon steels, presence of small quantities of sulphur improves

(A) Weldability
(B) Formability
(C) Machinability
(D) Hardenability

Answer: (C) Machinability


Q4. The percentage of carbon in grey iron castings usually varies between

(A) 0.5 to 1%
(B) 1.2%
(C) 2.5 to 4.5%
(D) 5 to 7%

Answer: (C) 2.5 to 4.5%


Q5. Which of the following statement is correct?

(A) The product produced by blast-furnace is called cast iron
(B) The pig iron is the name given to the product produced by cupola
(C) The cast iron has high tensile strength
(D) The chilled cast iron has no graphite

Answer: (D) The chilled cast iron has no graphite


Q6. A reversible change in the atomic structure of the steel with a corresponding change in the properties is known as

(A) Allotropic change
(B) Recrystallization
(C) Heat treatment
(D) Precipitation

Answer: (A) Allotropic change


Q7. A small percentage of boron is added to steel in order to

(A) Increase hardenability
(B) Reduce machinability
(C) Increase wear resistance
(D) Increase endurance strength

Answer: (A) Increase hardenability


Q8. The molecules in a solid move

(A) In a random manner
(B) In a haphazard way
(C) In circular motion
(D) Back and forth like tiny pendulums

Answer: (D) Back and forth like tiny pendulums


Q9. Nickel in steel

(A) Improves wear resistance, cutting ability and toughness
(B) Refines grain size and produces less tendency to carburisation, improves corrosion and heat resistant properties
(C) Improves cutting ability and reduces hardenability
(D) Gives ductility, toughness, tensile strength and anti-corrosion properties

Answer: (D) Gives ductility, toughness, tensile strength and anti-corrosion properties


Q10. Which of the following has a fine gold colour and is used for imitation jewellery?

(A) Silicon bronze
(B) Aluminium bronze
(C) Gun metal
(D) Babbitt metal

Answer: (B) Aluminium bronze


Q11. Admiralty gun metal contains

(A) 63 to 67% nickel and 30% copper
(B) 88% copper, 10% tin and rest zinc
(C) Alloy of tin, lead and cadmium
(D) Iron scrap and zinc

Answer: (B) 88% copper, 10% tin and rest zinc


Q12. The aluminium alloy, mainly used, for anodized utensil manufacture, is

(A) Duralumin
(B) Y-alloy
(C) Magnalium
(D) Hindalium

Answer: (D) Hindalium


Q13. Aluminium bronze contains

(A) 94% aluminium, 4% copper and 0.5% Mn, Mg, Si and Fe
(B) 92.5% aluminium, 4% copper, 2% nickel, and 1.5% Mg
(C) 10% aluminium and 90% copper
(D) 90% magnesium and 9% aluminium with some copper

Answer: (C) 10% aluminium and 90% copper


Q14. The defect which takes place due to imperfect packing of atoms during crystallization is known as

(A) Line defect
(B) Surface defect
(C) Point defect
(D) None of these

Answer: (C) Point defect


Q15. Cobalt in steel

(A) Improves wear resistance, cutting ability and toughness
(B) Refines grain size and produces less tendency to carburisation, improve corrosion and heat resistant proper ties
(C) Improves cutting ability and reduce hardenability
(D) Gives ductility, toughness, tensile strength and anti corrosion property

Answer: (C) Improves cutting ability and reduce hardenability


Q16. The machinability of steel is improved by adding

(A) Nickel
(B) Chromium
(C) Nickel and chromium
(D) Sulphur, lead and phosphorus

Answer: (D) Sulphur, lead and phosphorus


Q17. Muntz metal contains copper and zinc in the ratio of

(A) 50 : 50
(B) 40 : 60
(C) 60 : 40
(D) 20 : 80

Answer: (C) 60 : 40


Q18. A material is said to be allotropic, if it has

(A) Fixed structure at all temperatures
(B) Atoms distributed in random pattern
(C) Different crystal structures at different temperatures
(D) Any one of the above

Answer: (C) Different crystal structures at different temperatures


Q19. Neutral solution is one which has pH value

(A) Greater than 7
(B) Less than 7
(C) Equal to 7
(D) pH value has nothing to do with neutral solution

Answer: (C) Equal to 7


Q20. Balls for ball bearings are made of

(A) Cast iron
(B) Mild steel
(C) Stainless steel
(D) Carbon-chrome steel

Answer: (D) Carbon-chrome steel


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.